Cum să folosiți seturi de auto-test în siguranță

Puteți obține truse de auto-test pentru o serie de probleme de sănătate, inclusiv infertilitate, infecții cu transmitere sexuală (ITS) și unele forme de cancer.

Aceste kituri sunt disponibile pe strada mare, online și pe NHS.

Înainte de a cumpăra un kit de auto-test, este mai bine să discutați cu un profesionist în sănătate, cum ar fi farmacistul. Te pot ajuta să decizi ce kit este cel mai potrivit pentru tine și îți pot spune cum să-l folosești.

Amintiți-vă, puteți obține, de asemenea, teste gratuite de înaltă calitate prin NHS, prin intermediul medicului dumneavoastră medical, al spitalului sau al clinicii de sănătate sexuală.

Achiziționarea de kituri auto-test în siguranță

Dacă cumpărați online un kit de auto-testare, este important să vă preocupați de afirmațiile pe care le fac, deoarece acestea pot fi înșelătoare.

Înainte de a utiliza unul, asigurați-vă că kit-ul este sigilat, fără a deteriora ambalajul și este în termenul său de expirare.

Verificați dacă instrucțiunile de utilizare sunt clare și ușor de urmat.

De asemenea, trebuie să vă asigurați că are o marcă de asigurare a calității CE. Aceasta înseamnă că, cu condiția să îl utilizați corect, kitul va funcționa corect și este în siguranță.

Dacă aveți probleme cu privire la calitatea unui kit de auto-test (dacă este deteriorat, de exemplu), ar trebui să îl raportați folosind schema de cartonaș galben .

Un kit de auto-test nu ar trebui să înlocuiască niciodată sfaturile unui profesionist din domeniul sănătății sau rezultatul unui program național de screening , cum ar fi screeningul cancerului de intestin, col uterin sau cancer mamar.

Agenția de reglementare pentru medicamente și servicii medicale are mai multe sfaturi despre cumpărarea dispozitivelor medicale online .

Obțineți sfaturi mai întâi de la un profesionist în sănătate

Este important să rețineți că, dacă luați orice medicament, acestea vă pot afecta rezultatele testului.

Merită să primiți sfaturi de la un profesionist în domeniul sănătății, întrucât utilizarea unui kit de auto-test poate să nu fie adecvat pentru dvs.

Este rar ca un kit de auto-test să ofere o garanție de 100% că aveți sau nu aveți o anumită stare.

S-ar putea să nu fie la fel de util ca consultarea cu un medic de familie sau cu un alt profesionist în sănătate.

Dacă aveți probleme, adresați-vă unui profesionist din domeniul sănătății, cum ar fi farmacistul, asistenta medicală sau medicul de familie.

Când obțineți rezultatele

Nici un kit de auto-test nu este de încredere 100%, iar marcajul CE nu este încă o garanție că un anumit test la domiciliu este potrivit pentru dvs.

Dacă aveți nelămuriri cu privire la rezultatele dvs. după ce ați folosit un kit de ajutor personal, asigurați-vă că primiți sfaturi de la un profesionist în domeniul sănătății.

Dacă faceți un autotest pentru HIV, iar rezultatul este pozitiv, este important să contactați un profesionist în sănătate cât mai curând posibil și să obțineți suportul emoțional și medical de care aveți nevoie.

Exemple de kituri de auto-testare

Farmacistul vă poate sfătui cu privire la gama de kituri de auto-test disponibile și medicul dumneavoastră vă poate spune ce este disponibil pe NHS.

Truse de auto-testare pentru infertilitate

Puteți cumpăra kituri fără rețea pentru a testa fertilitatea masculină și ovulația feminină .

Dacă sunteți îngrijorat de fertilitatea dvs. după utilizarea unui test, discutați cu un profesionist în sănătate.

Truse de autotest pentru ITS

Toată lumea poate primi teste gratuite pentru orice ITS, inclusiv HIV, de la medicul de familie sau de la clinica locală de sănătate sexuală .

Trusele de autotest pentru STI sunt disponibile și online și pe stradă. Acestea includ kituri de testare la domiciliu pentru infecții precum chlamydia și gonoree pe care le puteți trimite la un laborator.

Dacă credeți că puteți avea un ITS, cel mai important este să vă testați și să primiți sfaturi medicale rapid, astfel încât să puteți începe tratamentul.

În unele zone, persoanele sub 25 de ani pot primi kituri de testare NHS gratuite pentru clamidia , care sunt trimise la tine și returnate prin poștă.

Unele farmacii oferă un serviciu de testare a ITS (inclusiv cele pentru clamidie), iar unele pot oferi tratamentul.

Testele HIV gratuite dacă aveți un risc mai mare

Truse de testare HIV cu auto-prelevare gratuită sunt disponibile online în multe zone din Marea Britanie pentru persoanele cu risc mai mare.

Pentru a verifica dacă sunteți eligibil sau găsiți serviciul local HIV, accesați freetesting.hiv .

Trusele de auto-testare HIV sunt disponibile și în unele farmacii, dar va trebui să plătiți de obicei.

Este important să verificați dacă orice test pe care îl cumpărați are o marcă de asigurare a calității CE și este licențiat pentru vânzare în Marea Britanie, deoarece kiturile de auto-test HIV de calitate slabă sunt încă disponibile de peste mări.

Este posibil să aveți nevoie de sprijin emoțional și consiliere dacă faceți teste pentru HIV, în special dacă rezultatul este pozitiv.

Truse de autotest pentru cancer

Puteți cumpăra truse de auto-test legate de cancer de la farmacia locală, inclusiv teste pentru cancerul de prostată și cancerul de intestin .

Dar dacă sunteți îngrijorat sau credeți că aveți simptomele cancerului , cel mai bine este să consultați imediat medicul. Dacă va fi necesar, vă vor putea adresa la un spital.

Cu cât vezi mai devreme un medic, cu atât mai devreme poți fi referit și cancerul tău diagnosticat, astfel încât să poți începe tratamentul.

Aflați mai multe despre testele de screening pentru cancerul de intestin NHS