Dintre fapte și figuri

Dintre fapte și figuri

Credit:

BananaStock / Thinkstock


Dintii sunt vitali pentru sanatatea noastra generala, ajutandu-ne sa muscam si sa mestecam mancarea. Cât știți despre ei?

Dintii de lapte

Dinții bebelușilor încep să se dezvolte înainte de a se naște, dar în majoritatea cazurilor nu trec până la vârsta de 6 până la 12 luni.

Cei mai mulți copii au un set complet de 20 de lapte sau dinți pentru bebeluși până la vârsta de 3 ani. Când ajung la 5 sau 6, acești dinți vor începe să cadă, făcând loc pentru dinții adulți.

Citiți mai multe despre dinții bebelușului și despre cum să spuneți dacă un bebeluș este în dinți .

Dinții adulți

Până la vârsta de 12-14 ani, majoritatea copiilor și-au pierdut toți dinții copiilor și au dinții adulți.

În total, există 32 de dinți pentru adulți – cu 12 mai mulți decât în setul pentru copii. Ultimii 4 dintre aceștia, numiți dinți de înțelepciune, apar de obicei mai târziu decât ceilalți, în general între 17 și 21 de ani.

Înlăturarea dinților de înțelepciune

Dintii de înțelepciune care nu trec în mod corespunzător sau, deloc, pot fi dureroși și poate fi nevoie să fie îndepărtați.

Citiți mai multe despre înlăturarea dinților .

Din ce sunt făcuți dinții?

Partea dintelui pe care o puteți vedea deasupra gingiei se numește coroana. Aceasta este acoperită de smalț dur, lucios. Emailul este cea mai grea substanță din organism și protejează părțile interioare mai sensibile ale dintelui.

Sub aceasta se află dentina – o substanță sensibilă care formează cea mai mare parte a dintelui. Dentina este o substanță dură, deși nu este la fel de dură ca smaltul.

Dentina protejează partea interioară a dintelui, numită pulpă. Pulpa este locul în care se găsește sângele fiecărui dinte și terminațiile nervoase. Alimentarea cu sânge este ceea ce menține dinții în viață și sănătoși. Terminațiile nervoase trimit mesaje către creier, cum ar fi dacă mănânci ceva fierbinte sau rece sau dacă ai un dinte deteriorat sau deteriorat.

Pulpa merge până la rădăcina dintelui, care este ascunsă sub gingia ta. Cimentul acoperă rădăcina dintelui, iar fibrele parodontale conectează dintele la maxilar.

Tipuri de dinti

Există 4 tipuri diferite de dinți:

  • Incizori – aceștia sunt cei 4 dinți frontali ai maxilarului superior și inferior. Sunt folosite pentru tăierea și tăierea alimentelor.
  • Dintii canini – acești sunt dinți ascuțiți, punctivi. Aveți 1 pe fiecare parte a incisivilor pe maxilarul de sus și de jos, făcând un total de 4. Ele ajută la ruperea alimentelor.
  • Premolarii – alături de dinții canini sunt premolarii voștri (numiți și dinți bicuspidi). Aveți 8 premolari în total: 4 pe maxilarul superior și 4 în partea inferioară. Sunt mai mari și mai late decât incisivii și dinții canini și sunt folosiți pentru zdrobirea și măcinarea alimentelor.
  • Molari – aveți 8 molari: 4 de sus și 4 de jos. Aceștia sunt cei mai puternici dinți și lucrați cu limba pentru a vă ajuta să înghițiți mâncarea, să o mușcați până când este gata să fie înghițită în siguranță.

Citiți acum cum să vă îngrijiți dinții .

Întrebări comune

Citiți răspunsurile la cele mai frecvente probleme de sănătate dentară .

Întreabă un doctor onlineRapid și ușor, doctori verificați, confidențial și anonim

Cu Medic Chat ai la dispoziție 400+ doctori online din 40 specialități medicale.

N-a fost niciodată mai ușor să iei legătura cu un medic de specialitate!