Chirurgie laser și oculare

Chirurgia pentru îmbunătățirea vederii este cunoscută sub numele de „chirurgie refractivă” sau „corecție a vederii”. Există 2 tipuri diferite: chirurgia cu ochi cu laser și chirurgia lentilelor.

Ambele tipuri de intervenții chirurgicale vă pot face mai puțin dependenți de ochelari sau lentile de contact. Cercetările arată că ambele sunt sigure și eficiente.

Potrivit Colegiului Regal al Oftalmologilor, peste 95% dintre persoanele care au efectuat o intervenție chirurgicală refractivă sunt mulțumiți de rezultate.

Ce tip de chirurgie refractivă vi se potrivește cel mai bine depinde de o serie de lucruri, incluzând vederea, sănătatea ochilor, vârsta, bugetul și stilul de viață.

Chirurgul tău îți va examina ochii, îți va evalua nevoile și te va ajuta să decizi cea mai bună opțiune pentru tine.

Consultați o listă de verificare a întrebărilor adresate chirurgului (PDF, 225kb) .

Atunci când cântăriți riscurile și beneficiile chirurgiei refractive, rețineți că purtarea lentilelor de contact are și unele riscuri pentru sănătatea ochilor.

Vedeți mai multe despre siguranța lentilelor de contact .

Chirurgia refractivă nu este disponibilă pe NHS pentru persoanele care doresc doar să-și îmbunătățească vederea.

Majoritatea oamenilor au făcut-o la o clinică privată. Costurile variază în funcție de ce fel de intervenție chirurgicală faci.

Chirurgie cu ochi cu laser

Ce este?

Chirurgia laser a ochilor sau corecția vederii cu laser implică utilizarea de lasere pentru a remodela suprafața frontală (corneea) ochilor, astfel încât să vă puteți concentra mai bine. Poate corecta vederile de scurtă durată, vederea lungă și astigmatismul.

Pentru cine este potrivit?

Chirurgia cu ochi cu laser este potrivită pentru majoritatea persoanelor de peste 18 ani. În mod ideal, rețeta dvs. de ochi va fi rămas mai mult sau mai puțin la fel timp de aproximativ doi ani. Chirurgia lentilelor poate fi mai potrivită dacă aveți o prescripție ridicată pentru ochelari sau mai târziu în viață.

Ce implică?

Există 3 tipuri principale de chirurgie cu ochi cu laser: LASIK, SMILE și tratamente cu laser de suprafață.

  • LASIK – acest lucru se realizează cu 2 lasere, unul pentru a deschide o clapetă subțire pe suprafața corneei, și altul pentru a remodela corneea dedesubt. Clapeta de protecție este apoi netezită și rămâne pe loc fără cusături.
  • Zâmbet – chirurgul îți redimensionează corneea printr-o mică gaură de auto-etanșare.
  • Tratamente laser de suprafață (PRK, LASEK și TransPRK) – pielea limpede care acoperă corneea este îndepărtată, astfel încât chirurgul vă poate remodela corneea cu un laser. Pielea crește apoi natural.

Toate cele 3 tipuri de chirurgie cu ochi cu laser au rezultate similare. Chirurgul tău va discuta prin opțiunile tale cu tine și te va ajuta să decizi cea mai utilă pentru tine.

Există riscuri?

Aproximativ 1 din 10 persoane care au chirurgie cu ochi cu laser au nevoie de mai multe intervenții chirurgicale pentru a obține cele mai bune rezultate posibile. De obicei, nu există niciun cost suplimentar pentru asta.

Reacțiile adverse frecvente includ:

  • Disconfort ușor , grizonat – lacrimile artificiale pot ajuta cu acest lucru, iar ochii se vor simți, de obicei, din nou în aproximativ trei până la șase luni
  • Tulburări vizuale (cum ar fi strălucirea de la farurile viitoare când conduceți noaptea) – aceasta rezolvă de obicei sau poate fi tratată cu succes
  • Semne roșii pe albul ochiului – acestea se estompează întotdeauna în aproximativ o lună

Pierderea severă a vederii este foarte rară.

Vedeți mai multe informații de la Royal College of Oftalmologi despre corecția vederii cu laser (PDF, 436kb) .

Chirurgia lentilelor

Există 2 tipuri principale de chirurgie a lentilelor: chirurgia phaocică intraoculară (PIOL) și schimbul de lentile refractive (RLE).

Implantarea fagică a lentilelor intraoculare (PIOL)

Lentilele artificiale PIOL sunt plasate în ochi fără a-ți îndepărta propriile lentile naturale. Este cam ca și cum ai construi lentile de contact în ochi.

Deoarece lentila se află în interiorul ochiului dvs., puteți face lucruri pe care nu le puteți face în mod normal în lentilele de contact, precum înotul sau sporturile nautice.

Pentru cine este potrivit?

PIOL poate fi o opțiune bună pentru tinerii care nu sunt capabili să aibă o intervenție chirurgicală cu laser pentru ochi, poate pentru că au o prescripție ridicată a ochilor sau un grad ridicat de astigmatism. Mai târziu în viață, RLE poate fi o alternativă mai bună.

Ce implică PIOL?

Chirurgul face o mică tăietură în suprafața ochiului și alunecă lentila de știri prin asta. Nu este nevoie de cusături.

Există riscuri?

Chirurgul tău va discuta despre orice efecte secundare și riscuri cu tine înainte de a continua chirurgia.

Este normal să obțineți o anumită perturbare în viziunea dvs. după PIOL, dar acest lucru ar trebui să se stabilească treptat. De obicei, începeți să vă lăsați de la farurile care vin în timp ce conduceți noaptea.

Suprafața ochiului tău se poate simți inconfortabilă o perioadă. De asemenea, este posibil să aveți petele roșii pe albul ochiului câteva săptămâni.

Complicațiile grave sunt rare și, dacă aveți probleme după operație, acestea pot fi de obicei corectate. Cataracta (când lentilele din ochi devin tulburi) se pot dezvolta mai devreme în viață după PIOL.

Vezi mai multe informații de la Royal College of Oftalmologi despre PIOL (PDF, 446kb) .

Schimb de lentile refractive (RLE)

RLE este practic aceeași cu chirurgia cataractei . Lentila naturală din ochiul dvs. este îndepărtată și înlocuită cu una nouă, artificială.

Pentru cine este potrivit?

RLE poate fi o opțiune bună dacă sunteți mai în vârstă și nu sunteți potrivit pentru chirurgia cu ochi cu laser, poate pentru că aveți o prescripție ridicată a ochilor sau aveți începutul cataractei.

Ce implică RLE?

Există 2 tipuri diferite de lentile artificiale utilizate pentru RLE: monofocal și multifocal.

  • Monofocal – acestea îți îmbunătățesc vederea la distanță, dar va trebui totuși să porți ochelari pentru lucru aproape.
  • Multifocale – acestea oferă o distanță clară, viziune medie și aproape, dar aproximativ 1% dintre oameni consideră că nu se pot obișnui cu ele și optează pentru o altă operație de schimb de lentile.

Există riscuri?

Majoritatea oamenilor au unele efecte secundare vizuale și disconfort în săptămânile sau lunile de după operație, dar acestea ar trebui să se stabilească treptat.

Complicațiile grave sunt mai frecvente după RLE decât după operația cu ochi laser sau chirurgia PIOL. Aproximativ 1 din 500 de persoane au pierderi semnificative de vedere după RLE.

Chirurgul tău îți poate spune mai multe despre riscuri înainte de a merge înainte.

Vedeți mai multe informații de la Royal College of Oftalmologi despre RLE (PDF, 459kb) .

Întreabă un doctor onlineRapid și ușor, doctori verificați, confidențial și anonim

Cu Medic Chat ai la dispoziție 400+ doctori online din 40 specialități medicale.

N-a fost niciodată mai ușor să iei legătura cu un medic de specialitate!