Ortodonţie

Tratamentul ortodontic (de obicei cu bretele) este cel mai adesea utilizat pentru a îmbunătăți aspectul și alinierea dinților strâmbi, proeminenți sau aglomerați și pentru a corecta problemele cu mușcarea dinților.

De ce se folosește ortodontia

Beneficiile ortodonticii pot include:

  • corectarea aglomerării dentare și îndreptarea dinților
  • corectarea mușcăturii tale, astfel încât dinții față și spate să se întâlnească uniform
  • reducerea șanselor de deteriorare a dinților proeminenți
  • îmbunătățindu-ți aspectul, inclusiv zâmbetul

Mulți oameni au dinți înghesuiți sau strâmbi, sau dinții lor nu se întâlnesc corect atunci când mușcă. Aceste probleme pot însemna că este mai greu să păstrezi dinții și gingiile curate, iar dinții sunt mai susceptibili să se deterioreze.

În unele cazuri, poziționarea anormală a dinților și maxilarului poate afecta forma feței.

Ortodontia poate ajuta, de asemenea, în tratamentul altor probleme de sănătate, cum ar fi buza fanta și palatul .

Cine poate avea ortodontie

Tratamentul ortodontic este de obicei început numai după ce au început să apară majoritatea dinților adulți ai copilului.

Acest lucru este de obicei atunci când au aproximativ 12 ani, dar depinde de câți din dinții lor adulți au trecut și de creșterea feței și maxilarelor lor.

Tratamentul ortodontic pentru adulți poate începe la orice vârstă, dar opțiunile de tratament sunt mai limitate.

Tratamentul nu va începe decât dacă aveți un standard bun de igienă orală, deoarece tratamentul ortodontic poate crește riscul de apariție a cariilor dentare și a problemelor gingivale.

Tipuri de tratament ortodontic

Ortodontia presupune utilizarea unor bretele pentru a corecta poziția dinților. Tratamentul dvs. exact va depinde de problema dinților dvs.

Într-un număr mic de cazuri, este posibil să fiți nevoit să purtați capricii noaptea sau să aveți pini mici așezați temporar în maxilar, precum și o bretelă. Dacă dinții dvs. sunt foarte strâns între ei, ceea ce îi determină să se răsucească sau să se suprapună, poate fi necesar să fie eliminați și câțiva dinți ca parte a tratamentului.

Durata tratamentului va depinde de cât de complicată este problema, dar de obicei este cuprinsă între 18 și 24 de luni.

Când terminați tratamentul, va trebui să purtați o bretelă de reținere. Acest lucru este de obicei detașabil și trebuie purtat în fiecare noapte timp de mai mulți ani pentru a vă menține dinții în noua lor poziție. Uneori, un fir subțire poate fi fixat permanent în spatele dinților, pentru a le menține în loc.

Citiți despre tipurile de tratament ortodontic .

Accesarea tratamentului ortodontic

În cele mai multe cazuri, medicul stomatolog vă va referi la un ortodont, deși poate uneori puteți solicita tratament direct de la dentist.

Găsiți un stomatolog local

Dacă este recomandat un tratament ortodontic, este posibil să fiți nevoit să decideți dacă aveți tratament în privat sau pe SNS.

Puteți găsi o listă cu toți ortodonti specialiști înregistrați în Marea Britanie pe site-ul General Dental Council (GDC) .

Tratamentul

Tratamentul ortodontic este gratuit pentru persoanele cu vârsta sub 18 ani, cu o nevoie clară de sănătate pentru tratament. Dar, din cauza cererii mari, poate exista o listă lungă de așteptare.

Îngrijirile ortodontice nu sunt de obicei disponibile pentru adulți, dar pot fi aprobate de la caz la caz, dacă este necesar din motive de sănătate.

Pentru evaluarea eligibilității dumneavoastră pentru tratamentul se utilizează un sistem de evaluare cunoscut sub numele de Index de necesitate de tratament ortodontic (IOTN). Site-ul British Orthodontic Society (BOS) are mai multe informații despre diferitele note utilizate pentru IOTN .

Tratamentul este disponibil pentru cazurile de gradul 4 și 5. Cazurile de gradul 3 sunt de obicei judecate individual. Tratamentul poate fi de asemenea disponibil dacă aspectul dinților, maxilarului sau feței unei persoane este îngrijorător.

Tratament privat

Dacă nu vă calificați pentru tratamentul gratuit sau nu doriți să așteptați începerea tratamentului, puteți alege să aveți tratament privat.

Tratamentul ortodontic privat este disponibil pe scară largă, dar costisitor. Taxa poate varia de la 2.000 la 6.000 lire sterline, în funcție de complexitatea tratamentului și de tipul de aparate folosite, dar taxele pot fi mai mari.

După o evaluare inițială, un ortodont privat vă va vorbi despre un posibil plan de tratament, cât va costa și despre orice opțiuni alternative pe care le aveți.

BOS are un serviciu online pe care îl puteți utiliza pentru a găsi tratament ortodontic în zona dvs.

Având grijă de dinți

O complicație obișnuită a ortodontiei sunt petele albe pe dinți, un semn precoce al cariilor dentare . Puteți obține acest lucru atunci când acidul este produs din placă, care se acumulează pe dinți și în jurul bretelei.

Curățarea dinților și a brățării poate dura mult timp, dar este necesar să evitați urme permanente pe dinți atunci când bretonul este îndepărtat.

Multe persoane cu aparate le este dificil să-și păstreze dinții și gingiile curate, astfel încât este necesară o periaj suplimentar în timpul tratamentului.

Ortodontul dumneavoastră vă poate recomanda utilizarea pastei de dinți cu un nivel ridicat de fluor sau a unei guri care conține fluor, pentru a reduce riscul de degradare. De asemenea, ar trebui să încercați să evitați alimentele zaharoase și băuturile fastuoase.

Citiți despre cum să aveți grijă de dinți .