Cancer intestinal

Cancerul intestinal este un termen general pentru cancer care începe în intestinul gros. În funcție de locul unde începe cancerul, cancerul de intestin este uneori numit cancer de colon sau rectal.

Cancerul de intestin este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer diagnosticate în Marea Britanie. Majoritatea persoanelor diagnosticate cu aceasta au peste 60 de ani.

Simptomele cancerului de intestin

Cele trei simptome principale ale cancerului de intestin sunt:

 • sânge persistent în scaun – care se întâmplă fără niciun motiv evident sau este asociat cu o modificare a obișnuinței intestinale
 • o schimbare persistentă în obiceiul dvs. intestinal – care de obicei trebuie să faceți mai mult și, de asemenea, scaun poate deveni mai curățător
 • durere abdominala (burtica) persistenta, balonare sau disconfort – aceasta este întotdeauna cauzată de mâncare și poate fi asociată cu pierderea poftei de mâncare sau pierdere semnificativă în greutate neintenționată semnificativă

Majoritatea persoanelor cu aceste simptome nu au cancer de intestin. Alte probleme de sănătate pot provoca simptome similare. De exemplu:

 • sângele din scaun atunci când este asociat cu durere sau durere este mai des cauzat de grămezi (hemoroizi)
 • o modificare a obiceiului intestinal sau a durerii abdominale este cauzată de obicei de ceva ce ai mâncat
 • o schimbare a obișnuinței intestinului pentru a merge mai rar, cu scaun mai greu, nu este cauzată de obicei de vreo afecțiune gravă – poate merită să încercați laxative înainte de a vedea medicul dumneavoastră

Aceste simptome trebuie luate mai în serios pe măsură ce îmbătrânești și când persistă în ciuda tratamentelor simple.

Citiți despre simptomele cancerului de intestin .

Când să primiți sfaturi medicale

Consultați medicul dumneavoastră de familie Dacă aveți unul sau mai multe dintre simptomele cancerului de intestin și au persistat mai mult de 4 săptămâni.

Medicul dumneavoastră poate decide:

Asigurați-vă că vedeți medicul dumneavoastră de familie dacă simptomele dvs. persistă sau continuați să reveniți după întreruperea tratamentului, indiferent de gravitatea sau vârsta dvs. Probabil vei fi trimis la spital.

Citiți despre diagnosticarea cancerului de intestin .

Cauzele cancerului de intestin

Nu se cunoaște cauza exactă a cancerului de intestin, dar există o serie de lucruri care vă pot crește riscul, inclusiv:

 • varsta – aproape 9 din 10 persoane cu cancer de intestin au varsta de peste 60 de ani
 • dieta – o dietă bogată în carne roșie sau procesată și săracă în fibre îți poate crește riscul
 • greutate – cancerul de intestin este mai frecvent la persoanele supraponderale sau obeze
 • exerciții fizice – a fi inactiv îți crește riscul de a face cancer intestinal
 • alcool – consumul de alcool vă poate crește riscul de a face cancer intestinal
 • fumat – fumatul poate crește șansele de a face cancer intestinal
 • istoric familial – a avea o rudă apropiată (mamă sau tată, frate sau soră) care a dezvoltat cancer de intestin sub vârsta de 50 de ani vă pune un risc mai mare pe viață de a dezvolta afecțiunea; screeningul este oferit persoanelor aflate în această situație și ar trebui să discutați acest lucru cu medicul dumneavoastră

Unele persoane au, de asemenea, un risc crescut de cancer intestinal, deoarece au avut o altă afecțiune, cum ar fi colita ulcerativă extinsă sau boala Crohn la nivelul colonului de mai bine de 10 ani.

Deși există anumite riscuri pe care nu le poți schimba, cum ar fi vârsta sau istoricul familial, există mai multe modalități prin care îți poți reduce șansele de a dezvolta afecțiunea.

Aflați mai multe despre:

Carne roșie și cancer de intestin

Mâncând o dietă sănătoasă echilibrată

Pierzând greutate

Sanatate si fitness

Oprește fumatul

Sfaturi pentru reducerea alcoolului

Citiți mai multe despre cauzele cancerului de intestin .

Screeningul cancerului intestinal

Pentru a detecta cazurile de cancer de intestin mai devreme, oferă 2 tipuri de screening pentru cancerul de intestin adulților înregistrați cu un medic în Anglia:

Participarea la screeningul cancerului intestinal reduce șansele de a muri de cancer intestinal. Îndepărtarea polipilor – creșteri mici care se pot dezvolta pe căptușeala interioară a fundului (rect) – găsite în screeningul intestinal poate preveni cancerul.

Totuși, toate screening-urile implică un echilibru al potențialelor daune, precum și beneficii. Depinde de tine să decizi dacă vrei să o ai.

Citiți despre screeningul cancerului de intestin , inclusiv mai multe despre ce implică cele 2 teste, ce înseamnă diferitele rezultate posibile și riscurile potențiale de a cântări.

Tratament pentru cancerul de intestin

Cancerul de intestin poate fi tratat folosind o combinație de diferite tratamente, în funcție de locul în care se află cancerul în intestin și de cât de mult s-a răspândit.

Principalele tratamente sunt:

Ca și în cazul celor mai multe tipuri de cancer, șansa unei vindecări complete depinde de cât de mult se răspândește până la momentul diagnosticării. Dacă cancerul este limitat la intestin, chirurgia este de obicei capabilă să-l îndepărteze complet.

Chirurgia cu cheie sau robotica este folosită mai des, ceea ce permite efectuarea intervenției chirurgicale cu mai puțină durere și o recuperare mai rapidă.

Citiți mai multe despre cum este tratat cancerul de intestin .

Trăind cu cancer de intestin

Cancerul de intestin vă poate afecta viața de zi cu zi în diferite moduri, în funcție de stadiul în care se află și de tratamentul pe care îl aveți.

Modul în care oamenii fac față diagnosticului și tratamentului diferă de la o persoană la alta. Există mai multe forme de asistență disponibile dacă ai nevoie:

 • discutați cu prietenii și familia – pot fi un sistem puternic de asistență
 • comunicați cu alte persoane aflate în aceeași situație – de exemplu, prin grupuri de susținere a cancerului de intestin
 • afla cât mai multe despre starea ta
 • nu încercați să faceți prea mult și să nu exersați prea mult
 • fa-ti timp pentru tine

Este posibil să doriți, de asemenea, sfaturi cu privire la recuperarea în urma intervenției chirurgicale, inclusiv dieta și viața cu stomac și orice problemă financiară aveți.

Dacă vi s-a spus că nu se poate face nimic pentru a vă trata cancerul de intestin, există totuși suport disponibil. Aceasta este cunoscută sub numele de îngrijirea vieții .

Citiți despre viața cu cancer de intestin .