Modificări ale sânilor la femeile în vârstă

Pe măsură ce îmbătrânești, este normal ca sânii să-și piardă fermitatea, să-și schimbe forma, să se micșoreze și să devină mai predispuși la anumite boli anormale.

În cele mai multe cazuri, glandele de sân sunt inofensive, dar indiferent de vârsta dvs., este important să raportați medicul nou la medic.

În jurul vârstei de 40 de ani, vă puteți aștepta ca sânii să se schimbe în dimensiune și formă.

Este normal ca țesutul sân să devină mai puțin glandular și mai gras, pe măsură ce îmbătrânești, ceea ce le face să se simtă mai puțin ferme și pline.

Odată cu vârsta, există și un risc tot mai mare de creștere anormală la sân.

Acestea sunt de multe ori inofensive bucati de san , cum ar fi chisturi, dar ele pot fi , de asemenea , un semn de boli grave , cum ar fi cancerul de san.

Pe măsură ce anii trec, s-ar putea să observați și un spațiu mai larg între sâni.

Puteți observa, de asemenea, că sânii tăiați se micșorează, uneori cu o cană sau mai mult (cu excepția cazului în care vă puneți în greutate, caz în care sânii dvs. pot crește).

Zona din jurul sfarcului (areola) tinde să devină mai mică și poate aproape să dispară.

Multe dintre modificările de sân care se întâmplă pe măsură ce îmbătrânești sunt cauzate de modificări hormonale.

Scăderea nivelului de estrogen la menopauză face ca țesutul mamar să fie deshidratat și să fie mai puțin elastic, astfel încât sânii tăi își pierd forma odată rotunjită și încep să cadă.

Pe partea de plus, puteți înceta să aveți oricare dintre gâturile premenstruale, durerea sau descărcarea sfarcului pe care o aveți.

Screeningul cancerului de sân

Screeningul pentru cancerul de sân este oferit în prezent pe NHS femeilor cu vârste cuprinse între 50 și 70 de ani în Anglia.

Este în proces de extindere ca proces la unele femei cu vârste cuprinse între 47 și 73 de ani.

Screeningul mamar utilizează un test de raze X numit mamografie care poate detecta cancerele atunci când sunt prea mici pentru a vedea sau simți.

Acest scurt videoclip explică ce se întâmplă când aveți o mamografie .

Este alegerea dvs. dacă trebuie să faceți screeningul sânului, dar rețineți că cei mai mulți experți consideră că este benefic în alegerea timpurie a cancerului de sân.

Dacă aveți peste 70 de ani, veți înceta să mai primiți invitații de ecranizare prin postare, dar puteți continua cu ecranizarea dacă doriți.

Contactați unitatea locală de depistare a sânului pentru a vă programa.

Găsiți unități de screening mamar în zona dvs.

Citiți mai multe despre screeningul cancerului de sân .

Sâni densi

Femeile tinere care încă nu au trecut prin menopauză au adesea ceea ce sunt cunoscute sub numele de sâni densi.

Sânii densi conțin mai mult țesut glandular și mai puțin adipos decât de obicei. Nu este același lucru cu sânii fermi și nu are nicio legătură cu cât de mari sau cu ce formă sunt sânii tăi.

A avea sânii densi nu este anormal și nu este ceva ce poți schimba.

Dar un potențial dezavantaj este faptul că sânii densi pot îngreuna depistarea cancerului de sân, deoarece țesutul dens poate masca potențialele tumori pe o mamografie.

Țesutul sân tinde să devină mai puțin dens pe măsură ce îmbătrânești, mai ales după menopauză, astfel încât devine mai ușor să detectezi cancerul de sân pe o mamografie.

Gâturile de sân

Tumulii de sân sunt frecvente în jurul menopauzei. De obicei, sunt chisturi, care sunt bulgări inofensive umplute cu lichid.

Dar dacă observați o forfotă, nu așteptați să vi se ofere screening – consultați medicul dumneavoastră medical pentru a exclude cancerul de sân.

Cancerul de sân este cel mai frecvent la femeile de peste 50 de ani. Alte semne de avertizare asupra cancerului de sân includ:

  • zdruncina pielea
  • modificări ale mamelonului (cum ar fi scalarea sau descărcarea)
  • un sân umflat, roșu sau „inflamat”

Citiți mai multe despre șuvițele de sân .

Femei peste 70 de ani

Femeile de peste 70 de ani prezintă un risc deosebit de cancer de sân, deoarece riscul unei femei de a face cancer la sân crește odată cu vârsta.

Nu presupune asta pentru că ai 70 de ani sau mai mult că ești clar.

Semnalează întotdeauna orice simptome neobișnuite ale sânului medicului tău.

Aflați cum să observați glandele de sân