Morfină: calmant puternic pentru tratarea durerilor severe

1. Despre morfină

Morfina este un calmant puternic. Este utilizat pentru a trata durerea severă, de exemplu după o operație sau o vătămare gravă, sau dureri cauzate de cancer sau de un atac de cord .

Este, de asemenea, utilizat pentru alte tipuri de durere de lungă durată, atunci când calmante mai slabe nu mai funcționează.

Morfina este disponibilă numai pe bază de rețetă. Vine sub formă de tablete, capsule, granule pe care le dizolvați în apă, un lichid de înghițit, o injecție sau un supozitor care este un medicament pe care îl împingeți ușor în pasajul din spate (anus). Injecțiile de morfină se fac de obicei numai în spital.

2. Fapte cheie

 • Morfina acționează prin blocarea semnalelor de durere de la călătoria de-a lungul nervilor către creier.
 • Cele mai frecvente reacții adverse ale morfinei sunt constipația, senzația de rău și somnolenta.
 • Este posibil să deveniți dependenți de morfină, dar acest lucru este rar dacă îl luați pentru a calma durerea și medicul vă revizuiește tratamentul în mod regulat.
 • Este posibil să fie cel mai bine să nu bei alcool în timp ce luați morfină, deoarece aveți mai multe șanse de a avea reacții adverse, precum senzația de somn.
 • Morfina mai este numită și după denumirile de marcă MST, Zomorph, Sevredol, Morphgesic, MXL sau Oramorph.

3. Cine poate și nu poate lua morfină

Morfina poate fi luată de copii și adulți de toate vârstele. Cu toate acestea, bebelușii, copiii mici și persoanele în vârstă au mai multe șanse să apară efecte secundare.

Morfina nu este potrivită pentru unii oameni. Spuneți medicului dumneavoastră înainte de începerea medicamentului dacă aveți :

Morfina nu este, în general, recomandată în sarcină. Spuneți medicului dumneavoastră înainte de a lua morfină dacă încercați să rămâneți gravidă, sunteți deja gravidă sau dacă alăptați.

4. Cum și când să o ia

Este important să luați morfină așa cum v-a cerut medicul dumneavoastră.

Luați morfină sau imediat după o masă sau o gustare, astfel încât este mai puțin probabil să vă faceți rău.

Diferite tipuri de morfină

Morfina vine astfel:

 • comprimate (cu acțiune rapidă) – acestea conțin 10 mg, 20 mg sau 50 mg morfină
 • comprimate (cu acțiune lentă) – acestea conțin 5 mg, 10 mg, 15 mg, 30 mg, 60 mg, 100 mg sau 200 mg morfină
 • capsule (cu acțiune lentă) – acestea conțin 10 mg, 30 mg, 60 mg, 90 mg, 120 mg, 150 mg sau 200 mg morfină
 • granule (pe care le amesteci în apă pentru a bea) – acestea sunt în plicuri care conțin 30mg, 60mg, 100mg sau 200mg morfină
 • un lichid pe care îl înghițiți – acesta conține 10 mg morfină într-o lingură de 5 ml sau 20 mg morfină în 1 ml lichid
 • supozitoare – acestea conțin 10 mg morfină
 • injecție (administrată de obicei în spital)

Supozitoarele cu morfină sunt utile dacă nu puteți înghiți tablete sau lichide.

Lichidul de morfină, supozitoarele, injecțiile și unele tablete și capsule de morfină acționează rapid. Sunt folosite pentru dureri care se așteaptă să dureze o perioadă scurtă de timp. Morfina cu acțiune rapidă este adesea folosită atunci când începeți să luați morfină pentru a ajuta la găsirea dozei corecte.

Granulele de morfină și unele tablete și capsule de morfină cu eliberare lentă. Aceasta înseamnă că morfina este eliberată treptat în corp în 12 sau 24 de ore. Acest tip de morfină durează mai mult pentru a începe să funcționeze, dar durează mai mult. Este folosit pentru dureri pe termen lung.

Uneori, puteți lua atât o morfină cu acțiune rapidă, cât și o morfină cu eliberare lentă pentru a gestiona durerea pe termen lung și flăcările bruște ale durerii care se rup prin medicamentul cu acțiune lungă.

Tabletele cu acțiune rapidă sunt cunoscute sub numele de marcă Sevredol. Tabletele cu acțiune lentă sunt cunoscute de numele MST Continuus sau Morphgesic SR. Capsulele cu acțiune lentă sunt, de asemenea, cunoscute sub numele de MXL sau Zomorph.

Morfina nu vine ca un petic de piele. Uneori, oamenii numesc patch-ul lor de calmare a durerii o „pata de morfină”. Cu toate acestea, aceste plasturi nu conțin morfină, ci medicamente care sunt foarte asemănătoare cu morfină numită fentanil sau buprenorfina

Cât să iei

Dozele variază de la persoană la persoană. Doza dvs. va depinde de cât de rău vă este durerea, de modul în care ați răspuns la analgezele anterioare și dacă aveți reacții adverse.

Cât de des îl voi lua?

Cât de des îl luați depinde de tipul de morfină care vi s-a prescris.

Puteți alege să vă luați morfina în orice moment al zilei, dar încercați să o luați în același timp în fiecare zi și să spaționați dozele în mod uniform. De exemplu, dacă luați morfină de două ori pe zi și aveți prima doză la 8 dimineața, luați a doua doză la 20:00.

 • comprimate și capsule cu acțiune rapidă – de obicei de 4 până la 6 ori pe zi
 • granule, tablete și capsule cu eliberare lentă – de obicei de 1 până la 2 ori pe zi
 • lichid – de obicei de 4 până la 6 ori pe zi
 • supozitoare – de obicei de 4 până la 6 ori pe zi
 • injecții – de obicei de 4 până la 6 ori pe zi (uneori într-o pompă pe care o controlezi)

Este important să înghițiți comprimate cu morfină cu eliberare lentă și capsule întregi cu o băutură de apă.

Important

Nu rupeți, zdrobiți, mestecați sau aspirați comprimate sau capsule cu eliberare lentă de morfină. Dacă o faceți, sistemul cu eliberare lentă nu va funcționa și întreaga doză ar putea intra în corpul dvs. dintr-o singură dată. Acest lucru ar putea provoca o supradozaj potențial fatal.

Doza mea va urca sau coborî?

De obicei, începeți o doză mică de morfină și aceasta este crescută încet până când durerea dvs. este bine controlată. După ce durerea dvs. este sub control, discutați cu medicul dumneavoastră despre schimbarea morfinei cu eliberare lentă. Acest lucru poate reduce numărul de doze pe care trebuie să le luați în fiecare zi.

Când încetați să luați morfină, doza dvs. va scădea treptat, mai ales dacă o luați de mult timp.

Cât timp o voi lua?

În funcție de motivul pentru care luați morfină, este posibil să aveți nevoie doar să o luați pentru o perioadă scurtă de timp. De exemplu, dacă aveți dureri după o accidentare sau o operație, este posibil să fie nevoie să luați morfină doar pentru câteva zile sau săptămâni. Este posibil să fie nevoie să o luați mai mult timp dacă aveți o afecțiune pe termen lung, cum ar fi durerile de spate.

Dar dacă uit să o iau?

Acest lucru va varia în funcție de tipul de morfină pe care îl luați.

Dacă uitați să luați o doză, verificați informațiile din prospectul cu informații despre pacient în interiorul ambalajului sau solicitați farmacistului sau medicului dumneavoastră sfaturi despre ce trebuie să faceți.

Nu luați niciodată 2 doze în același timp pentru a compensa una uitată.

Dacă uitați de multe ori dozele, vă poate ajuta să setați o alarmă care să vă reamintească. De asemenea, ați putea cere sfatul farmacistului despre alte modalități de a vă aminti să vă luați medicamentul.

Ce se va întâmpla dacă încetez să o iau?

Dacă aveți nevoie să luați morfină pentru o lungă perioadă de timp, corpul dvs. poate deveni tolerant la aceasta.

Aceasta nu este de obicei o problemă, dar puteți prezenta simptome neplăcute de sevraj dacă încetați să o luați brusc.

Dacă doriți să nu mai luați morfină, adresați-vă mai întâi medicului dumneavoastră. Doza ta poate fi redusă treptat, astfel încât să nu ai simptome neplăcute de sevraj.

Dacă încetați să luați morfină brusc, poate provoca simptome neplăcute de sevraj, cum ar fi:

 • simțindu-mă agitat
 • simțind neliniște
 • zguduire
 • transpiraţie

Important

Dacă luați morfină mai mult de câteva săptămâni, nu încetați să o luați fără să discutați mai întâi cu medicul dumneavoastră.

Dar dacă iau prea mult?

A lua prea multă morfină poate fi periculos.

Dacă ați luat o supradoză accidentală, este posibil să vă simțiți foarte somnolent, bolnav sau amețit. S-ar putea să vă fie dificil să respirați. În cazuri grave poți deveni inconștient și poate avea nevoie de tratament de urgență în spital.

Cantitatea de morfină care poate duce la o supradozaj variază de la o persoană la alta

Sfaturi urgente: Dacă ați luat accidental prea multă morfină, sunați-vă medicul sau mergeți imediat la A&E

Dacă mergeți la un departament de accidente de urgență și de urgență (A&E) , nu vă deplasați singur – faceți pe altcineva să vă conducă sau să apeleze la o ambulanță.

Luați cutia de morfină sau prospectul din pachet, plus orice medicament rămas cu dumneavoastră.

Unde se păstrează morfină

Dacă vi se prescrie morfină, este deosebit de important să:

 • păstrați-l corect și în siguranță acasă
 • ține-o la vedere și la îndemâna copiilor
 • nu da niciodată medicamentul cuiva

Întoarceți orice morfină neutilizată farmacistului care o va dispune.

5. Luând morfină cu alte analgezice

Este sigur să luați morfină cu paracetamol , ibuprofen sau aspirină .

Nu luați calmante care conțin codeină pe care le puteți cumpăra alături de morfină prescrisă (și codeină prescrisă). Veți avea mai multe șanse de a produce reacții adverse.

Unele calmante zilnice pe care le puteți cumpăra fără rețetă de la farmacii conțin codeină, care este un medicament similar morfinei. Analizele care conțin codeine din farmacii includ co-codamol , Nurofen Plus și Solpadeine.

6. Efecte secundare

La fel ca toate medicamentele, morfina poate provoca reacții adverse la unele persoane, dar multe persoane nu au reacții adverse sau doar la cele minore.

Cu cât doza de morfină este mai mare, cu atât este mai mare șansa ca veți avea reacții adverse.

Reacții adverse frecvente

Reacțiile adverse frecvente apar la mai mult de 1 din 100 de persoane. Discutați cu medicul sau farmacistul dacă efectele secundare vă deranjează sau nu dispăreați:

 • constipație
 • senzație sau rău (vărsături)
 • simțind somn sau obosit
 • amețeli și senzație de învârtire (vertij)
 • confuzie
 • dureri de cap
 • mâncărime sau erupție cutanată

Reacții adverse grave

Reacții adverse grave apar la mai puțin de 1 din 100 de persoane. Apelați medicul dumneavoastră dacă primiți:

 • dificultate de respirație sau respirație scurtă superficială
 • rigiditate musculară
 • simțiți amețeli, obosiți și aveți energie scăzută – acest lucru ar putea fi un semn al tensiunii arteriale scăzute
 • potriviri (confiscări)

Dacă aveți o formă potrivită, mergeți imediat la A&E.

Reacție alergică gravă

În cazuri rare, este posibil să existe o reacție alergică gravă (anafilaxie) la morfină.

Acțiune imediată necesară: Sunați la 999 sau accesați A&E dacă:

 • obțineți o erupție cutanată care poate include mâncărime, roșie, umflată, blistered sau peeling
 • faci șuierături
 • ai o strângere în piept sau în gât
 • ai probleme cu respirația sau vorbirea
 • gura, fața, buzele, limba sau gâtul încep să se umfle

S-ar putea să aveți o reacție alergică gravă și puteți avea nevoie de tratament imediat în spital.

Acestea nu sunt toate efectele secundare ale morfinei. Pentru o listă completă, consultați prospectul din pachetul de medicamente.

Informație:

Puteți raporta orice efect secundar suspectat sistemului de siguranță din Marea Britanie .

7. Cum să faceți față efectelor secundare

Ce să faci despre:

 • constipație – încercați să mâncați mai multe alimente bogate în fibre, cum ar fi fructe și legume proaspete și cereale. Încercați să beți mai multe pahare de apă sau alte lichide nealcoolice în fiecare zi. Dacă puteți, vă poate ajuta și să faceți un exercițiu blând. Vorbiți medicului dumneavoastră despre medicamente pentru a ajuta la prevenirea sau tratarea constipației cauzate de morfină dacă simptomele nu dispar.
 • senzație sau rău (vărsături) – luați morfină cu sau doar după masă sau gustare pentru a ușura sentimentele de boală. Acest efect secundar ar trebui să fie uzat în mod normal după câteva zile. Discutați cu medicul dumneavoastră despre administrarea unui medicament anti-boală dacă acesta durează mai mult timp.
 • senzație de somn, obosit sau amețit – aceste reacții adverse ar trebui să se oprească într-o săptămână sau două pe măsură ce corpul obișnuiește să morfine. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă vor continua mai mult timp.
 • confuzie – discutați cu medicul dumneavoastră dacă vă simțiți confuz, este posibil ca doza dvs. să fie ajustată.
 • dureri de cap – asigurați-vă că vă odihniți și beți multe lichide. Este posibil să fie cel mai bine să nu bei alcool în timp ce luați morfină, deoarece acest lucru poate înrăutăți durerile de cap. Cereți farmacistului să vă recomande un calmant. Durerea de cap ar trebui să dispară, de obicei, după prima săptămână de a lua morfină. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă durează mai mult de o săptămână sau sunt severe.
 • mâncărime sau erupție cutanată – poate ajuta la administrarea unui antihistaminic pe care îl puteți cumpăra de la o farmacie. Consultați farmacistul pentru a vedea ce tip este potrivit pentru dvs. Dacă simptomele nu dispar sau se înrăutățesc, discutați cu medicul dumneavoastră, deoarece este posibil să fie nevoie să încercați un alt calmant.

Nu luați alte medicamente pentru a trata efectele secundare ale morfinei fără să discutați cu farmacistul sau medicul dumneavoastră.

8. Sarcina și alăptarea

Morfina nu este, în general, recomandată în timpul sarcinii și în timpul alăptării.

În sarcina timpurie, a fost legată de unele probleme pentru copilul tău nenăscut. Dacă luați morfină la sfârșitul sarcinii, există riscul ca nou-născutul să aibă simptome de sevraj sau să se nască dependent de morfină.

Cu toate acestea, este important să tratați durerea în sarcină. Pentru unele femei însărcinate cu durere severă, morfina ar putea fi cea mai bună opțiune. Medicul dumneavoastră este cea mai bună persoană care vă poate ajuta să decideți ce este potrivit pentru dvs. și pentru copilul vostru.

Pentru mai multe informații despre modul în care morfina poate afecta dumneavoastră și copilul dvs. în timpul sarcinii, vizitați site-ul web Cea mai bună utilizare a medicamentelor în sarcină (BUMPS) .

Morfină și alăptare

Morfina nu este recomandată de obicei dacă alăptați. Cantități mici de morfină trec în laptele matern și pot cauza probleme de respirație la copil. Vorbeste-ti cu medicul tau, deoarece acestia ar putea recomanda un alt medicament.

Sfaturi non-urgente: Spuneți medicului dumneavoastră dacă sunteți:

 • încercând să rămână însărcinată
 • gravidă
 • alăptarea

9. Precauții cu alte medicamente

Unele medicamente și morfină interferează între ele și cresc șansa ca vei avea reacții adverse.

Spuneți medicului dumneavoastră dacă luați orice medicament :

 • să te ajute să dormi
 • pentru depresie – unele tipuri nu pot fi luate cu morfină
 • pentru hipertensiune arterială
 • pentru a vă ajuta să nu vă simțiți sau să vă îmbolnăviți (vărsături)
 • pentru a trata simptomele unei alergii
 • pentru a reduce tensiunea sau anxietatea
 • pentru probleme de sănătate mintală
 • pentru a reduce tensiunea sau anxietatea
 • pentru probleme de sănătate mintală

Amestecarea morfinei cu remedii și suplimente din plante

Nu se poate spune că medicamentele complementare se pot lua în siguranță cu morfină. Acestea nu sunt testate în același mod ca medicamentele de farmacie și de prescripție medicală. În general, nu sunt testate pentru efectul pe care îl au asupra altor medicamente.

Important

Spuneți medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luați alte medicamente, inclusiv remedii naturiste, vitamine sau suplimente.

10. Întrebări comune

Cum funcționează morfina?

Morfina provine dintr-un grup de medicamente numite opiacee sau narcotice.

Funcționează în sistemul nervos central și creierul pentru a bloca semnalele de durere către restul corpului. De asemenea, reduce anxietatea și stresul cauzate de durere.

Când morfina blochează durerea, există și alte efecte nedorite – de exemplu respirația lentă sau superficială. De asemenea, încetinește digestia, motiv pentru care morfina poate provoca constipație .

Cât va dura să funcționeze?

Acest lucru depinde de tipul de morfină pe care o luați.

O injecție de morfină într-o venă oferă cea mai rapidă ameliorare a durerii. Funcționează aproape imediat.

Morfina cu acțiune rapidă luată pe cale orală funcționează în 30 până la 60 de minute, dar se uzează după 4 până la 6 ore. Morfina cu acțiune lentă luată pe cale orală poate dura o zi sau 2 pentru a începe să funcționeze, dar ameliorarea durerii va dura mai mult.

Este dificil să spun cât timp presupunemele de morfină să funcționeze, deoarece variază de la persoană la persoană.

Pot deveni dependent de morfină?

Da, morfină este dependență. Dacă aveți nevoie să-l luați mult timp, corpul dvs. poate deveni tolerant la acesta. Asta înseamnă că ai nevoie de doze mai mari pentru a-ți controla durerea.

Dar, în realitate, dacă luați morfină pentru a calma durerea (mai degrabă decât să o utilizați ca droguri de agrement) este foarte puțin probabil să vă deveniți dependenți de ea, deoarece nu o luați pentru a obține un nivel ridicat.

Cum voi ști dacă sunt dependent?

Dacă ești dependent de morfină, s-ar putea să fie dificil să încetezi să o iei sau să simți că trebuie să o iei mai des decât este necesar.

Și dacă încetați să luați morfină brusc, puteți suferi de simptome de sevraj. Acestea includ agitație, anxietate, nervozitate, atacuri de panică, dificultăți de somn, agitare, supraactivitate, ace și ace sau sunet în urechi.

Discutați cu medicul dumneavoastră dacă sunteți îngrijorat de dependență sau dacă doriți să aflați mai multe despre cum să preveniți simptomele de sevraj.

Morfina este un medicament controlat?

Morfina este un medicament controlat. Acest lucru înseamnă că există reguli stricte cu privire la modul în care este prescris și distribuit pentru a vă asigura că nu este dat persoanei greșite sau utilizate greșit.

Când colectați morfină, farmacistul vă va cere dovada identității dvs., cum ar fi pașaportul sau permisul de conducere. De asemenea, vi se va cere să semnați spatele rețetei, pentru a confirma că ați primit-o.

Dacă colectați morfină pentru altcineva, vi se cere legal să demonstrați farmacistului dovada identității dvs. dacă vi se solicită.

Cum pot spune dacă iau morfină cu eliberare lentă sau rapidă?

Tabletele cu morfină cu acțiune rapidă sunt, de asemenea, cunoscute sub numele de Sevredol. Comprimatele cu acțiune lentă sunt, de asemenea, cunoscute sub numele de MST Continuus sau Morphgesic SR. Capsulele cu acțiune lentă sunt, de asemenea, cunoscute sub numele de MXL sau Zomorph.

Va afecta fertilitatea mea?

Nu există dovezi ferme care să sugereze că administrarea morfinei va reduce fertilitatea la bărbați.

Cu toate acestea, poate interfera cu perioadele tale (ciclul menstrual) dacă ești femeie. Vorbiți cu un farmacist sau cu medicul dumneavoastră dacă încercați să rămâneți gravidă. Este posibil să doriți să vă revizuiți tratamentul.

Îmi va afecta contracepția?

Morfina nu afectează niciun tip de contracepție, inclusiv pilula contraceptivă sau contracepția de urgență .

Pot bea alcool cu el?

Este posibil să fie cel mai bine să nu bei alcool în timp ce luați morfină, deoarece beți alcool în timp ce sunteți pe morfină vă poate face să vă simțiți mai somnolent sau să creșteți riscul de reacții adverse grave.

Cel mai bine este să opriți consumul de alcool în primele zile de tratament, până când veți vedea cum vă afectează morfina.

Dacă vă simțiți somnolent cu morfină, încetați consumul de alcool în timp ce îl luați.

Există și alte analgezice pe care le pot încerca?

Tipul de calmant care este cel mai bun depinde de ce tip de durere aveți și de cauza durerii. Dacă morfina nu scapă de durere sau devine mai puțin eficientă, discutați acest lucru cu medicul dumneavoastră.

Îmi va face atât de somn că nu pot funcționa?

Când luați prima dată morfină, probabil veți simți somnolent timp de câteva zile. Dar somnolenta se va obține după câteva zile, pe măsură ce corpul tău se obișnuiește cu medicamentul.

Este posibil să observați că sunteți mai puțin atenți. În acest caz, este posibil să alegeți o ameliorare a durerii mai puțin decât perfectă ca un compromis.

Morfina este folosită doar la sfârșitul vieții?

Morfina nu este utilizată numai la sfârșitul unei boli terminale. Cantitatea de durere pe care o ai, nu stadiul bolii tale, este cea care decide dacă morfina este prescrisă pentru tine.

Copiii pot lua morfină?

Morfina poate fi utilizată în siguranță la bebelușii și copiii de toate vârstele, deși doza este de obicei mai mică decât la adulți.

Pot să conduc sau să merg cu bicicleta?

Nu conduceți o mașină și nu mergeți cu bicicleta dacă morfina vă face somn în timpul zilei, vă oferă o vedere încețoșată sau vă face să vă simțiți amețit, stângace sau incapabil să vă concentrați sau să luați decizii. Acest lucru poate fi mai probabil când începeți să luați prima dată morfină, dar s-ar putea întâmpla oricând – de exemplu, atunci când începeți un alt medicament.

Este o ofensă să conduci o mașină dacă capacitatea ta de a conduce în siguranță este afectată. Este responsabilitatea ta să decizi dacă este în siguranță să conduci. Dacă aveți vreo îndoială, nu conduceți.

Este posibil să fie cel mai bine să nu bei alcool în timp ce luați morfină, deoarece aveți mai multe șanse de a avea reacții adverse, precum senzația de somn.

Chiar dacă capacitatea dvs. de a conduce nu este afectată, poliția are dreptul să solicite o probă de salivă pentru a verifica cât de multă morfină este în corpul dumneavoastră. GOV.UK dispune de mai multe informații despre legea privind drogurile și conducerea vehiculelor .

Discutați cu medicul sau farmacistul dacă nu sunteți sigur dacă este sigur pentru a conduce vehiculul în timp ce luați morfină.

Vor afecta drogurile de agrement?

Dacă luați medicamente de agrement, cum ar fi canabisul, cocaina și heroina, în timp ce luați morfină, este mai probabil să obțineți reacțiile adverse grave ale morfinei, inclusiv dificultăți de respirație, probleme cardiace, cum ar fi hipertensiunea arterială, convulsii și chiar mers în comă.

Unele medicamente de agrement, cum ar fi canabisul, vor crește, de asemenea, efectele secundare ale morfinei, precum somnolența și amețelile.

A lua heroină în timp ce sunteți pe bază de morfină prescris este deosebit de periculos. Ești mai probabil să obții toate efectele secundare ale morfinei, inclusiv dependența.

Spuneți medicului dumneavoastră dacă credeți că puteți lua medicamente de agrement în timp ce sunteți morfină.

Întreabă un doctor onlineRapid și ușor, doctori verificați, confidențial și anonim

Cu Medic Chat ai la dispoziție 400+ doctori online din 40 specialități medicale.

N-a fost niciodată mai ușor să iei legătura cu un medic de specialitate!