Sporirea sănătății oaselor copilului tău

Oasele copiilor continuă să crească de-a lungul copilăriei. Cresc cel mai rapid în perioada copilăriei și la pubertate.

Oasele lor continuă să devină mai mari și mai puternice până când ajung la ceea ce este cunoscut sub numele de „masa osoasă de vârf”. Acest lucru se întâmplă de obicei între 18 și 25 de ani.

Construirea oaselor puternice în timpul copilăriei va oferi protecție împotriva osteoporozei boli osoase fragile mai târziu în viață.

Puteți proteja sănătatea oaselor copilului dvs. cu câteva măsuri simple de stil de viață.

Dieta prietenoasă a oaselor copilului tău

Oasele au nevoie de alimente din toate principalele grupuri alimentare pentru a rămâne puternice și sănătoase.

Pentru sfaturi despre cum să oferiți copilului dvs. o dietă sănătoasă, echilibrată, consultați Ghidul Eatwell .

Doi nutrienți care sunt deosebit de importanți pentru construirea oaselor puternice și sănătoase sunt calciul și vitamina D.

Calciu

Calciul este deosebit de vital în perioada pubertății, când oasele cresc mai repede decât în orice alt moment.

Pubertatea are loc, de regulă, între 11-15 ani pentru fete și 12-16 ani pentru băieți.

Cercetările arată că, în medie, copiii și tinerii din această grupă de vârstă nu obțin suficient calciu.

Alimentele care conțin mult calciu includ alimente lactate, cum ar fi lapte, brânză și iaurt, dar și sardine conserve (cu oasele înăuntru), legume verzi, cu frunze (dar nu spanac), mazăre, smochine uscate, nuci, semințe și orice altfel fortificat cu calciu, inclusiv unele lapte de soia și migdale.

Vitamina D

Vitamina D este importantă pentru oase, deoarece ajută corpul nostru să absoarbă calciul.

Vitamina D este produsă în pielea noastră atunci când este expusă la lumina soarelui în lunile de vară (sfârșitul lunii martie / aprilie până la sfârșitul lunii septembrie).

Este important să nu lăsați pielea copilului dvs. să se înroșească sau să înceapă să ardă. Bebelușii sub 6 luni nu ar trebui să intre niciodată în lumina directă a soarelui.

Aflați cum puteți obține vitamina D de lumina soarelui în siguranță .

Există doar câteva alimente care sunt o sursă bună de vitamina D. Acestea includ peștele gras, ouăle și alimentele care s-au îmbogățit cu vitamina D, precum împrăștierile de grăsimi și unele cereale pentru micul dejun.

Consultați Mâncărurile pentru oase puternice .

Suplimente de vitamina D

Vizitatorul, farmacistul sau medicul dumneavoastră de sănătate vă poate sfătui cu privire la suplimentele de vitamina D pentru copilul dumneavoastră.

  • Bebeluși – Departamentul de Sănătate recomandă ca toți bebelușii să aibă picături de vitamina D de la naștere, pentru a se asigura că ajung. Bebelușii care au mai mult de 500 ml (aproximativ o pastă) de formulă pentru sugari nu au nevoie de picături de vitamine, deoarece formula este deja consolidată cu vitamine.
  • Sub 5 ani – Se recomandă ca toți copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 5 ani să aibă suplimente de vitamine care conțin vitaminele A, C și D în fiecare zi.
  • Copii peste 5 ani – Copii peste 5 ani și adulți ar trebui să ia în considerare administrarea unui supliment zilnic care conține 10 micrograme (mcg) de vitamina D, mai ales în timpul iernii când există mai puțin soare.

Aflați mai multe despre suplimentele de vitamina D.

Dacă primiți beneficii, puteți fi eligibile pentru vitaminele Healthy Start gratuite, care conțin vitamina D. Vizitatorul dvs. de sănătate vă poate spune mai multe sau puteți vizita site-ul web Healthy Start .

Exerciții de consolidare a oaselor pentru copii

Pentru a ajuta la construirea oaselor sănătoase:

Încercați să nu lăsați copilul să fie sedentar pentru perioade lungi. Limitați cantitatea de timp pe care o petrec stând să privească televizorul, folosind computerul sau jucând jocuri video.

Vezi 10 moduri de a te activa cu copiii .

Tulburări alimentare și sănătatea oaselor

Tulburările de alimentație afectează persoane de toate vârstele, atât bărbați, cât și femei. Dar fetele și femeile sunt mai susceptibile să fie afectate, în special în perioada adolescenței.

Oasele adolescenților continuă să crească și să se întărească, iar tulburările alimentare ca anorexia le pot afecta dezvoltarea.

Greutatea corporală scăzută poate scădea nivelul de estrogen, ceea ce poate reduce rezistența oaselor. Nutriția slabă și forța musculară redusă cauzată de tulburările alimentare pot, de asemenea, să scadă rezistența osoasă.

Dacă copilul dvs. adolescent are anorexie sau o altă tulburare alimentară, este important să primiți sfaturi medicale mai devreme.

Pentru mai multe informatii

Consultați prospectul Royal Society Osteoporoosis, Copiii dvs. și sănătatea oaselor (PDF, 1.1Mb) .

Întreabă un doctor onlineRapid și ușor, doctori verificați, confidențial și anonim

Cu Medic Chat ai la dispoziție 400+ doctori online din 40 specialități medicale.

N-a fost niciodată mai ușor să iei legătura cu un medic de specialitate!