Preveniți DVT (tromboză venoasă profundă) atunci când călătoriți

DVT legat de călătorie este rar la persoanele sănătoase. Dar dacă călătorești pe distanțe lungi, există mai multe modalități prin care îți poți reduce riscul.

DVT (tromboza venei profunde) este atunci când un cheag de sânge se formează într-o venă profundă, de obicei la nivelul piciorului, și blochează fluxul de sânge. Se poate întâmpla după ce stai nemișcat în timpul călătoriilor lungi cu autobuzul, trenul sau aerul.

Citiți mai multe despre simptomele și tratamentul TVP .

Sfaturi generale pentru reducerea riscului de TVP legat de călătorie

Dacă călătorești cu 3 ore mai mult cu avionul, trenul sau mașina, fă acești pași în timpul călătoriei pentru a reduce riscul de DVT:

 • poartă haine libere și confortabile
 • fă exerciții de vițel cel puțin la fiecare jumătate de oră – ridică-ți tocurile, ținându-ți degetele de jos pe podea, apoi dă-le jos de 10 ori. Apoi ridicați și coborâți degetele de la picioare de 10 ori
 • plimbă-te oricând poți
 • bea multa apa
 • nu bea alcool și nu luați somnifere

Cine are un risc suplimentar de DVT legat de călătorie?

Unele condiții de sănătate și alte lucruri vă pot crește riscul de TVP în călătorii lungi. Aveți un risc mai mare decât media de TVP dacă:

 • au antecedente de DVT sau embolie pulmonara
 • au cancer
 • au avut un accident vascular cerebral
 • au boli de inima
 • au o tendință moștenită de a obține cheaguri de sânge
 • au avut o intervenție chirurgicală recentă – în special în burtă, regiunea pelvină sau picioare
 • sunt foarte supraponderali
 • esti insarcinata sau ai avut un copil in ultimele 6 saptamani
 • luați medicamente care conțin estrogen, cum ar fi HRT (terapia de înlocuire hormonală) sau pilula contraceptivă combinată

Dacă credeți că aveți un risc suplimentar de TVP, consultați medicul dumneavoastră medical înainte de a călători. Este posibil să fiți nevoit să luați precauții suplimentare, cum ar fi purtarea șosetelor de zbor sau ciorapi de compresie în timpul călătoriei.

Șosete de zbor și ciorapi de compresie

Purtarea ciorapilor cu compresie sau șosete de zbor în timpul călătoriilor de 3 ore sau mai mult poate ajuta la prevenirea TVP dacă aveți un risc crescut.

Ciorapii sau șosetele au de obicei lungimea genunchiului; Ciorapii de compresie pot fi, de asemenea, la nivelul coapselor.

Acestea lucrează punând o presiune blândă pe picior și gleznă pentru a ajuta curgerea sângelui.

Ciorapii de compresie și șosetele de zbor au dimensiuni diferite, cu niveluri diferite de compresie. Ciorapii de clasa 1 au cea mai mică compresiune (cu o presiune de 14-17 mmHg la gleznă) și sunt, în general, suficiente pentru a preveni DVT.

Este important ca ciorapii de compresie să fie purtați corect. Ciorapii necorespunzători ar putea crește și mai mult riscul de TVP.

Puteți cumpăra ciorapi de compresie și șosete de zbor de la farmacii, aeroporturi și numeroase magazine și farmacii. Ele pot fi, de asemenea, prescrise de un medic de familie.

Obțineți sfaturi despre dimensiunea și montarea corespunzătoare de la un farmacist sau un alt profesionist în sănătate.

Călătoriți în timp ce recuperați de la un DVT anterior

Dacă ați avut TVP recent, luați probabil medicamente, cum ar fi apixaban sau warfarină , pentru a preveni formarea de noi cheaguri de sânge.

Dacă acesta este cazul, medicamentul dumneavoastră vă va proteja împotriva obținerii unui alt DVT în timp ce îl luați. Așadar, riscul dvs. de a obține un DVT de la călătorie este scăzut și nu ar trebui să existe niciun motiv pentru care nu puteți călători, inclusiv transportul de lungă durată. Vorbiti cu medicul dumneavoastra daca aveti nelamuriri inainte de a calatori.

Dacă ați avut un TVP în ultimele 2 săptămâni, luați totul de la medic înainte de a călători.

Citiți experiența unui călător de a obține DVT de la zbor .