Ce calmant?

Imagine cu calmante

Credit:

Tetra Images / Alamy Stock Photo


Tipul de medicamente de care aveți nevoie pentru a vă trata durerea depinde de ce tip de durere aveți.

Pentru durerile asociate cu inflamații, cum ar fi durerile de spate sau durerile de cap , paracetamolul și calmantele antiinflamatoare funcționează cel mai bine.

Dacă durerea este cauzată de nervi sensibili sau deteriorați, așa cum se întâmplă cu zona zoster sau sciatica , de obicei este tratată cu tablete care schimbă modul în care funcționează sistemul nervos central.

Scopul de a lua medicamente este de a vă îmbunătăți calitatea vieții. Toate calmantele pot avea efecte secundare potențiale, de aceea trebuie să cântărești avantajele cărora le poți face împotriva dezavantajelor.

Paracetamolul

Paracetamolul este utilizat pentru a trata durerile de cap și majoritatea durerilor non-nervoase.

Două tablete de 500 mg de paracetamol de până la 4 ori pe zi reprezintă o doză sigură pentru adulți (nu luați niciodată mai mult de 8 comprimate într-o perioadă de 24 de ore).

Supradozarea pe paracetamol poate provoca reacții adverse grave, prin urmare, nu fiți tentat să creșteți doza dacă durerea dvs. este severă.

Dacă durerea durează mai mult de 3 zile, consultați medicul dumneavoastră.

Aflați mai multe despre paracetamol

ibuprofen

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul, diclofenacul și naproxenul, par să funcționeze mai bine atunci când există dovezi clare ale unei cauze inflamatorii, cum ar fi artrita sau o vătămare.

Acestea nu trebuie utilizate pentru perioade îndelungate, dacă nu le-ați discutat cu medicul dumneavoastră.

Dacă le luați pentru perioade îndelungate, există un risc crescut de tulburări de stomac, inclusiv sângerare și probleme renale și cardiace.

Nu luați mai mult decât doza recomandată, deoarece acest lucru va crește riscul de reacții adverse grave.

Femeile însărcinate nu trebuie să ia ibuprofen decât dacă un medic o recomandă și o prescrie. Paracetamolul este alternativa recomandată în sarcină.

Aflați mai multe despre ibuprofen

Acid acetilsalicilic

Aspirina este un alt tip de AINS.

Produce același tip de reacții adverse ca și alte AINS, dar nu este la fel de eficient ca un calmant, ceea ce înseamnă că nu este de obicei prescris pentru durere.

Nu acordați niciodată aspirină unui copil mai mic de 16 ani, cu excepția cazului în care medicul lor o prescrie.

Există o posibilă legătură între aspirină și sindromul Reye la copii.

codeină

Codeine nu funcționează foarte bine de la sine. Funcționează mai bine atunci când este combinat cu paracetamol într-o singură pastilă.

Puteți cumpăra co-codamol (paracetamol și codeină cu doze mici) de la ghișeu. Trebuie prescrisă codeină cu doze mai mari.

Nu este recomandat să luați codeine sau alte calmante prescrise de rezistență medie pe termen lung, deoarece acest lucru ar putea duce la dependența de ele. Acest lucru ar putea atunci să vă îngreuneze oprirea lor.

Dacă vă îngrijorează faptul că este posibil să deveniți dependenți de analgezice, contactați medicul de familie sau un alt profesionist din domeniul sănătății pentru sfaturi.

Analgezice solubile

Analgezice eficiente sunt sărace, conținând până la 1g per comprimat.

Prea multă sare îți poate crește tensiunea arterială, ceea ce îți pune un risc crescut de probleme de sănătate precum boli de inimă și accident vascular cerebral.

Poate doriți să luați în considerare trecerea la un calmant neefervescent, mai ales dacă vi s-a recomandat să vă urmăriți sau să reduceți aportul de sare.

Amitriptilina și gabapentina

Amitriptilina este un medicament pentru depresie, iar gabapentina este un medicament pentru epilepsie.

Fiecare dintre aceste medicamente poate fi, de asemenea, utilizat pentru a trata durerea cauzată de sensibilitatea nervoasă sau leziunile nervoase, cum ar fi zona zoster, diabetul, durerea nervoasă și sciatica.

Nu trebuie să aveți depresie sau epilepsie pentru aceste tablete pentru a vă ajuta durerea nervoasă.

Amitriptilina și gabapentina trebuie să fie prescrise de un medic.

Efectele secundare includ somnolență și amețeli.

Morfină

Morfina și morfină-ca medicamente (cum ar fi oxicodona, fentanil și buprenorfină) sunt cele mai puternice analgezice există.

În funcție de circumstanțele dvs. individuale, aceste tipuri de analgezic pot fi prescrise ca plasture, injecție sau, uneori, într-o pompă pe care vă controlați.

Dar toate lucrează în moduri similare și ar trebui utilizate doar pentru dureri severe.

Acestea vor fi prescrise numai după consultarea unui medic sau a unui specialist în durere. Doza și răspunsul dvs. vor fi monitorizate îndeaproape.

Aceste medicamente trebuie utilizate doar ca parte a unui plan pe termen lung pentru a vă gestiona durerea.

Aflați despre ajutorul oferit de NHS dacă aveți dureri persistente

Sfaturi suplimentare cu calmante

Discutați cu farmacistul sau medicul de familie sau sunați la NHS 111 dacă aveți nevoie de mai multe sfaturi despre calmante.

Găsește o farmacie lângă tine

Întrebări comune despre medicamente