Ai riscul de a cădea?

Faceți acest test simplu pentru a rezolva dacă aveți nevoie să discutați despre medicul dumneavoastră de risc.

Această autoevaluare se bazează pe instrumentul de evaluare a riscului în caz de cascadă (FRAT) utilizat de profesioniștii din domeniul sănătății pentru a ajuta la identificarea pacienților cu risc în vârstă de 65 de ani și peste.

Testul vă poate ajuta să descoperiți probleme de sănătate care v-ar putea face mai multe șanse de cădere, pe care le puteți discuta cu medicul dumneavoastră.

Scorul dvs. de test de cădere

Dacă ați avut o cădere în ultimele 12 luni sau ați răspuns „Da” la două sau mai multe întrebări din test, atunci vi se recomandă să discutați despre medicul dumneavoastră. Dacă simt că riscați să cadă, vă pot consulta serviciile de căderi de specialitate.

Test de risc de cădere

1. Ați avut o cădere în ultimele 12 luni? Da nu

Este mai probabil să aveți o altă cădere dacă ați scăzut în ultimul an. O cădere anterioară vă poate face, de asemenea, excesiv de prudent și vă poate duce la restricționarea activităților și chiar la evitarea părăsirii acasă. Teama de a cădea poate începe să devină o îngrijorare serioasă și poate fi destul de dificil de abordat, dacă nu este abordată rapid.

2. Sunteți pe 4 sau mai multe medicamente pe zi? Da nu

Luând 4 sau mai multe medicamente crește semnificativ riscul de cădere din cauza efectelor secundare asociate cu utilizarea mai multor medicamente. Ar trebui să vă consultați medicul de familie dacă nu ați examinat medicamentele timp de mai mult de un an. Medicul dumneavoastră poate recomanda medicamente alternative sau doze mai mici, dacă este cazul.

3. Aveți boala Parkinson sau ați avut un AVC? Da nu

Căderile sunt frecvente după un accident vascular cerebral în principal din cauza slăbiciunii picioarelor, a pierderilor senzoriale și a problemelor de picior, vedere și echilibru. Până la 73% dintre supraviețuitorii de accident vascular cerebral se confruntă cu o cădere în primele 6 luni de la ieșirea din spital. Dacă aveți Parkinson, motivele pentru care vă încadrați ar putea include echilibrul slab, făcând pași prea mici sau care variază ca mărime sau pentru că brațele nu se leagănă când mergeți. Mișcările involuntare, care sunt un efect secundar al unor medicamente Parkinson, pot fi, de asemenea, un motiv.

4. Te simți nesigur sau ai probleme cu echilibrul? Da nu

Pentru a vă ajuta să răspundeți, încercați aceste teste simple:

Poți să te plimbi în timp ce vorbești? Încercați să răspundeți la întrebări aleatorii în timp ce mergeți cu cineva. Dacă încetați să mergeți imediat sau imediat ce începeți să răspundeți la o întrebare, ar trebui să răspundeți „Da” la întrebarea 4.

Te balansează semnificativ în timp ce stai în picioare? Ia pe cineva să te observe în picioare. Dacă vă ridicați brațele sau vă ajustați plasarea piciorului pentru echilibru, ar trebui să răspundeți „Da” la întrebarea 4.

Luați-vă greutatea pe un picior și încercați să ridicați celălalt picior de pe podea cu aproximativ un centimetru (permiteți câteva încercări de antrenament). Dacă luptați să vă echilibrați pe un picior, ar trebui să răspundeți „Da” la întrebarea 4.

5. Testul „Timed Up and Go”:

  1. Ridică-te de pe scaun
  2. Mergeți la 3 metri (10 metri) în ritmul dvs. normal
  3. Turn
  4. Mergeți înapoi pe scaun în ritmul dvs. normal
  5. Stai din nou

Dacă aveți nevoie de mai mult de 12 secunde pentru a finaliza testul Timed Up and Go, ar trebui să răspundeți „Da” la întrebare.

6. Te chinui să te ridici de pe un scaun? Da nu

Ar trebui să fii capabil să te ridici de pe un scaun cu înălțimea genunchiului fără a-ți folosi brațele. Dacă vă simțiți nesigură, cu capul ușor, amețit sau chiar vă simțiți leșin după ridicare, ar putea fi un semn al tensiunii arteriale scăzute. Hipotensiunea arterială posturală (sau hipotensiunea ortostatică ) este atunci când tensiunea arterială scade atunci când mergeți de la culcare la șezut sau de la ședere la picioare. Când tensiunea arterială scade, sângele poate ajunge la organe și mușchi. Scăderea tensiunii arteriale vă poate face mai multe șanse de a cădea.

Pentru mai multe sfaturi de prevenire a căderilor, descărcați Ridicațivă și duceți-vă: un ghid pentru a rămâne constant (PDF, 2.65Mb) .