Gonoree

Gonoreea este o infecție cu transmitere sexuală (STI) cauzată de bacterii numite Neisseria gonorrhoeae sau gonococ. Acesta era cunoscut sub numele de „clapeta”.

Cum se răspândește gonoreea

Bacteriile care provoacă gonoree se găsesc în principal în evacuarea din penis și în lichidul vaginal.

Gonoreea se trece cu ușurință între oameni prin:

  • sex vaginal, oral sau anal neprotejat
  • partajarea vibratorilor sau a altor jucării sexuale care nu au fost spălate sau acoperite cu un prezervativ nou de fiecare dată când sunt folosite

Bacteriile pot infecta intrarea în uter (colul uterin), tubul care trece urina din corp (uretra), rect și, mai puțin frecvent, gâtul sau ochii.

Infecția poate fi transmisă și de la o femeie însărcinată la copilul ei. Dacă sunteți gravidă și puteți avea gonoree, este important să fiți testat și tratat înainte de nașterea copilului.

Fără tratament, gonoreea poate provoca orbire permanentă la un nou-născut.

Gonoreea nu este răspândită prin sărutări, îmbrățișări, piscine, scaune de toaletă sau împărțire băi, prosoape, căni, farfurii sau tacâmuri. Bacteriile nu pot supraviețui în afara corpului uman mult timp.

Simptomele gonoreei

Simptomele tipice ale gonoreei includ o secreție groasă de verde sau galben din vagin sau penis, dureri la pipă și, la femei, sângerare între perioade .

Dar aproximativ 1 din 10 bărbați infectați și aproape jumătate dintre femeile infectate nu prezintă niciun simptom.

Se testează

Dacă aveți oricare dintre simptomele gonoreei sau sunteți îngrijorat că puteți avea un ITS, trebuie să vizitați clinica locală de sănătate sexuală pentru un test de sănătate sexuală.

Aflați mai multe despre vizitarea unei clinici de STI

Puteți contacta, de asemenea, linia de asistență pentru sănătate sexuală FPA la 0345 122 8687.

Gonoreea poate fi diagnosticată cu ușurință testând un eșantion de evacuare prelevat folosind un tampon. La bărbați, testarea unei mostre de urină poate, de asemenea, diagnostica starea.

Este important să fiți testat cât mai curând posibil, deoarece gonoreea poate duce la probleme mai grave de sănătate pe termen lung dacă nu este tratată, inclusiv boala inflamatorie pelvină (PID) la femei sau infertilitatea .

Citiți mai multe despre diagnosticul gonoreei și posibilele complicații ale gonoreei .

Tratarea gonoreei

Gonoreea este tratată de obicei cu o singură injecție de antibiotice și o singură tabletă de antibiotice. Cu un tratament eficient, majoritatea simptomelor dvs. ar trebui să se amelioreze în câteva zile.

De obicei, este recomandat să participi la o întâlnire de urmărire o săptămână sau 2 după tratament, astfel încât să poată fi efectuat un alt test pentru a vedea dacă ai o infecție.

Ar trebui să evitați să faceți relații sexuale până când nu vi s-a spus că nu mai aveți infecția.

Tratamentul de succes anterior pentru gonoree nu te face imun la prinderea ei din nou.

Cine este afectat

Oricine este activ sexual poate prinde gonoree, în special persoanele care își schimbă partenerii frecvent sau nu folosesc o metodă de barieră contraceptivă , cum ar fi prezervativul , când fac sex.

Gonoreea este a doua cea mai comună boală de STI în Marea Britanie după clamidie .

În 2017, peste 44.500 de persoane au fost diagnosticate cu gonoree în Anglia, cele mai multe cazuri afectând bărbați și femei tinere sub 25 de ani.

Prevenirea gonoreei

Gonoreea și alte ITS pot fi prevenite cu succes folosind contracepții adecvate și luând alte precauții, cum ar fi:

  • folosind prezervative masculine sau a prezervativelor pentru femei , de fiecare data cand faci sex vaginal, sau prezervative masculine in timpul sexului anal
  • folosind un prezervativ pentru a acoperi penisul sau un latex sau un pătrat de plastic (baraj) pentru a acoperi organele genitale feminine dacă faceți sex oral
  • să nu împartă jucării sexuale sau să le speli și să le acoperi cu un prezervativ nou înainte ca altcineva să le folosească

Dacă vă îngrijorează că puteți avea un ITS, vizitați GUM-ul local sau clinica de sănătate sexuală pentru sfaturi.

Obțineți mai multe sfaturi despre STI