Psoriazis: ‘Nu suferi în tăcere’

Actorul, scriitorul și comediantul Toby Hadoke s-a confruntat cu psoriazis sever pentru cea mai mare parte a vieții sale. Vorbește despre tratamente și de ce este vital să abordezi simptomele psihologice, dar și cele fizice.

În calitate de interpret, Tony Hadoke obișnuia să vorbească. După două decenii de la apariția unor focare de psoriazis, a descoperit beneficiile aplicării acestei abordări asupra stării sale de piele.

„Psoriazisul este o afecțiune oribilă. Oamenii care nu o au nu înțeleg cât de invalidant poate fi fizic și emoțional.

„Psoriazisul meu acoperă aproape tot corpul meu, în special trunchiul, brațele și picioarele și scalpul. În timpul unui focar, pielea mea erupe în plăci. Chiar și între focare, nu sunt niciodată complet limpede – există o decolorare înroșită piele.

„Cel mai rău loc pentru a avea psoriazis este pe fața ta. Când mi-a fost afectată fața, m-a făcut să fiu foarte conștient de sine. Necunoscuții compleși ar face comentarii de genul: ‘Sper că nu se prinde.’ Ce lucru oribil să spui. Când ai psoriazis, poți fi expus la acest tip de lipsă de empatie „.

Aspectele emoționale ale psoriazisului

„Este în natura noastră să fim pesimiști, să nu ne plângem și să nu căutăm ajutor. Persoanele cu psoriazis sunt preprogramate să sufere în tăcere.

„Dar nu este acceptabil să creăm o afecțiune la fel de neplăcută ca psoriazisul și nimeni nu ar trebui să se simtă vinovat de a-și părea rău de sine sau de a dori să fie tratat.

„Mi s-a părut cathartic să vorbesc despre asta. Mă face să mă simt ca și cum aș controla psoriazisul, mai degrabă decât să mă controleze.”

Creme și loțiuni psoriazis

Toby, 39 de ani la momentul acestui interviu, a fost diagnosticat cu psoriazis în copilărie. De atunci, a încercat o mare varietate de tratamente, cu rezultate mixte.

„Aveam aproximativ 11 ani când am avut primele simptome. Mi s-a prescris penicilina pentru o infecție la gât și, aproape imediat, am dezvoltat pete de piele uscată și roșie. Doctorul a crezut că este o erupție indusă de penicilină. Dar eu mămică, o asistentă, psoriazis suspectat – și avea dreptate. Am fost tratată cu băi de gudron de cărbune și s-a curățat.

„Ani de zile pielea mea a fost bine, până când, ca student la universitate, am observat câteva petice roșii mici pe braț. În câteva ore, psoriazisul a revenit cu o răzbunare și a rămas cu mine încă de atunci. Știu întotdeauna când se produce un flacără.Infecțiile gâtului sunt declanșatoare.

„De ani de zile, am folosit o mulțime de tratamente diferite, inclusiv cremă de gudron de cărbune, dithranol și chiar tratamente holistice. Niciunul dintre ele nu a făcut mare diferență. Am crezut că un anumit nivel de disconfort a fost mult în viața mea.”

Tablete și injecții psoriazis

Punctul de cotitură pentru Toby a venit în mai 2012 când, după un focar deosebit de prelungit și sever de psoriazis care i-a acoperit și fața, a fost trimis la Royal Free Hospital din Londra.

„Când mi-am dat tricoul, medicul era agitat de starea pielii mele”, își amintește el. „De atunci mi s-au prescris tratamente mai puternice sub îngrijirea spitalului.

„Acestea au inclus terapia cu lumină UV, comprimate ale ciclosporinei imunosupresoare și o tabletă numită acitretină, care reduce producția de celule cutanate. Tratamentele au ajutat într-o anumită măsură, deși beneficiile trebuie să fie echilibrate împotriva potențialelor reacții adverse.

„De exemplu, acitretina a funcționat, dar unul dintre efectele secundare este faptul că tratamentul vă poate afecta sănătatea mentală – și destul de sigur, am avut un pic de descompunere în timp ce l-am luat, așa că a trebuit să mă opresc.”

Momentan, Toby se autoinjectează o dată la două săptămâni cu un tratament „biologic”. Biologii sunt un nou tip de terapie cu psoriazis care reduce inflamația prin țintirea celulelor hiperactive din sistemul imunitar.

„Până acum, atât de bine. Fața mea este limpede și sunt prudent optimist”, spune el.

Suport și informații pentru psoriazis

Toby îndeamnă persoanele cu psoriazis să fie persistente atunci când caută ajutor pentru simptome medicale și psihologice.

„Există o mulțime de opțiuni de tratament pentru psoriazis, așa că dacă unul nu funcționează, spuneți medicului dumneavoastră și cereți să treceți la următoarea linie de atac. Întrebați despre tratamentul cu lumină UV. Dacă cremele nu funcționează, încercați tratamente orale. Și dacă tratamentele orale nu funcționează, întrebați despre injecții.

„Nu este suficient să vă tratați pur și simplu focarele de piele: trebuie, de asemenea, să cereți medicului dumneavoastră să vă raporteze la cineva calificat care să vă vorbească prin aspectele emoționale ale afecțiunii.

„Aș recomanda, de asemenea, să vă orientați mai mult cu privire la psoriazis în general. Cunoașterea este un lucru bun, așa cum se vorbește despre ea – răspândește înțelegerea și risipă teama.”

Citiți mai multe despre psoriazis .

Obțineți sfaturi pentru a face față depresiei .

Întreabă un doctor onlineRapid și ușor, doctori verificați, confidențial și anonim

Cu Medic Chat ai la dispoziție 400+ doctori online din 40 specialități medicale.

N-a fost niciodată mai ușor să iei legătura cu un medic de specialitate!