Aparate auditive

Aparat auditiv
Un aparat auditiv pentru urechi
Credit:

doc-stock / Alamy Stock Photo


Medicul dumneavoastră de ajutor vă poate ajuta să obțineți aparate auditive dacă credeți că aveți nevoie de ele.

Modelele disponibile în zilele noastre pe NHS reprezintă o îmbunătățire excelentă pentru cele folosite în trecut. Sunt mai mici și mai frumoase și funcționează și mai bine.

Cu cât le veți obține mai devreme, cu atât veți ieși din ele – așa că nu așteptați până când auzul dvs. devine foarte rău înainte de a vă vedea medicul de familie.

Beneficiile aparatelor auditive

Aparatele auditive nu îți vor face auzul perfect, dar îți vor suna mai tare și mai clare, reducând impactul pierderii auzului asupra vieții tale.

Aparate auditive pot:

  • vă ajută să auziți sunete de zi cu zi, cum ar fi soneria ușii și telefonul
  • îmbunătățește-ți capacitatea de a auzi vorbirea
  • te face să te simți mai încrezător atunci când vorbești cu oamenii și să-ți fie mai ușor să urmărești conversațiile în diferite medii
  • vă ajută să vă bucurați să ascultați muzică și televizor, la un volum care este confortabil pentru cei din jurul vostru

Însă aparatele auditive ajută doar dacă mai rămâne ceva auditiv, deci nu renunțați la ajutor dacă auzul dvs. se înrăutățește.

Cum să obțineți aparate auditive

Consultați medicul dumneavoastră de familie dacă aveți probleme cu auzul. Acestea vă pot referi la un specialist auditiv pentru o evaluare dacă consideră că este posibil să aveți nevoie de un aparat auditiv.

Dacă specialistul dvs. recomandă proteze auditive, discutați-le despre diferitele tipuri disponibile și care este cel mai potrivit pentru dvs. S-ar putea să încercați câteva tipuri înainte de a alege unul.

Unele tipuri pot fi disponibile pentru a fi utilizate imediat. Alții ar putea fi necesari pentru a fi personalizați după ce urechea a fost măsurată sau un cast de ureche a fost luat. Acestea vor fi de obicei gata în câteva săptămâni.

Când aparatul auditiv este gata, acesta va fi programat pentru a se potrivi nivelului tău de auz. Vi se va arăta cum să-l utilizați și cum să-l îngrijiți.

O altă întâlnire va fi organizată câteva săptămâni mai târziu pentru a verifica cum decurg lucrurile.

Tipuri de aparate auditive

Sunt disponibile o varietate de aparate auditive. Principalele tipuri sunt:

În spatele aparatelor auditive

Aparatele auditive din spatele urechii (BTE) sunt cel mai frecvent tip.

Sunt alcătuite dintr-un dispozitiv mic din plastic care stă în spatele urechii.

Acesta este atașat cu un tub de o bucată de plastic care se potrivește în ureche (o ureche fixă) sau un vârf moale care intră în deschiderea urechii (o montare deschisă).

Aparatele auditive BTE sunt unul dintre cele mai ușoare tipuri de utilizare și sunt potrivite pentru majoritatea persoanelor cu pierderi de auz. Sunt disponibile într-o serie de culori.

Primitor în aparatele auditive

Aparatele auditive receptor în ureche (RITE) sunt similare cu aparatele auditive BTE.

Principala diferență este că, cu aparatele auditive RITE, partea auditivului care se află în spatele urechii este mai mică și este conectată printr-un fir subțire la un difuzor amplasat în interiorul deschiderii urechii.

Aparatele auditive RITE sunt mai puțin vizibile decât aparatele auditive BTE și sunt potrivite pentru majoritatea persoanelor cu pierderi de auz, dar pot fi mai ușor de utilizat decât aparatele auditive BTE.

În aparatele auditive pentru urechi

Aparatele auditive pentru ureche (ITE) umplu zona chiar în afara deschiderii urechii.

Nu pot fi văzute din spate, spre deosebire de aparatele auditive BTE sau RITE, dar sunt vizibile din lateral.

Aparate auditive ITE sunt potrivite pentru majoritatea persoanelor cu pierderi de auz, deși pot fi mai dificile de utilizat decât aparatele auditive BTE sau RITE.

Aparate auditive în canal

Aparatele auditive în canal (ITC) sunt similare cu aparatele ITE, dar sunt puțin mai mici și completează doar deschiderea urechii.

Sunt mai puțin vizibile decât multe alte tipuri de aparate auditive, dar pot fi mai complicate de utilizat și nu sunt de obicei suficient de puternice pentru persoanele cu pierderi auditive severe.

Complet în canal și invizibil în aparate auditive

Aparatele auditive complet în canal (CIC) și invizibile în canal (IIC) sunt cele mai mici tipuri disponibile.

Ele se potrivesc mai mult în deschiderea urechii decât aparatele auditive ITC și abia sunt vizibile.

Dar aceste aparate auditive nu sunt de obicei suficient de puternice pentru persoanele cu pierderi de auz severe. Sunt, de asemenea, destul de înrădăcinate, iar unele pot fi introduse și scoase doar de către un specialist în proteză auditivă.

Aparate auditive CROS / BiCROS

Aparatele auditive CROS și BiCROS vă pot ajuta dacă ați pierdut auzul într-o ureche.

Vin ca pereche. Aparatul auditiv la ureche cu hipoacuzie ridică sunetul și îl trimite unui aparat auditiv în urechea bună. Aceasta se poate face fără fir sau printr-un fir din jurul gâtului.

Aparate auditive purtate de corp

Aparatele auditive purtate de corp sunt alcătuite dintr-o cutie mică conectată la căști.

Cutia poate fi tăiată pe hainele tale sau introdusă într-un buzunar.

Acest tip de aparat auditiv poate fi cel mai bun dacă aveți o pierdere auditivă severă și aveți nevoie de un aparat auditiv puternic sau dacă vi se pare dificil de utilizat controalele pentru aparate auditive mai mici.

Aparate auditive NHS

Aparate auditive sunt disponibile pe NHS pentru oricine are nevoie de ele.

Medicul dumneavoastră poate să vă adreseze la un furnizor de aparate auditive NHS dacă consideră că este posibil să aveți nevoie de un aparat auditiv.

Avantajele obținerii unui aparat auditiv pe NHS includ:

  • aparate auditive sunt oferite gratuit ca împrumut pe termen lung
  • bateriile și reparațiile sunt gratuite (poate exista o taxă dacă pierdeți sau rupeți aparatul auditiv și trebuie înlocuit)
  • nu trebuie să plătiți pentru nicio programare de urmărire sau pentru îngrijire ulterioară

Dar, în timp ce mai multe aparate auditive moderne sunt disponibile pe NHS, acestea sunt de obicei BTE sau foarte ocazional tip RITE. Este necesar să plătiți pentru tratament privat dacă doriți unul dintre celelalte tipuri.

Timpul de așteptare pentru obținerea unui aparat auditiv pe NHS poate fi uneori mai lung decât așteptarea tratamentului privat.

Plata pentru aparate auditive

Dacă nu vă deranjează să plătiți pentru tratament, puteți alege să mergeți direct la un furnizor privat de aparate auditive.

Acest lucru poate însemna că puteți alege dintr-o gamă mai largă de aparate auditive, inclusiv modele mai mici, mai puțin vizibile.

Dacă alegeți să plătiți pentru tratament privat:

  • asigurați-vă că veți cerceta costurile obișnuite ale aparatelor auditive și orice alte îngrijiri medicale – puteți plăti orice, de la 500 GBP la 3.500 GBP sau mai mult pentru un singur aparat auditiv
  • faceți cumpărături pentru a vedea ce tipuri de aparate auditive sunt disponibile de la diferiți furnizori
  • încercați să evitați orientarea către modele scumpe – pot exista modele mai ieftine care se potrivesc la fel de bine cu nevoile dvs.

Baterii, reparații și înlocuitori

Dacă aveți un aparat auditiv NHS, puteți obține baterii și reparații gratuite de la orice serviciu de proteză auditivă NHS. Adresați-vă specialistului dumneavoastră audiolog (audiolog) despre serviciile din zona dvs.

Este posibil să fie nevoie să vă prezentați pentru o programare sau este posibil să puteți trimite o baterie sau să reparați în postare.

Serviciul local de proteză auditivă poate înlocui și aparate auditive care s-au pierdut sau deteriorate, deși poate exista o taxă pentru acest lucru.

Dacă aveți un aparat auditiv privat, contactați furnizorul de aparate auditive dacă aveți nevoie de o baterie nouă, de reparații sau de înlocuire.

Este posibil să fiți obligat să plătiți pentru acest serviciu dacă nu este deja inclus în planul dvs. de plată.

Ajutor și sprijin dacă purtați aparate auditive

Adaptarea la aparatele auditive poate fi dificilă la început. Poate dura câteva săptămâni sau luni pentru a te obișnui cu ele.

După ce vor fi pregătiți pentru a verifica cum decurg lucrurile, veți avea programări de urmărire, dar luați legătura cu audiologul dvs. în orice moment, dacă aveți probleme.

Mai multe organizații pentru pierderea auzului pot oferi, de asemenea, ajutor și asistență dacă vă adaptați la pierderea auzului sau la viața cu ajutorul unui aparat auditiv.

Acțiunea privind pierderea auzului are un serviciu de asistență auditivă , care este condus de voluntari instruiți care vă pot ajuta să obțineți cât mai bine din aparatele auditive.

Alte organizații care pot oferi informații și sfaturi includ: