Proteze dentare

Protezele dentare sunt dinți falși detașabili din acril (plastic), nailon sau metal. Se potrivesc bine peste gingii pentru a înlocui dinții lipsă și pentru a elimina problemele potențiale cauzate de goluri.

Golurile lăsate de dinții lipsiți pot cauza probleme cu mâncarea și vorbirea, iar dinții de fiecare parte a decalajului pot crește în spațiu într-un unghi.

Uneori, toți dinții trebuie îndepărtați și înlocuiți.

Prin urmare, este posibil să aveți nevoie fie de:

  • proteze complete (un set complet) – care înlocuiesc toți dinții superiori sau inferiori sau
  • proteze parțiale – care înlocuiesc doar 1 dinte sau câțiva dinți lipsă

Proteza dentară poate ajuta la prevenirea problemelor legate de mâncare și vorbire și, dacă aveți nevoie de proteze complete, acestea pot îmbunătăți, de asemenea, aspectul zâmbetului dvs. și vă pot oferi încredere.

Această pagină oferă informații pentru oricine are în vedere protezele și sfaturi pentru cei care le poartă deja.

Cum sunt montate protezele

Proteze complete

O proteză completă va fi montată dacă trebuie îndepărtați toți dinții superiori sau inferiori sau dacă înlocuiți o proteză veche completă.

Proteza va fi de obicei montată imediat ce vă îndepărtați dinții, ceea ce înseamnă că nu veți rămâne fără dinți. Proteza se va potrivi deasupra gingiilor și maxilarului.

Dar dacă aveți proteze montate imediat după îndepărtarea mai multor dinți, gingiile și oasele se vor modifica în formă destul de repede, iar protezele vor avea probabil nevoie de refacere sau refacere după câteva luni.

Ocazional, gingiile tale trebuie să fie lăsate să se vindece și să se modifice în formă timp de câteva luni înainte de montarea protezelor.

Puteți vedea fie un dentist, fie un tehnician stomatologic calificat pentru a vă proteja proteza.

Diferența dintre un dentist și un tehnician stomatologic clinic (în ceea ce privește producerea protezelor) este prezentată mai jos.

Din impresiile luate de pe gură se va crea o proteză de încercare.

Dentistul sau tehnicianul stomatologic clinic va încerca acest lucru în gură pentru a evalua potrivirea și pentru a evalua aspectul.

Forma și culoarea pot fi ajustate înainte de producerea protezei finale.

Proteze parțiale

O proteză parțială este proiectată pentru a umple golurile lăsate de unul sau mai mulți dinți lipsiți. Este o placă de plastic, nylon sau metal, cu o serie de dinți falsi atașați la ea.

De obicei, se fixează pe unii dinți naturali prin intermediul unor agrafe de metal, care îl țin în siguranță în loc în gură. Poate fi ușor decupat și îndepărtat.

Ocazional, clemele pot fi confecționate dintr-un material colorat cu dinți sau gumă, deși acest tip de agrafe nu este întotdeauna potrivit pentru că are tendința de a fi mai fragil decât metalul.

Dentistul îți poate măsura gura și îți poate comanda o proteză parțială sau poți vedea un tehnician stomatologic calificat, care îți poate furniza o proteză parțială direct după ce ai văzut pentru prima dată medicul dentist pentru un plan de tratament și un certificat de sănătate orală.

Site-ul web al Fundației pentru sănătate orală oferă mai multe informații și sfaturi despre punți și proteze parțiale , inclusiv ce tip de proteză (metal sau plastic) este cel mai potrivit pentru dvs.

Un pod fix este o alternativă la o proteză parțială și poate fi potrivit pentru unele persoane.

Coroanele sunt puse pe dinți de o parte și de alta a decalajului și unite între ele de un dinte fals care este pus în gol.

Aveți grijă de proteza dvs.

S-ar putea să se simtă un pic ciudat să înceapă, dar în curând te vei obișnui să le porți.

La început, poate fi necesar să purtați proteza tot timpul, inclusiv în timpul somnului.

Dentistul sau tehnicianul stomatologic clinic vă va sfătui dacă trebuie să vă îndepărtați proteza dentară înainte de a vă culca.

Nu este întotdeauna necesar să vă îndepărtați proteza noaptea, dar acest lucru vă poate permite gingiilor să se odihnească în timp ce dormiți.

Dacă vă îndepărtați proteza, acestea trebuie păstrate umede – de exemplu, în apă sau într-o pungă din polietilen cu niște vată umezită din bumbac sau într-o soluție potrivită pentru curățarea protezei peste noapte.

Acest lucru va opri uscarea materialului de protejare și schimbarea formei.

Igiena dentara

Menținerea gurii este la fel de importantă atunci când porți proteze.

Ar trebui să vă periați dinții, gingiile și limba rămase în fiecare dimineață și seară cu pastă de dinți cu fluor pentru a preveni cariile dentare , bolile gingiilor și alte probleme dentare.

Citiți mai multe despre cum să vă mențineți dinții curați .

Curățarea protezelor

Este important să eliminați în mod regulat plăcile și depozitele alimentare din proteze.

Acest lucru se datorează faptului că protezele necurate pot duce, de asemenea, la probleme, cum ar fi respirația urâtă , boala gingiilor , cariile dentare și epuizarea orală .

Curățați proteza cât de des ați face dinții normali (cel puțin de două ori pe zi: în fiecare dimineață și în fiecare noapte).

Tu ar trebui:

  • periați-vă proteza cu pastă de dinți sau săpun și apă înainte de a le înmuia pentru a îndepărta particulele alimentare
  • înmuiați-le într-o soluție fumoasă de tablete de curățare a protezei pentru a elimina petele și bacteriile (urmați instrucțiunile producătorului)
  • periați-le din nou așa cum v-ați face cu dinții normali (dar nu le frecați prea tare)

Protezele se pot rupe dacă le aruncați, așa că ar trebui să le curățați pe un vas sau o chiuvetă umplută cu apă, sau ceva moale precum un prosop pliat.

Site-ul web al Fundației pentru sănătate orală are mai multe informații despre curățarea protezelor .

Mâncarea cu proteze

Când începeți să purtați proteze dentare, ar trebui să mâncați alimente moi, tăiate în bucăți mici și să mestecați încet, folosind ambele părți ale gurii.

Evitați mestecarea de gumă și orice aliment care este lipicios, tare sau are margini ascuțite.

Puteți începe treptat să mâncați alte tipuri de mâncare până când vă întoarceți la vechea dietă. Nu folosiți niciodată scobitori.

Adeziv dentar

Dacă protezele tale se potrivesc corect, nu trebuie să folosești în mod necesar fixativ (adeziv).

Dar dacă coloana maxilară s-a micșorat semnificativ, adezivul poate fi singurul mod de a vă ajuta să vă păstrați proteza.

Dentistul sau tehnicianul stomatologic clinic vă va sfătui dacă acesta este cazul.

La început, unii oameni se simt mai încrezători cu proteza lor dacă folosesc adeziv. Urmați instrucțiunile producătorului și evitați utilizarea unor cantități excesive.

Adezivul poate fi îndepărtat din proteză prin periaj cu apă și săpun.

Este posibil ca resturile de adeziv rămas în gură să fie îndepărtate cu un rulou de bucătărie umed sau cu o flanelă umedă curată.

Când să vă vedeți dentistul

Ar trebui să vă vedeți în mod regulat medicul stomatolog dacă aveți proteze dentare (chiar dacă aveți proteze complete), astfel încât acestea să poată verifica eventualele probleme.

Protezele dvs. ar trebui să dureze câțiva ani dacă aveți grijă de ele.

Însă gingiile și maxilarul tău se vor micsora în cele din urmă, ceea ce înseamnă că protezele dentare s-ar putea să nu se potrivească la fel de bine pe cât obișnuiau și se pot dezlipi sau pot deveni uzate.

Consultați dentistul cât mai curând posibil dacă:

În cazul în care protezele prost montate sau uzate nu sunt înlocuite, acestea pot provoca un mare disconfort și pot duce la dureri bucale, infecții sau probleme la mâncare și vorbire.

Cât costă protezele pentru ?

Având proteze montate este un tratament cu bandă 3.

Citiți despre costurile dentare pentru diferitele benzi și obținerea ajutorului cu costurile stomatologice .