Tratamente dentare

Acesta este un ghid pentru principalele tratamente efectuate de medicii stomatologi. Unele sunt disponibile cu ușurință pe NHS, în timp ce altele pot fi disponibile doar în NHS în anumite circumstanțe.

La fel ca în cazul paharelor și a rețetelor, trebuie să plătiți o contribuție la costul tratamentului dumneavoastră dentar NHS.

Costul depinde de tipul de tratament și de care bandă costă este tratat.

Cu excepția albirii dinților, a implanturilor și a furnirurilor, tratamentele de pe această pagină sunt de obicei disponibile pe NHS.

Aflați mai multe despre taxele dentare NHS

Întrebați întotdeauna medicul dentist dacă tratamentul pe care îl recomandă este disponibil pe NHS și cât va costa înainte de a merge mai departe.

Poduri

Un pod este un înlocuitor fix pentru un dinte sau dinți lipsă. Este făcută luând o impresie despre dinții din jur, care vor susține în cele din urmă podul.

Un pod este de obicei creat din metale prețioase și porțelan și va fi fixat în gură (spre deosebire de proteze, care pot fi îndepărtate).

Coroane

O coroană este un tip de capac care acoperă complet un dinte adevărat. Este fabricat fie din metal, fie din porțelan și metal și este fixat în gură.

Coroanele pot fi montate acolo unde un dinte s-a rupt, s-a descompus sau a fost deteriorat sau doar pentru a face un dinte să arate mai bine.

Pentru a se potrivi cu o coroană, dintele vechi va trebui să fie forat, astfel încât este ca un mic peg la care va fi fixată coroana.

Poate dura ceva timp pentru ca laboratorul să pregătească o coroană nouă, deci probabil că nu veți avea coroana montată în aceeași zi.

umpluturi

Umpluturile sunt utilizate pentru a repara o gaură într-un dinte cauzat de carie. Cel mai obișnuit tip de umplutură este un amalgam, obținut dintr-un amestec de metale incluzând mercur, argint, staniu, cupru și zinc.

Dentistul dvs. va oferi cel mai potrivit tip de umplutură în funcție de nevoile dvs. clinice. Aceasta include umpluturile albe, dacă este cazul.

Tratamentul canalului radicular

Tratamentul canalului radicular (denumit și endodontie) abordează infecția în centrul unui dinte (sistemul canalului radicular).

Când sângele sau nervul dinților s-a infectat, infecția se va răspândi și este posibil ca dintele să fie extras dacă nu se efectuează tratamentul canalului radicular.

În timpul tratamentului, toată infecția este eliminată din interiorul sistemului canalului radicular.

Canalul rădăcinii este umplut și dintele este sigilat cu o umplutură sau coroană pentru a opri să se infecteze din nou.

Tratamentul canalului rădăcinilor necesită de obicei 2 sau 3 vizite la dentist.

Citiți mai multe despre tratamentul canalului rădăcinilor .

Scala și șlefuire

Acest lucru este atunci când dinții dvs. sunt curățați profesional de igienist. Ea implică eliminarea cu atenție a depozitelor care se acumulează pe dinți (tartru).

Bretele

Bretelele (tratament ortodontic) îndreaptă sau mișcă dinții pentru a îmbunătăți aspectul dinților și modul de funcționare al acestora.

Bretelele pot fi demontabile, astfel încât să le puteți scoate și să le curățați, sau fixate, astfel încât acestea sunt lipite de dinți și nu le puteți scoate.

Pot fi confecționate din metal, plastic sau ceramică. Bretelele invizibile sunt confecționate dintr-un plastic clar.

Bretele sunt disponibile pe NHS pentru copii și, ocazional, pentru adulți, în funcție de nevoia clinică.

Citiți mai multe despre bretele (ortodontie) .

Îndepărtarea înțelepciunii dinților

Dinții de înțelepciune cresc în spatele gingiilor și sunt ultimii dinți prin care treceți, de obicei la adolescența târzie sau la începutul anilor 20.

Majoritatea oamenilor au 4 dinți de înțelepciune, câte 1 în fiecare colț.

Dinții de înțelepciune pot ieși uneori într-un unghi sau se pot bloca și apar doar parțial. Dinții de înțelepciune care cresc prin acest mod sunt cunoscuți ca fiind afectați.

Dinții de înțelepciune cu impact pot fi îndepărtați pe NHS. Medicul stomatolog poate efectua procedura sau vă poate adresa unui dentist cu un interes special sau al unei unități maxilo-faciale ale spitalului.

De obicei, va trebui să plătiți o taxă pentru îndepărtarea dinților înțelepți. Dacă sunteți referit la un spital pentru tratament NHS, nu va trebui să plătiți o taxă.

Dacă doriți, stomatologul vă poate consulta pentru tratamentul privat al dinților înțelepciunii.

Aflați mai multe despre îndepărtarea dinților înțelepți

Implanturi dentare

Implanturile sunt o alternativă fixă la protezele amovibile. Acestea pot fi singura opțiune dacă pierderea dinților a făcut ca gura să se micșoreze, astfel încât să nu mai poată suporta protezele.

Puteți utiliza implanturi pentru a înlocui un singur dinte sau mai mulți dinți.

Pentru a monta un implant, șuruburile de titan sunt găurite în osul maxilarului pentru a sprijini o coroană, o punte sau o proteză.

Piesele de înlocuire necesită timp pentru pregătire. Acest lucru este pentru a vă asigura că acestea se potrivesc în mod corespunzător gurii și a altor dinți. Aceasta înseamnă că este posibil să nu fie disponibile la prima vizită la dentist.

Implanturile sunt de obicei disponibile doar în privat și sunt scumpe. Uneori sunt disponibile pe NHS pentru pacienții care nu pot purta proteze dentare sau ale căror fețe și dinți au fost deteriorate, cum ar fi persoanele care au avut cancer la gură sau un accident care i-a scos un dinte.

Proteze sau dinti falsi

Mai des cunoscute sub numele de dinți falsi, protezele sunt montate în locul dinților naturali.

Un set complet este folosit pentru a înlocui toți dinții. Un set de piese este utilizat pentru a înlocui 1 sau mai mulți dinți lipsiți.

Protezele sunt făcute la comandă folosind impresii (mulaje) din gingiile tale. De obicei sunt fabricate din metal sau plastic.

Sunt detașabile, astfel încât să le puteți curăța, deși protezele de păr pot fi periate în același timp cu ceilalți dinți.

Un set complet trebuie îndepărtat și înmuiat într-o soluție de curățare.

Protezele dentare sunt importante dacă vă pierdeți dinții naturali, deoarece pierderea dinților face dificilă mestecarea alimentelor, ceea ce vă va afecta în mod negativ alimentația și vă poate determina mușcarea feței.

Citiți mai multe despre proteze și dinți false .

Dinte rupt sau scos

Este obișnuit să spargem, să ciocanim sau să batem un dinte.

Dacă dintele este tocat doar, faceți o programare dentară care nu este de urgență pentru a-l netezi și umple sau a avea o coroană.

Dacă dintele a fost smuls sau este rupt prost, consultați imediat un dentist. Medicul dentist poate încadra o proteză sau o punte.

Dacă aveți nevoie de un implant, veți fi trimis la un spital stomatologic.

Tratamentul de orice tip poate fi asigurat de către un medic stomatolog NHS și costurile acoperite de NHS.

Citiți mai multe despre dinții rupți sau dinți eliminați .

Albirea dintilor

Albirea dintilor presupune albirea dintilor pentru a le face o culoare mai deschisa.

Albirea dinților nu poate face dinții să strălucească alb, dar poate lumina culoarea existentă prin mai multe nuanțe.

Albirea standardă a dinților implică mai multe vizite la medicul stomatolog, plus ședințe la domiciliu, purtând un gură care conține gel de albire.

Întregul proces durează câteva luni.

O procedură mai nouă, numită albire cu laser sau albire cu putere se face la chirurgul stomatologului și durează aproximativ o oră.

Albirea dinților este cosmetică și, prin urmare, este disponibilă, în general, numai în mod privat.

Obișnuit este disponibil pe NHS dacă aveți o nevoie clinică – de exemplu, să albiți un dinte care a devenit negru, deoarece nervul a murit.

Citiți mai multe despre albirea dinților .

Furniruri dentare

Furnirurile sunt fațete noi pentru dinții care deghizează un dinte decolorat (și nu deteriorat).

Pentru a se potrivi cu o furnir, partea din față a dintelui este forată puțin.

Se face o impresie și un strat subțire de porțelan este montat peste partea din față a dintelui (similar cu modul în care este aplicată o unghie falsă).

Furnirurile sunt, în general, disponibile numai în privat, cu excepția cazului în care puteți arăta o nevoie clinică pentru acestea.

Chestiuni dentare comune

Citiți răspunsurile la cele mai frecvente întrebări despre stomatologi și cheltuielile stomatologice .