Înlăturarea dinților înțelepciune

Îndepărtarea dinților de înțelepciune sau a treia molare este una dintre cele mai frecvente proceduri chirurgicale efectuate în Marea Britanie.

Dinții de înțelepciune cresc în spatele gingiilor și sunt ultimii dinți care au trecut. Majoritatea oamenilor au patru dinți de înțelepciune – câte unul în fiecare colț.

Dintii de înțelepciune cresc de obicei prin gingii la sfârșitul adolescenței sau la începutul anilor 20. Până în acest moment, ceilalți 28 de dinți adulți sunt de obicei pe loc, așa că nu există întotdeauna suficient spațiu în gură pentru ca dinții înțelepți să crească corect.

Din cauza lipsei de spațiu, dinții de înțelepciune pot ieși uneori într-un unghi sau se pot bloca și apar doar parțial. Dinții de înțelepciune care cresc prin acest lucru sunt cunoscuți ca fiind afectați.

Când să vezi un dentist

Ar trebui să faceți o programare pentru a vă vedea dentistul dacă dinții dvs. de înțelepciune provoacă dureri severe. Vă vor verifica dinții și vă vor sfătui dacă trebuie îndepărtați.

Dacă medicul stomatolog crede că este posibil să aveți nevoie să vă eliminați dinții de înțelepciune, de obicei vor efectua o radiografie a gurii. Acest lucru le oferă o vedere mai clară a poziției dinților.

Ca în cazul oricăror probleme cu dinții, este important să vă prezentați la dentist cât mai curând posibil, în loc să așteptați controlul stomatologic obișnuit .

Găsiți-vă chirurgia dentară locală .

De ce sunt îndepărtați dinții de înțelepciune?

Dintii dvs. de înțelepciune nu trebuie de obicei îndepărtați dacă sunt afectați, dar nu cauzează probleme. Acest lucru se datorează faptului că nu există niciun beneficiu dovedit de a face acest lucru și prezintă riscul de complicații.

Uneori, dinții de înțelepciune care s-au lovit sau nu s-au spart complet pe suprafața gingiei pot cauza probleme dentare. Alimentele și bacteriile pot fi prinse în jurul marginilor dinților de înțelepciune, provocând o acumulare a plăcii, care poate duce la:

  • carie dentară (carii dentare)
  • boala gingivala (numita si gingivita sau boala parodontala)
  • pericoronită – când placa provoacă o infecție a țesutului moale care înconjoară dintele
  • celulită – o infecție bacteriană la obraz, limbă sau gât
  • abces – o colecție de puroi în dinții de înțelepciune sau țesutul înconjurător, ca urmare a unei infecții bacteriene
  • chisturi și creșteri benigne – foarte rar, un dinte de înțelepciune care nu a tăiat gingia dezvoltă un chist (o umflare plină de lichide)

Multe dintre aceste probleme pot fi tratate cu antibiotice și antiseptice.

Înlăturarea dinților înțelepți este de obicei recomandată atunci când alte tratamente nu au funcționat.

Dentiștii și chirurgii respectă îndrumările aprobate la nivel național pentru eliminarea dinților de înțelepciune.

Cum sunt îndepărtați dinții de înțelepciune

Dentistul îți poate îndepărta dinții de înțelepciune sau te poate adresa unui medic chirurg specializat pentru tratament în spital.

Înainte de operație, procedura vă va fi de obicei explicată și vi se poate solicita să semnați un formular de consimțământ.

De obicei, vi se va administra o injecție anestezică locală pentru a amortiza zona din jurul dintelui. Vei simți o anumită presiune chiar înainte de îndepărtarea dintelui, deoarece dentistul sau chirurgul oral trebuie să lărgească prinderea dinților prin balansarea dintelui înainte.

Uneori este necesară o tăietură mică în gingie, iar dintele poate fi necesar să fie tăiat în bucăți mai mici înainte de a fi îndepărtat.

Este nevoie de orice, de la câteva minute la 20 de minute, sau uneori chiar mai mult, pentru a îndepărta un dinte de înțelepciune.

După ce dinți înțelepți au fost îndepărtați, este posibil să aveți umflare și disconfort, atât în interiorul cât și în afara gurii. Ocazional, unele vânătăi ușoare sunt, de asemenea, vizibile. Acest lucru este de obicei mai rău pentru primele 3 zile, dar poate dura până la 2 săptămâni.

Citiți mai multe despre cum este îndepărtat un dinte de înțelepciune și recuperarea din îndepărtarea dinților înțelepți .

Posibile complicații

Ca și în cazul tuturor intervențiilor chirurgicale, există riscuri asociate cu îndepărtarea unui dinte de înțelepciune. Acestea includ infecția sau vindecarea întârziată, ambele fiind mai probabile dacă fumați în timpul recuperării.

O altă posibilă complicație este „priza uscată”, care este o senzație plictisitoare, dureroasă în gingia sau maxilarul și, uneori, un miros sau un gust rău care provin din priza goală a dinților. Priza uscată este mai probabilă dacă nu urmați instrucțiunile de îngrijire de la dentist.

Există, de asemenea, un risc mic de deteriorare a nervilor, care poate provoca o furnicături sau o senzație de amorțeală în limbă, buza inferioară, bărbie, dinți și gingii. Aceasta este de obicei temporară, dar în cazuri rare poate fi permanentă.

Citiți mai multe despre posibilele complicații ale îndepărtării dinților înțelepți .

costurile dentare

Dentiștii plătesc în funcție de tratamentul necesar, cu excepția cazului în care sunteți sub 18 ani sau altfel scutiți de taxele .

Dacă este necesar un tratament spitalicesc, acesta va fi oferit gratuit prin .

Citiți mai multe despre costurile stomatologice .