Diabet

Diabetul zaharat este o afecțiune pe tot parcursul vieții, care face ca nivelul glicemiei unei persoane să devină prea mare.

Există 2 tipuri principale de diabet:

  • diabet de tip 1 – în cazul în care sistemul imunitar al organismului atacă și distruge celulele care produc insulină
  • diabet de tip 2 – unde organismul nu produce suficientă insulină sau celulele corpului nu reacționează la insulină

Diabetul de tip 2 este mult mai frecvent decât cel de tip 1. În Marea Britanie, aproximativ 90% din toți adulții cu diabet au tip 2.

În timpul sarcinii, unele femei au niveluri ridicate de glucoză din sânge încât organismul lor nu este în măsură să producă suficientă insulină pentru a o absorbi pe toate. Acesta este cunoscut sub denumirea de diabet gestational .

Pre-diabet

Multe mai multe persoane au niveluri de zahăr din sânge peste limita normală, dar nu suficient de ridicate pentru a fi diagnosticate ca având diabet.

Aceasta este uneori cunoscută sub denumirea de pre-diabet. Dacă nivelul de zahăr din sânge este peste limita normală, riscul dvs. de a dezvolta diabet complet suflat este crescut.

Este foarte important ca diabetul să fie diagnosticat cât mai devreme, deoarece se va agrava progresiv dacă nu va fi tratat.

Când să vezi un medic

Accesați medicul dumneavoastră cât mai curând posibil dacă întâmpinați simptomele principale ale diabetului, care includ:

  • simțindu- foarte însetată
  • pipi mai des decât de obicei, în special noaptea
  • simțindu-mă foarte obosit
  • scăderea în greutate și pierderea volumului muscular
  • mâncărime în jurul penisului sau vaginului, sau episoade frecvente de tulburări
  • tăieturi sau răni care se vindecă lent
  • vedere neclara

Diabetul de tip 1 se poate dezvolta rapid peste săptămâni sau chiar zile.

Multe persoane au diabet de tip 2 de ani de zile fără să-și dea seama, deoarece simptomele precoce tind să fie generale.

Cauzele diabetului

Cantitatea de zahăr din sânge este controlată de un hormon numit insulină, care este produs de pancreas (o glandă din spatele stomacului).

Când alimentele sunt digerate și intră în fluxul sanguin, insulina mută glucoza din sânge și în celule, unde este descompusă pentru a produce energie.

Cu toate acestea, dacă aveți diabet, corpul dvs. nu este în măsură să descompună glucoza în energie. Acest lucru se datorează faptului că fie nu există suficientă insulină pentru a muta glucoza, sau insulina produsă nu funcționează corect.

Nu puteți face modificări ale stilului de viață pentru a reduce riscul de diabet tip 1.

Puteți ajuta la gestionarea diabetului de tip 2 prin alimentație sănătoasă, exerciții fizice regulate și obținerea unei greutăți corporale sănătoase.

Citiți despre cum vă puteți reduce riscul de diabet .

Trăind cu diabet

Dacă sunteți diagnosticat cu diabet, va trebui să mâncați sănătos , să faceți exerciții fizice regulate și să efectuați teste de sânge regulate pentru a vă asigura că nivelul glicemiei vă va menține echilibrat.

Puteți utiliza calculatorul de greutate sănătos IMC pentru a verifica dacă sunteți o greutate sănătoasă.

Puteți găsi aplicații și instrumente în Biblioteca de aplicații NHS pentru a vă ajuta să vă gestionați diabetul și să aveți un stil de viață mai sănătos.

Oamenii diagnosticați cu diabet de tip 1 necesită, de asemenea, injecții periodice de insulină pentru tot restul vieții.

Deoarece diabetul de tip 2 este o afecțiune progresivă, medicamentul poate fi în cele din urmă necesar, de obicei sub formă de tablete.

Citește despre:

Screening pentru ochi diabetici

Toți cei cu diabet zaharat în vârstă de 12 ani sau peste ar trebui să fie invitați să aibă ochii ecranizați o dată pe an.

Dacă aveți diabet, ochii dumneavoastră sunt expuși riscului de retinopatie diabetică, o afecțiune care poate duce la pierderea vederii dacă nu este tratată.

Screeningul, care presupune o verificare de 30 de minute pentru a examina partea din spate a ochilor, este o modalitate de a detecta starea precoce, astfel încât să poată fi tratată mai eficient.

Citiți mai multe despre screeningul ochilor diabetici .

Întreabă un doctor onlineRapid și ușor, doctori verificați, confidențial și anonim

Cu Medic Chat ai la dispoziție 400+ doctori online din 40 specialități medicale.

N-a fost niciodată mai ușor să iei legătura cu un medic de specialitate!