HIV și SIDA

HIV (virusul imunodeficienței umane) este un virus care dăunează celulelor din sistemul dumneavoastră imunitar și vă slăbește capacitatea de a lupta împotriva infecțiilor și bolilor de zi cu zi.

SIDA (sindromul imunodeficienței dobândite) este denumirea folosită pentru a descrie o serie de infecții și boli care pot pune viața în pericol, care se întâmplă când sistemul dumneavoastră imunitar a fost grav afectat de virusul HIV.

În timp ce SIDA nu poate fi transmis de la o persoană la alta, virusul HIV poate.

În prezent, nu există leac împotriva HIV, dar există tratamente medicamentoase foarte eficiente care permit majoritatea oamenilor cu virusul să ducă o viață lungă și sănătoasă.

Cu un diagnostic precoce și tratamente eficiente, majoritatea persoanelor cu HIV nu vor dezvolta nicio boală legată de SIDA și vor trăi o viață de viață aproape normală.

Simptomele infecției cu HIV

Majoritatea oamenilor se confruntă cu o boală asemănătoare gripei la 2 până la 6 săptămâni după infecția cu HIV, care durează o săptămână sau 2.

După dispariția acestor simptome, HIV poate să nu provoace simptome timp de mai mulți ani, deși virusul dăunează sistemului imunitar în continuare.

Aceasta înseamnă că multe persoane cu HIV nu știu că sunt infectate.

Oricine crede că ar putea avea HIV ar trebui să fie testat.

Anumite grupuri de persoane sunt sfătuite să facă teste regulate, deoarece prezintă un risc deosebit de mare, inclusiv:

 • bărbați care fac sex cu bărbați
 • Heterosexuali africani negri
 • persoane care împart ace, seringi sau alte echipamente injectabile

Cauzele infecției cu HIV

HIV se găsește în fluidele corporale ale unei persoane infectate. Aceasta include lichidul seminal, vaginal și anal, sângele și laptele matern.

Este un virus fragil și nu supraviețuiește în afara corpului mult timp.

HIV nu poate fi transmis prin transpirație, urină sau salivă.

Cel mai frecvent mod de a obține HIV în Marea Britanie este prin a face sex anal sau vaginal fără prezervativ.

Alte modalități de a obține HIV includ:

 • schimb de ace, seringi sau alte echipamente injectabile
 • transmiterea de la mamă la copil în timpul sarcinii, nașterii sau alăptării

Șansa de a obține HIV prin sex oral este foarte mică și va depinde de multe lucruri, cum ar fi dacă primești sau dai sex oral și igiena orală a persoanei care face sex oral.

Diagnosticul HIV

Căutați sfaturi medicale cât mai curând posibil dacă credeți că ați putut fi expus la HIV.

Poți fi testat într-o serie de locuri, inclusiv la chirurgia medicului dumneavoastră medical, clinici de sănătate sexuală și clinici conduse de organizații de caritate.

Găsiți servicii de testare HIV în apropierea dvs.

Singura modalitate de a afla dacă aveți HIV este să faceți un test HIV. Aceasta implică testarea unei mostre de sânge sau salivă pentru semne ale infecției.

Este important să știți că:

 • Medicația anti-HIV de urgență, denumită profilaxie post-expunere (PEP), vă poate opri să vă infectați dacă începeți în 72 de ore de la expunerea posibilă la virus – este recomandat să o începeți cât mai curând posibil, în mod ideal, în 24 de ore
 • un diagnostic precoce înseamnă că puteți începe tratamentul mai devreme, ceea ce vă poate îmbunătăți șansele de a controla virusul, reduce riscul de a deveni mai rău și reduce șansa de a transmite virusul altora.

Este posibil ca atât testele HIV pozitive, cât și cele negative să fie repetate la 1 până la 3 luni după expunerea potențială la infecția cu HIV (aceasta este cunoscută sub denumirea de perioada de timp), dar nu trebuie să așteptați mult timp pentru a solicita ajutor:

 • clinicile pot oferi un test de sânge înțepător, ceea ce vă poate oferi un rezultat în câteva minute, dar poate dura până la câteva zile pentru a obține rezultatele unui test HIV mai detaliat
 • kituri de testare la domiciliu sau de eșantionare la domiciliu sunt disponibile pentru a cumpăra online sau de la farmacii – în funcție de tipul de test pe care îl utilizați, rezultatul dvs. va fi disponibil în câteva minute sau câteva zile

Dacă primul tău test sugerează că ai HIV, va trebui efectuat un test suplimentar de sânge pentru a confirma rezultatul.

Dacă acest lucru este pozitiv, veți fi trimis la o clinică HIV specializată pentru alte teste și o discuție despre opțiunile de tratament.

Tratamentul HIV

Medicamentele antiretrovirale sunt utilizate pentru a trata HIV. Acestea lucrează oprind replicarea virusului în organism, permițând sistemului imunitar să se repare și prevenind deteriorarea ulterioară.

Acestea sunt sub formă de tablete, care trebuie luate în fiecare zi.

HIV este capabil să dezvolte rezistență la un singur medicament HIV foarte ușor, dar luarea unei combinații de medicamente diferite face acest lucru mult mai puțin probabil.

Majoritatea persoanelor cu HIV iau o combinație de medicamente. Este vital ca acestea să fie luate în fiecare zi, așa cum recomandă medicul dumneavoastră.

Scopul tratamentului HIV este de a avea o încărcătură virală nedetectabilă. Acest lucru înseamnă că nivelul virusului HIV din corpul dvs. este suficient de scăzut pentru a nu fi detectat printr-un test.

Trăind cu HIV

Dacă trăiești cu HIV, administrarea unui tratament HIV eficient și a fi nedetectabil reduce semnificativ riscul de a transmite HIV altora.

De asemenea, veți fi încurajat să:

Fără tratament, sistemul imunitar va fi grav deteriorat și pot apărea boli care pot pune viața în viață, precum cancerul și infecțiile severe.

Este rară ca o femeie însărcinată care trăiește cu HIV să o transmită bebelușului, cu condiția să primească în timp util tratament eficient HIV și îngrijiri medicale.

Prevenirea HIV

Oricine are relații sexuale fără prezervativ sau are ace este expus riscului de infecție cu HIV.

Există multe modalități eficiente de a preveni sau de a reduce riscul de infecție cu HIV, inclusiv:

 • folosind prezervativ pentru sex
 • profilaxia post-expunere (PEP)
 • profilaxia pre-expunere (PrEP)
 • tratamentul HIV pentru reducerea încărcăturii virale la nedetectabil
 • dacă utilizați medicamente, nu împărtășiți niciodată ace sau alte echipamente injectabile, inclusiv seringi, linguri și tampoane

Vorbiți cu clinica locală de sănătate sexuală sau cu un medic pentru mai multe sfaturi despre cea mai bună modalitate de a vă reduce riscul.

Pentru persoanele cu HIV, dacă ați luat un tratament HIV eficient și încărcarea virală a fost nedetectabilă timp de 6 luni sau mai mult, înseamnă că nu puteți trece virusul prin sex.

Aceasta se numește nedetectabil = netransmisibil (U = U).

Vrei să afli mai multe?

Harta de ajutor NAM: nedetectabilă este egală cu declarația de consens ireversibil (U = U)