„Am fost pietrificat să transmit psoriazisului copiilor mei”

Ros Foreman, în vârstă de 56 de ani, când a fost intervievat, a avut psoriazis sever încă din copilărie. Ea vorbește despre cum au ajutat sarcina, soarele și medicamentele.

„Am fost diagnosticat cu psoriazis când aveam 9 ani. Saltam la școală și căzusem, pășunându-mi genunchii și coatele. Grascile nu s-au vindecat și, în scurt timp, picioarele și brațele mele erau acoperite de psoriazis.

„Diagnosticul nu a fost o surpriză. Psoriazisul se execută în familia mea. Mătușile și unchii mei de pe ambele părți au avut-o – un unchi a fost atât de grav afectat încât a fost internat în mod regulat în spital.

„Am crescut cu psoriazis. Am suferit la școală pentru că ești văzut ca un copil” ciudat „și m-a făcut destul de timid și inhibat.

„Am fost tot timpul înapoi și înainte către medici și am încercat toate loțiunile și poțiunile obișnuite, dar au ajutat doar puțin.”

Căldura uscată și soarele ajută psoriazisul

„O descoperire a venit la începutul anilor 20, când soțul meu a avut o oportunitate de muncă și ne-am mutat în sudul Californiei. În 6 luni de la sosire, psoriazisul meu dispăruse practic.

„Clima uscată, însorită, caldă – și să fii capabil să te plimbi cu pantaloni scurți și tricouri tot timpul – a ajutat cu adevărat.

„După 7 ani, ne-am întors în Marea Britanie și, în câteva luni, psoriazisul meu s-a întors. Și cu o răzbunare. A fost cu mine de cele mai multe ori de atunci.

„Am urmat cursuri de terapie cu lumină UV, care ajută temporar, iar acum iau un tratament oral numit metotrexat, care suprimă cu siguranță simptomele.

„Dar nu stiu ce se va intampla in viitor. Psoriazisul meu pare sa se agraveze odata cu varsta.”

Sarcina și psoriazisul

În afară de provocările fizice de a trăi și de a trata psoriazisul, Ros spune că afecțiunea o reduce cu adevărat psihologic.

„Sunt o persoană natural sociabilă, dar uneori mă închid în casă și mă scufund într-un loc adânc și întunecat. De multe ori nu mă simt bine cu mine, iar încrederea mea cade în fund.

„Este trist, dar simt că mi-a restricționat viața în multe feluri. De exemplu, am dorit întotdeauna să fiu o gazdă aeriană când eram mai tânără, dar știam că nu mă vor lua niciodată din cauza pielii mele.”

Ros își amintește că a fost absolut pietrificată de a avea copii în cazul în care le-a trecut psoriazis.

„A fost o considerație mare și mare și am întrerupt sarcina timp de 10 ani pentru că nu voiam ca niciun copil să aibă această boală oribilă și să treacă prin ceea ce am.

„Am decis să merg mai departe și acum am 3 fii – niciunul nu are psoriazis în acest moment, din fericire. În mod ciudat, psoriazisul meu s-a îmbunătățit în timpul sarcinii.”

Hidratante și dietă

Ros spune că se bazează pe un regim zilnic de piele, pe lângă medicamentele sale.

„În fiecare zi, aplic creme hidratante pe întreg corpul meu, în mod ideal dimineața, amiaza și noaptea. E nevoie de timp și de dezordine, dar trebuie să o fac. De asemenea, mă feresc de băuturile acide precum sucul de portocale, pentru că cred că asta face e mai rău în cazul meu.

„Vremea face o diferență mare. Iernile reci sunt cel mai rău climat posibil pentru mine. Acoperirea cu straturi de haine și încălzirea pe mine înseamnă că pielea mea se deshidratează și trebuie să mă hidratez în mod constant, ceea ce consumă foarte mult timp.

„Primăvara și vara sunt mult mai frumoase, deoarece pielea mea se îmbunătățește odată cu căldura și mi se pare mai ușor de îngrijit atunci când port haine de vară.”

Citiți mai multe despre psoriazis .