Siguranța ochilor

Deteriorarea ochilor vă poate pune în pericol vederea, de aceea este important să le protejați împotriva pericolelor precum rănirile, substanțele chimice și lumina UV.

Iată cum să vă păstrați ochii în siguranță acasă, la locul de muncă și când sunteți afară și despre.

In gradina

O mulțime de oameni suferă răni la nivelul ochilor în timpul grădinii, așa că este important să vă protejați ochii.

Este deosebit de important să fii atent atunci când te tăie. Este ușor să vă îndoiți și să vă zgârieți ochiul pe o crenguță sau o frunză.

Orice fel de ochelari, inclusiv ochelarii de soare, sunt un mod ușor de a vă proteja ochii în grădină, deși ochelarii de siguranță adecvați sunt cei mai buni.

Marcați partea superioară a bastoanelor de grădină cu ceva viu colorat sau puneți toppers de trestie (le puteți cumpăra online sau în centrele de grădină).

Este important să purtați ochelari de protecție sau ochelari de protecție atunci când folosiți instrumente care ar putea face ca o piatră mică sau o bucată de granulație să se ridice cu viteză mare, deoarece acest lucru poate provoca răni oculare grave. Aceasta include săparea pământului dur cu o picadă și, în special, folosirea mașinii de tuns iarba și strungere.

Dacă ceva zboară în sus și lovește-ți ochiul cu mare viteză, privește-l cât mai curând posibil.

In soare

Într-o zi însorită, este o idee bună să vă protejați ochii împotriva soarelui .

Căutați ochelari de soare cu kitemark-ul British Standards sau marca CE. Aceasta înseamnă că oferă un nivel de protecție sigur împotriva luminii UV dăunătoare.

Evitați întotdeauna să priviți direct la soare, inclusiv în timpul unei eclipse. Poate provoca leziuni permanente ale spatelui ochiului.

Folosirea substanțelor chimice

Produsele chimice utilizate la domiciliu care pot provoca vătămări severe ochilor includ înălbitor, îngrășământ, îngrășăminte, sodă caustică și produse de curățat cuptor. Dar trebuie să fii atent la majoritatea substanțelor chimice de uz casnic, inclusiv lichidele de rufe și produsele de curățat la suprafață.

Aveți grijă deosebită de a bloca substanțele nocive departe de copiii mici.

Dacă primiți o substanță chimică în ochi, trebuie să o spălați din ochi cât mai rapid și complet posibil, inundându-l cu lichid.

În caz de urgență, apa de la robinetul rece este în regulă. Lăsați robinetul să funcționeze câteva secunde, astfel încât apa să fie proaspătă.

Puteți utiliza, de asemenea:

 • spălarea ochilor – este o idee bună să păstrați unele în trusa de prim ajutor
 • soluție lentilă de contact

Să faci DIY

În fiecare an, aproximativ 20.000 de leziuni oculare sunt cauzate de accidente DIY, potrivit Eyecare Trust.

Cel mai bun mod de a vă proteja ochii este să purtați ochelari de protecție sau ochelari de protecție adecvați. Acestea ar trebui:

 • să fie rezistent la impact – căutați cuvintele „lentilă din policarbonat”
 • au o marcă de marcă British Standards sau o marcă CE
 • se potrivesc corect (inclusiv peste ochelari dacă îi porți)

Dacă primești ceva în ochi

Regula de aur dacă ai ceva în ochi este să nu o freci.

În schimb, trageți pleoapa superioară spre exterior, apoi în jos peste genele inferioare. Acest lucru determină curgerea lacrimilor care ar trebui să spele obiectul din ochi.

Încercați acest lucru de mai multe ori, dacă este necesar. Dacă nu funcționează, încercați să spălați obiectul din ochi cu o mulțime de spălări pentru ochi, soluție pentru lentile de contact sau apă rece de la robinet.

Fac sport

A fi lovit de un obiect în mișcare în timpul jocului sport este o altă cauză comună a accidentelor oculare.

 • Squash – bile de squash sunt deosebit de periculoase deoarece sunt de dimensiuni similare cu globul ocular. De asemenea, riști să fii lovit în ochi cu o rachetă de dovlecei. Cel mai bine este să purtați ochelari de siguranță pentru sport în timpul jocului
 • Golful – a fi lovit în ochi cu o minge de golf poate provoca, de asemenea, răni grave, așa că stai întotdeauna bine în spatele oricui face o lovitură
 • Înot – nu purtați niciodată lentile de contact în timp ce înotați și purtați ochelari de protecție pentru a vă proteja ochii dacă sunt sensibili. Consultați mai multe despre siguranța lentilelor de contact
 • Ciclism – purtați ochelari de protecție pentru mersul pe bicicletă pentru a evita rănirea cioburilor rutiere și pentru a opri muștele și praful să intre în ochi
 • Pistolele și paintballing – puști cu aer, pistoale BB, arme NERF și mingi de vopsea sunt cauze comune ale rănilor severe ale ochilor, așa că purtați întotdeauna ochelari de siguranță atunci când le folosiți

Utilizarea calculatoarelor

A lucra timp îndelungat pe un computer vă poate face ochii să se simtă obosiți sau încordate.

Puteți dezvolta:

 • disconfort ocular
 • dureri de cap
 • mancarimi la ochi
 • dificultate de concentrare

În timp ce lucrați la computer:

 • faceți o pauză din când în când și priviți în distanță sau priviți pe fereastră
 • clipi ochii din când în când
 • întinde-ți capul și gâtul

De asemenea, ar trebui să faceți pauze scurte frecvente departe de computer.

Asigurați-vă că lucrați în condiții bine luminate, dar fără a reflecta lumina de pe ecranul computerului.

Accesați optometristul la fiecare doi ani pentru teste oculare și asigurați-vă că știți că utilizați foarte mult calculatoare.

Ochelarii de distanță mijlocie vă pot ajuta la funcționarea computerului dacă aveți vârsta mijlocie sau mai mare.

Când conduceți

Asigurați-vă că puteți vedea plăcuțele numerice ale mașinilor din jurul vostru. Liniile directoare DVLA spun că trebuie să le poți citi de la 20 de metri.

Ar trebui să-i spuneți DVLA dacă aveți probleme cu vederea sau orice afecțiuni care ar putea să-l afecteze, cum ar fi glaucomul. Aceasta nu include vedere scurtă sau lungă, sau orbire.

Consultați GOV.UK pentru mai multe despre regulile privind vederea .

Asigurați-vă că aveți teste oculare regulate dacă aveți nevoie de ochelari pentru a conduce în siguranță. Dacă conduci noaptea, opticianul se poate asigura că ochelarii sunt potriviți pentru a conduce noaptea.

Întreabă un doctor onlineRapid și ușor, doctori verificați, confidențial și anonim

Cu Medic Chat ai la dispoziție 400+ doctori online din 40 specialități medicale.

N-a fost niciodată mai ușor să iei legătura cu un medic de specialitate!