Pericole de henna neagră

Un tatuaj floral cu henna neagră este pictat pe o mână

Credit:

Amanda Hsu Perkins / Alamy Stock Photo


Dacă vedeți un magazin sau un stand care vă vopsea tatuaje negre pe piele, nu fiți tentat să obțineți unul. Te-ar putea lăsa pe cicatrici pe viață și te-ar putea pune în pericol de o reacție alergică care pune în pericol viața.

Adesea numite tatuaje „henna neagră” sau „henna neagră”, aceste modele pictate pe pielea dvs. sunt disponibile în străinătate. De asemenea, pot fi disponibile în Marea Britanie, la festivaluri și târguri și pentru a cumpăra online.

Dar pasta neagră folosită în aceste tatuaje temporare poate conține niveluri ridicate ale unui colorant chimic atât de puternic și toxic încât este ilegal să îl folosești pe piele în acest fel.

Riscurile de „henna neagră”

Riscurile de henna neagră constau în ingredientele pastei – în special, o substanță chimică numită parafenilendiamină (PPD).

Deși PPD poate fi utilizat în mod legal în vopselele de păr din UE, această utilizare este strict controlată.

Dr Chris Flower, directorul general al Asociației pentru cosmetice, articole de toaletă și parfumerie, explică: „PPD este utilizat în siguranță și legal în vopselele de păr permanente, unde sunt date instrucțiuni clare și unde nivelul maxim este controlat de lege. Dar henna neagră conține adesea PPD la niveluri ridicate, pentru a da rapid o culoare închisă.

„Atunci când este aplicat pe piele sub forma unui tatuaj temporar cu henna neagră, PPD poate provoca arsuri chimice și duce la reacții alergice.”

Cum să spun dacă este adevărat henna

Henna reală, care este în general sigur de utilizat, este o culoare portocalie, cu o nuanță roșie sau maro la ea.

Dr. Flower spune că toată lumea ar trebui să fie suspectă de „tatuajele” negre.

„Henna reală nu este niciodată neagră, dar este portocaliu-maro”, explică el. „Orice tatuaj temporar foarte întunecat trebuie tratat cu precauție.”

Lisa Bickerstaffe de la British Skin Foundation este de acord. „Verificați culoarea dacă un produs este descris drept„ henna ”, spune ea. „Henna este o culoare roșu-portocaliu, așa că dacă vi se oferă un tatuaj temporar cu” henna neagră „, nu este de fapt henna adevărată. Dacă aveți îndoieli, rămâneți departe.”

Atât Flower cât și Bickerstaffe recomandă citirea listei de ingrediente. Evitati produsul daca listeaza PPD sau parafenilendiamina. Dar chiar și aceasta nu este o garanție a siguranței, deoarece lista de ingrediente ar putea să nu fie exactă sau cuprinzătoare.

Dacă nu există o listă de ingrediente, nu folosiți produsul.

Arsuri chimice din PPD

Nu toată lumea are o reacție la henna neagră, dar poate fi dureros dacă o faci.

„Semnele variază de la disconfort, cum ar fi arsuri sau furnicături, până la înțepături dureroase, umflături, roșeață și balonare a pielii”, spune Dr. Flower. „Acest lucru poate deveni foarte sever și poate duce la cicatrici permanente ale pielii în conturul tatuajului.”

Dacă primiți o reacție de genul acesta, contactați imediat un medic și spuneți-i ce s-a întâmplat.

„Menționează dacă este prima dată când ai avut un astfel de tatuaj sau dacă ai mai avut unul înainte și dacă ai mai avut vreodată o reacție la vopseaua de păr”, spune Dr. Flower.

„Probabil veți fi tratat pentru arsuri chimice și, eventual, reacții alergice.”

Dacă reacția persistă sau se înrăutățește, reveniți la medic, deoarece zona pictată poate deveni infectată.

Și nu sunt doar tatuajele cu henna neagră la care ai putea fi alergic. Bickerstaffe avertizează: „Reacția poate duce la dermatită de contact și poate însemna că pielea ta este mai susceptibilă să reacționeze la alte produse PPD, cum ar fi vopseaua de păr, în viitor.

Sensibilizarea la PPD

În afară de durere și posibilele cicatrici în reacția la un tatuaj cu henna neagră, există un risc real de a fi sensibilizat la PPD.

Aceasta înseamnă că dacă veți intra din nou în contact cu PPD, chiar și ani mai târziu, puteți avea o reacție alergică foarte gravă. Reacțiile alergice se pot agrava în timp și s-ar putea să nu vă dați seama că ați devenit sensibilizat.

Acest lucru s-a întâmplat cu o femeie britanică, care a murit tragic în 2012, după ce a suferit o reacție alergică proastă la o vopsea de păr pe care o folosise înainte.

Ancheta cu moartea lui Julie McCabe a auzit că 5 ani mai devreme a avut un tatuaj cu henna neagră în străinătate. De atunci, ea și-a folosit vopseaua obișnuită de păr de mai multe ori și a cunoscut reacții, cum ar fi mâncărimi și erupții cutanate. Tragic, ultima dată când a folosit vopseaua de păr, a avut o reacție anafilactică foarte gravă și a murit.

O reacție atât de gravă este rară, dar este un pericol potențial.

„Dacă ați avut o reacție la un tatuaj temporar cu henna neagră, este foarte probabil să fiți alergic la PPD și ar trebui să fiți extrem de atenți înainte de a vă colora părul”, recomandă Dr. Flower.

„Chiar dacă nu ați avut o reacție la un astfel de tatuaj, nu veți ști dacă ați fost sensibilizat la PPD, așa că ați putea reacționa data viitoare când îl veți întâlni – de exemplu, în colorant de păr.

„Trebuie să urmați cu atenție instrucțiunile de vopsire a părului, în special în ceea ce privește testul de alergie pentru alergie”.

Bickerstaffe recomandă testarea pentru a vedea dacă ați devenit sensibilizat la PPD. „Dacă pielea ta reacționează la henna neagră, atunci solicită sfaturi și un test de plasture de la medicul tău sau dermatolog”, spune ea.

„Testul de plasture vă va ajuta să determinați dacă reacția s-a datorat PPD și, prin urmare, dacă ar trebui să evitați vopsirea părului. Este puțin probabil să puteți utiliza din nou vopseaua de păr după ce ați reacționat la henna neagră.”

DPP se găsește și în alte articole, inclusiv cauciucurile și cernelurile, așa că dacă aveți o reacție neașteptată la produsele de zi cu zi și căutați tratament, informați medicul sau farmacistul despre sensibilitatea dvs. la PPD.

Dacă știți că v-ați sensibilizat cu PPD, nu folosiți nici un colorant care conține PPD sau coloranți similari, cum ar fi p-toluenediamina (PTD).

Uită-te pe etichetă

Dacă aveți de gând să vă vopsiți părul, Dr. Flower explică ce să căutați pe etichetă: „Numele vopselei de păr trebuie să fie listat în lista de ingrediente din ambalaj – aveți grijă de p-fenilendiamină sau toluen-2, 5-diamină.

„Este, de asemenea, o cerință legală ca toți astfel de coloranți de păr din Europa să spună„ Conține fenilendiamine „sau” Conține fenilendiamine (toluenediamine) „pe etichetă, iar acestea trebuie evitate.”

Testele de alergie la vopseaua de păr

Fiecare produs de vopsire a părului din Marea Britanie este obligat să furnizeze informații despre efectuarea unui test de alergie alergică, pentru a vedea dacă veți avea o reacție la colorant. Ar trebui să faceți acest test înainte de fiecare dată când folosiți vopseaua de păr, chiar dacă ați folosit vopseaua înainte.

„Dacă reacționați la un test de alergie alergică, nu trebuie continuați și să vă colorați părul și trebuie să contactați producătorul”, spune Dr. Flower. „Deși necesită un dermatolog pentru a confirma un diagnostic de alergie sau sensibilizare la PPD, nu trebuie ignorată nici o reacție la un tatuaj temporar negru sau la un test de alergie alergică”.

Pe pachetul de vopsea a părului va apărea un număr de asistență sau un număr de ajutor. „Acest lucru înseamnă că producătorul va fi conștient de faptul că cineva a cunoscut o reacție la produsul său”, explică Dr. Flower.

„Vor putea apoi să vă sfătuiască în continuare cu privire la ce acțiuni de luat în continuare, ceea ce va implica probabil contactarea medicului dumneavoastră medical.”

Medicul dumneavoastră poate să vă adreseze la un specialist în piele, cum ar fi un dermatolog, care poate diagnostica cauza, vă poate sfătui cum să-l tratați și să vă ajute să evitați reacțiile viitoare.

Dacă ați avut un tatuaj temporar negru în trecut, încercați să nu vă faceți griji. Nu-l aveți pe altul și nu uitați să urmați instrucțiunile, în special Testul de alertă alergică, dacă utilizați vopsea de păr.

Rețineți că reacțiile alergice se pot agrava în timp. Aceasta înseamnă că, chiar dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră ați avut o reacție ușoară în trecut, orice reacție viitoare ar putea fi mai severă.

Dacă nu ați avut un astfel de tatuaj în trecut, păstrați-l astfel.

„Nu ai niciodată un tatuaj temporar cu henna neagră”, spune Dr. Flower. „Și, oricât de mult te-ar face copiii, nu-i lăsați niciodată să aibă unul”.

„Tatuajul meu negru cu henna a lăsat o moștenire oribilă de durată”

Katy Borluvie a avut o reacție alergică la un tatuaj temporar cu henna neagră pe care a primit-o în vacanță. A aflat calea grea despre ingredientele ilegale din tatuajul ei.

„Am observat un flux constant de oameni care vizitează un tatuaj lângă piscina din Gambia”, spune Katy. „Tocmai am luat o decizie de moment pentru a obține un model destul de frumos desenat cu henna neagră sub claviculă. Am crezut că ar arăta foarte bine.

„A fost o decizie pe care acum o regret, pentru că nu știam care sunt consecințele”.

Tatuatorul a pictat pe designul pe care Katy și-l dorea, dar imediat a simțit o senzație de arsură și a știut că ceva nu este în regulă. Pielea ei a umflat curând după aceea. „A fost incredibil de dureros și sensibil și arăta groaznic”, spune Katy.

„Nu mi-am dat seama că pasta neagră din henna neagră poate conține ingrediente toxice precum PPD. Niciodată nu am auzit că ceea ce este în henna neagră – chestii pe care le-am lăsat să le pună direct pe piele – poate fi cu adevărat riscant.”

În tatuajul temporar al lui Katy a existat PPD și ea a dezvoltat o alergie la substanțe chimice. Avea o cicatrice vizibilă pentru următoarele 6 luni.

Katy spune: „Am obișnuit să-mi colorez părul tot timpul, dar pentru că acum sunt alergică la PPD, sunt prea speriat să-mi colorez din nou părul. Nu vreau să am o reacție de genul pe scalpul meu. .

„Reacția mea față de tatuaj nu mi-a afectat sănătatea în alte moduri, dar chiar mă enervează faptul că un pic prost de distracție în vacanță s-a dovedit a fi altceva. Tatuajul meu negru cu henna trebuia să fie un lucru temporar, dar a lăsat o moștenire oribilă de durată ”.

Urmăriți Katy vorbind despre tatuajul ei cu henna neagră și auziți de experți în acest videoclip de la Asociația cosmetică, toaletă și parfumerie.

Întreabă un doctor onlineRapid și ușor, doctori verificați, confidențial și anonim

Cu Medic Chat ai la dispoziție 400+ doctori online din 40 specialități medicale.

N-a fost niciodată mai ușor să iei legătura cu un medic de specialitate!