Cum să ai grijă de picioarele tale dacă ai diabet

Ai grijă de picioarele tale

Credit:

spukkato / Thinkstock


Este deosebit de important să ai grijă de picioarele tale dacă ai diabet. Iată cum să ai grijă de picioarele tale și sfaturi despre momentul în care vei primi ajutor profesional.

Diabetul poate reduce aportul de sânge la picioare și poate provoca o pierdere a sentimentului cunoscut sub numele de neuropatie periferică .

Acest lucru poate însemna că leziunile de la picior nu se vindecă bine și este posibil să nu observați dacă piciorul este dureros sau rănit.

„Riscul de complicații poate fi redus mult dacă ești capabil să-ți sub controlul nivelului de zahăr din sânge”, spune specialistul în picioare Mike O’Neill.

„Asigurați-vă că tensiunea arterială și nivelul colesterolului sunt, de asemenea, monitorizate și controlate cu medicamente, dacă este nevoie.”

Sfaturi pentru îngrijirea picioarelor dacă aveți diabet

  • Vedeți un podiatrist privat sau NHS cel puțin o dată pe an. Ar trebui să fiți eligibil pentru un podiatru NHS dacă aveți o afecțiune pe termen lung precum diabetul. Cereți medicului dumneavoastră o sesizare sau găsiți un podolog local .
  • Păstrați-vă picioarele curate și ferite de infecții.
  • Purtați pantofi care se potrivesc bine și nu stoarceți sau frecați. Pantofii care nu se potrivesc pot provoca cornuri și calusuri , ulcere și probleme ale unghiilor .
  • Nu mergeți niciodată desculți, în special în grădină sau pe plajă în vacanțe, pentru a evita tăieturile și încercați să evitați să stați cu picioarele încrucișate, astfel încât să nu vă restricționați circulația sângelui.
  • Tăiați sau fișcați unghiile în mod regulat.
  • Obțineți porumb sau piele tare tratată de un podiatru.

Nu mai fumați pentru a vă proteja picioarele

Dacă aveți diabet, este important să încercați să renunțați la fumat. Fumatul afectează circulația sângelui, în special la persoanele cu diabet. Poate agrava grav problemele piciorului și picioarelor.

Citiți mai multe despre modul în care NHS vă poate ajuta să renunțați la fumat .

Mâncați o dietă sănătoasă, echilibrată și mențineți-vă activ

De asemenea, ar trebui să vă propuneți să mâncați o dietă sănătoasă, echilibrată și să păstrați activ dacă aveți diabet.

Acest lucru vă poate ajuta să vă gestionați diabetul și să reduceți riscul de a avea probleme cu picioarele și picioarele.

Aflați mai multe despre consumul sănătos și menținerea activă .

Când să vezi un medic

Căutați tratament de la medicul dumneavoastră de familie sau de la podiatru dacă bășici sau răni nu se vindecă rapid.

Ar trebui să vă adresați de urgență medicului dumneavoastră dacă:

  • observați ruperea pielii piciorului sau descărcarea de pe rană
  • pielea deasupra unei părți sau a întregului picior își schimbă culoarea și devine mai roșie, albastră, palidă sau întunecată
  • observați umflături suplimentare în picioare unde a fost un blister sau vătămare
  • există roșeață sau umflare în jurul unui ulcer sau într-o zonă în care ați fost avertizat anterior pentru a solicita atenție imediată

Diabetul zaharat Regatul Unit are mai multe informații despre cum să ai grijă de picioare .


Întreabă un doctor onlineRapid și ușor, doctori verificați, confidențial și anonim

Cu Medic Chat ai la dispoziție 400+ doctori online din 40 specialități medicale.

N-a fost niciodată mai ușor să iei legătura cu un medic de specialitate!