Ai riscul de a rupe un os?

Calculați-vă dacă aveți riscul de a dezvolta osteoporoză și de a rupe un os în următorii 10 ani.

Instrumentul online de evaluare a riscului de fractură (FRAX) utilizează o serie de factori de risc pentru a prezice riscul de fractură al unei persoane din cauza oaselor slabe.

Instrumentul de autoevaluare oferă o probabilitate de 10 ani de fractură la nivelul coloanei vertebrale, șoldului, umărului sau încheieturii pentru persoanele cu vârste cuprinse între 40 și 90 de ani.

Estimarea riscului de fractură ar putea fi primul pas pentru a primi un tratament precoce pentru a vă consolida oasele și a reduce riscul de fractură.

Tratamentul îți poate reduce șansele de a cădea și de a fractura un os. Nu este niciodată prea târziu pentru a începe tratamentul.

Osteoporoza este de obicei diagnosticată cu o scanare a densității osoase (numită scanare DEXA sau DXA ).

Cu toate acestea, densitatea osoasă scăzută nu este o măsură perfectă a riscului de fractură și trebuie luată în considerare alături de alte riscuri, cum ar fi vârsta, sexul, sănătatea generală și genele.

Instrumentul FRAX, care poate fi realizat fără un scor DEXA, poate fi prompt pentru discuții suplimentare despre sănătatea oaselor cu medicul dumneavoastră de familie pentru a vedea dacă este necesară o scanare DXA pentru a estima riscul unei fracturi viitoare.

Factorii de risc pentru osteoporoză

Principalii factori de risc pentru dezvoltarea osteoporozei și fracturilor, dintre care unii FRAX folosește instrumentul sunt:

Vârsta : pe măsură ce îmbătrânim, oasele devin mai fragile și sunt mai susceptibile să se rupă în general, indiferent de densitatea oaselor.

Gene : un istoric familial de osteoporoză îți crește riscul. În familiile cu oase mai mici, fracturile, în special la nivelul șoldului, sunt mai frecvente.

Rasa : oamenii negri au un risc mai mic decât cei albi sau asiatici, deoarece oasele lor tind să fie mai mari și mai puternice.

Sex : femeile au oase mai mici decât bărbații și pierd osul în mod natural din cauza menopauzei.

Greutate corporală mică : un IMC sub 19 este adesea asociat cu oase mai mici și mai fine și mai puține grăsimi corporale, care pot fi de protecție în cădere.

Dieta : o dietă lipsită de niveluri suficiente de calciu și vitamina D este asociată cu oasele mai slabe.

Exercițiu : s-a demonstrat că activitatea fizică regulată construiește oase puternice în timpul tinereții și reduce rata pierderii osoase pe măsură ce îmbătrânim.

Fumatul : cercetările arată că fumătorii obișnuiți au oase mai slabe, deși rolul exact pe care îl joacă tutunul în osteoporoză nu este clar înțeles.

Alcool : se consideră că consumul excesiv de alcool vă afectează capacitatea de a absorbi calciul, ceea ce poate duce la oase mai slabe.

Fracturi anterioare : dacă ați rupt deja oasele cu ușurință, în viitor este mult mai probabil să aveți fracturi.

Anorexia : un aport alimentar scăzut poate provoca deficiență de calciu, provocând oase slabe. La femei, anorexia poate opri menstruația, care slăbește și oasele.

Steroizi : administrarea de prednisolon (un tip de steroizi) mai mult de 3 luni poate provoca oase mai slabe.

Diabet : persoanele cu diabet zaharat tip 1 necesită medicamente, deoarece nu pot produce insulină, un hormon gândit pentru a promova rezistența oaselor.

Probleme tiroidiene : prea mult hormon tiroidian, din cauza unei hiperactive tiroide sau a unui tratament hormonal pentru o tiroidă nederactivă, poate provoca pierderi osoase.

Lipsa testosteronului : o reducere a hormonului sexual testosteron ca urmare a îmbătrânirii sau a bolii, cum ar fi cancerul, este asociată cu oasele mai slabe.

Menopauza prematură : femeile care au menopauză înainte de vârsta de 45 de ani au niveluri de estrogen mai mici, ceea ce poate provoca o densitate osoasă mai mică.

Nu îți poți vedea sau simți oasele din ce în ce mai subțiri și multe persoane nu știu niciun fel de probleme până când nu le rup.

Dacă credeți că aveți factori de risc pentru osteoporoză și fracturi, atunci ar trebui să discutați acest lucru cu medicul dumneavoastră.