Sindromul Reye

Sindromul Reye este o afecțiune foarte rară care poate provoca leziuni grave ale ficatului și creierului. Dacă nu este tratat prompt, poate duce la vătămări cerebrale permanente sau la moarte.

Sindromul Reye afectează în principal copiii și adulții tineri sub 20 de ani.

Simptomele lui Reye

Simptomele sindromului Reye încep de obicei la câteva zile după o infecție virală, cum ar fi o răceală , gripă sau varicelă .

Simptomele inițiale pot include:

 • repetat fiind bolnav
 • oboseală și lipsă de interes sau entuziasm
 • respirație rapidă
 • convulsii (potriviri)

Pe măsură ce starea progresează, simptomele pot deveni mai severe și mai ample, și pot include:

 • iritabilitate sau comportament irațional sau agresiv
 • anxietate severă și confuzie care uneori este asociată cu halucinațiile
 • comă (pierderea cunoștinței)

Când să primiți sfaturi medicale

Deoarece sindromul Reye poate fi fatal, este vital să primiți sfaturi medicale dacă credeți că copilul dvs. îl poate avea.

Apelați 112 pentru a solicita o ambulanță sau mergeți direct la cel mai apropiat departament de accidente și urgențe (A&E) dacă copilul dumneavoastră:

 • pierde cunoștința
 • are o potrivire sau convulsii (mișcări violente, neregulate ale membrelor)

Ar trebui să vă adresați medicului dumneavoastră dacă, după ce a făcut răceală, gripă sau varicelă, copilul dumneavoastră este:

 • repetat fiind bolnav
 • obosit neobișnuit
 • afișarea schimbărilor de personalitate sau de comportament

Deși este puțin probabil ca aceste simptome să fie cauzate de sindromul Reye, ele trebuie totuși verificate de un medic.

Spuneți medicului dumneavoastră de familie dacă copilul dumneavoastră a luat aspirină , deoarece utilizarea aspirinei la copii a fost legată de sindromul Reye.

Dar chiar dacă copilul dumneavoastră nu a luat aspirină, sindromul Reye trebuie exclus.

Ce cauzează sindromul Reye?

Nu se cunoaște cauza exactă a sindromului Reye, dar afectează cel mai frecvent copiii și adulții tineri care se recuperează de la o infecție virală – de exemplu o răceală, gripă sau varicelă.

În cele mai multe cazuri, aspirina a fost utilizată pentru a trata simptomele lor, astfel încât aspirina poate declanșa sindromul Reye.

În sindromul Reye, se crede că structurile minuscule din celulele numite mitocondrii devin deteriorate.

Mitocondriile oferă energie celulelor și sunt deosebit de importante pentru funcționarea sănătoasă a ficatului.

Dacă ficatul își pierde energia, începe să eșueze. Acest lucru poate provoca o acumulare periculoasă de substanțe chimice toxice în sânge, care pot deteriora întregul corp și pot provoca umflarea creierului.

Diagnosticarea sindromului Reye

Deoarece sindromul Reye este atât de rar, trebuie excluse alte afecțiuni care pot cauza simptome similare. Acestea includ:

Testele de sânge și testele de urină pot ajuta la detectarea dacă există o acumulare de toxine sau bacterii în sânge și pot fi, de asemenea, folosite pentru a verifica dacă ficatul funcționează normal.

De asemenea, pot fi efectuate teste pentru a verifica prezența sau absența anumitor substanțe chimice care ar putea indica o tulburare metabolică moștenită.

Alte teste care pot fi recomandate includ:

 • Scanare CT pentru a verifica umflarea creierului
 • puncție lombară – unde un eșantion de lichid este îndepărtat de pe coloana vertebrală folosind un ac pentru a verifica bacteriile sau virusurile
 • biopsia hepatică – unde un eșantion mic de țesut hepatic este îndepărtat și examinat pentru a căuta modificări ale celulelor distinctive asociate cu sindromul Reye

Tratarea sindromului Reye

Dacă sindromul Reye este diagnosticat, copilul dvs. va trebui să fie internat imediat într-o unitate de terapie intensivă .

Tratamentul își propune să reducă la minimum simptomele și să sprijine funcțiile vitale ale organismului, precum respirația și circulația sângelui.

De asemenea, este esențial să protejați creierul împotriva daunelor permanente care pot fi cauzate de umflarea creierului.

Medicamentele pot fi administrate direct într-o venă (intravenos), cum ar fi:

 • electroliți și fluide – pentru a corecta nivelul sărurilor, mineralelor și nutrienților, cum ar fi glucoza (zahărul), în sânge
 • diuretice – medicamente care ajută la eliminarea corpului de excesul de lichide și reduce umflarea în creier
 • detoxianți ai amoniacului – medicamente pentru reducerea nivelului de amoniac
 • anticonvulsivante – medicamente pentru combaterea convulsiilor

Un ventilator (aparat de respirație) poate fi utilizat dacă copilul dvs. are nevoie de ajutor cu respirația.

Funcțiile vitale ale corpului vor fi, de asemenea, monitorizate, inclusiv frecvența cardiacă și pulsul, fluxul de aer către plămâni, tensiunea arterială și temperatura corpului.

Odată ce umflarea creierului s-a redus, celelalte funcții ale corpului ar trebui să revină la normal în câteva zile, deși poate trece câteva săptămâni înainte ca copilul dvs. să fie suficient de bun pentru a ieși din spital.

Posibile complicații

Ca urmare a progreselor în diagnosticarea și tratarea sindromului Reye, majoritatea copiilor și a adulților tineri care îl dezvoltă vor supraviețui, iar unii vor face o recuperare completă.

Cu toate acestea, sindromul Reye poate lăsa unele persoane cu un grad de afectare cerebrală permanentă cauzată de umflarea creierului lor.

Dificultățile pe termen lung asociate uneori cu sindromul Reye includ:

Dacă copilul dumneavoastră dezvoltă probleme pe termen lung, va fi elaborat un plan individual de îngrijire pentru a răspunde nevoilor sale. Planul va fi reevaluat pe măsură ce vor îmbătrâni.

Citiți mai multe despre îngrijire și asistență

Prevenirea sindromului Reye

Din cauza posibilului legătură dintre aspirină și sindromul Reye, aspirina trebuie administrată numai copiilor sub 16 ani, la recomandarea medicului, atunci când se consideră că potențialele beneficii depășesc riscurile.

Copiii sub 16 ani nu ar trebui să ia, de asemenea, produse care conțin:

 • acid acetilsalicilic
 • acetilsalicilat
 • acid salicilic
 • salicilat
 • săruri de salicilat

Unele geluri cu ulcer bucal și geluri dentare conțin săruri de salicilat. Acestea nu trebuie administrate copiilor sub 16 ani. Există produse alternative potrivite pentru sub 16 ani – cereți sfatul farmacistului.

Citiți mai multe despre aspirină

National Reye’s Syndrome Foundation Marea Britanie

Fundația Națională a Sindromului Reye din Marea Britanie este o organizație de caritate care ajută la finanțarea cercetării în cauzele, tratamentul și prevenirea sindromului Reye.

De asemenea, oferă informații atât pentru public, cât și pentru cadrele medicale, plus sprijin pentru părinții ai căror copii au avut sindromul.