Screeningul cancerului intestinal

Screeningul cancerului intestinal presupune efectuarea unor teste pentru a verifica dacă aveți sau aveți riscul de cancer intestinal.

De ce este oferit

Cancerul de intestin este un tip comun de cancer atât la bărbați, cât și la femei. Aproximativ 1 din 20 de persoane îl vor primi în timpul vieții.

Screening-ul poate ajuta la detectarea cancerului de intestin într-o etapă timpurie, când este mai ușor de tratat. De asemenea, poate fi utilizat pentru a ajuta la verificarea și eliminarea creșterilor mici în intestin numite polipi , care se pot transforma în timp în cancer.

Tipuri de test de screening

Există 2 tipuri de teste utilizate în screeningul cancerului de intestin :

  • screeningul întinderii intestinului – un test în care este utilizat un tub subțire, flexibil, cu o cameră foto la capăt, pentru a căuta și elimina orice polipi din interiorul intestinului
  • kit de testare la domiciliu (testul FIT sau FOB) – un kit pe care îl utilizați pentru a colecta mostre mici de scaun și pentru a le posta într-un laborator, astfel încât să poată fi verificate dacă există cantități minime de sânge (care ar putea fi cauzate de cancer)

Dacă aceste teste consideră ceva neobișnuit, s-ar putea să vi se ceară teste suplimentare pentru a confirma sau a exclude cancerul.

Când i se oferă

Screeningul cancerului de intestin este oferit numai persoanelor în vârstă de 55 de ani sau mai mult, deoarece acest lucru este mai mare atunci când aveți mai multe șanse de a face cancer intestinal:

Dacă sunteți prea tânăr pentru screening, dar sunteți îngrijorat de istoricul familial de cancer de intestin, adresați-vă medicului dumneavoastră pentru sfaturi.

Consultați întotdeauna un medic de familie dacă aveți simptome de cancer de intestin la orice vârstă – nu așteptați să faceți un test de screening.

Riscurile de screening

Niciun test de screening nu este de încredere 100%. Există șansa ca un cancer să poată fi ratat, ceea ce înseamnă că s-ar putea să fiți sigur.

Există, de asemenea, un risc mic ca testul de depistare a intestinului intestinal și unele dintre testele pe care le puteți avea dacă screeningul descoperă că ceva neobișnuit vă poate deteriora intestinul, dar acest lucru este rar.

Nu există riscuri pentru sănătatea dumneavoastră de la kitul de testare la domiciliu.