Antibiotice

Antibioticele sunt utilizate pentru tratarea sau prevenirea unor tipuri de infecții bacteriene. Ei lucrează prin uciderea bacteriilor sau împiedicarea răspândirii lor. Dar nu lucrează pentru toate.

Multe infecții bacteriene ușoare se îmbunătățesc singure, fără a utiliza antibiotice.

Antibioticele nu funcționează pentru infecții virale, cum ar fi răcelile și gripa, și cele mai multe tuse și dureri în gât.

Antibioticele nu mai sunt utilizate de rutină pentru a trata:

 • infecții toracice

 • infecții ale urechii la copii

 • gat uscat

Când vine vorba de antibiotice, luați sfatul medicului dvs. dacă aveți nevoie sau nu. Rezistența la antibiotice este o mare problemă – luarea antibioticelor atunci când nu ai nevoie de ele poate însemna că nu vor funcționa pentru tine în viitor.

Când sunt necesare antibiotice

Antibioticele pot fi utilizate pentru a trata infecțiile bacteriene care:

 • este puțin probabil să se limpezească fără antibiotice
 • i-ar putea infecta pe alții
 • ar putea dura prea mult să se limpezească fără tratament
 • prezintă un risc de complicații mai grave

Persoanelor cu risc ridicat de infecție li se pot administra, de asemenea, antibiotice, ca precauție, cunoscute sub numele de profilaxie antibiotică.

Citiți mai multe despre utilizarea antibioticelor și de ce nu sunt utilizate în mod obișnuit pentru tratarea infecțiilor .

Cum să luați antibiotice?

Luați antibiotice conform instrucțiunilor de pe pachet sau din prospectul cu informații despre pacient care vine cu medicamentul sau conform instrucțiunilor medicului dumneavoastră de familie sau farmacistului.

Antibioticele pot veni ca:

 • tablete, capsule sau un lichid pe care îl beți – acestea pot fi utilizate pentru a trata cele mai multe tipuri de infecții ușoare până la moderate în organism
 • creme, loțiuni, spray-uri și picături – acestea sunt adesea folosite pentru a trata infecțiile pielii și infecții ale ochilor sau ale urechilor
 • injecții – acestea pot fi administrate sub formă de injecție sau prin picurare direct în sânge sau mușchi și sunt utilizate pentru infecții mai grave

Lipsesc o doză de antibiotice

Dacă uitați să luați o doză de antibiotice, luați această doză imediat ce vă amintiți și apoi continuați să luați cursul de antibiotice la fel de normal.

Dar dacă este aproape timpul pentru următoarea doză, săriți doza pierdută și continuați-vă programul de administrare regulat. Nu luați o doză dublă pentru a compensa cea ratată.

Luând accidental o doză suplimentară

Există un risc crescut de reacții adverse dacă luați două doze mai aproape împreună decât este recomandat.

A lua din greșeală o doză suplimentară de antibiotic este probabil să nu vă provoace rău grav.

Dar îți va crește șansele de a avea reacții adverse, cum ar fi dureri la stomac, diaree și senzație sau a te îmbolnăvi.

Dacă din greșeală luați mai mult de 1 doză suplimentară de antibiotic, sunteți îngrijorat sau dacă aveți reacții adverse severe, adresați-vă medicului dumneavoastră de asistență medicală sau sunați la 111 cât mai curând posibil.

Efectele secundare ale antibioticelor

Ca în orice medicament, antibioticele pot provoca reacții adverse. Majoritatea antibioticelor nu provoacă probleme dacă sunt utilizate în mod corespunzător, iar reacțiile adverse grave sunt rare.

Reacțiile adverse comune includ:

 • a fi bolnav
 • simtindu-se bolnav
 • balonare și indigestie
 • diaree

Unele persoane pot avea o reacție alergică la antibiotice, în special la penicilină și un tip numit cefalosporine. În cazuri foarte rare, acest lucru poate duce la o reacție alergică gravă (anafilaxie) , care este o urgență medicală.

Citiți mai multe despre efectele secundare ale antibioticelor .

Considerații și interacțiuni

Unele antibiotice nu sunt potrivite pentru persoanele cu anumite probleme medicale sau pentru femeile care sunt însărcinate sau alăptează. Nu luați niciodată antibiotice prescrise pentru dvs. – nu le „împrumutați” niciodată de la un prieten sau membru al familiei.

Unele antibiotice nu se amestecă bine cu alte medicamente, cum ar fi pilula contraceptivă și alcoolul.

Citiți cu atenție prospectul cu informații care vine cu medicamentul dvs. și discutați orice problemă cu farmacistul sau medicul de familie.

Citiți mai multe despre:

Tipuri de antibiotice

Există sute de tipuri diferite de antibiotice, dar majoritatea pot fi clasificate în 6 grupuri.

 • Penicilinele (cum ar fi penicilina și amoxicilina ) – utilizate pe scară largă pentru a trata o varietate de infecții, inclusiv infecții ale pielii, infecții toracice și infecții ale tractului urinar
 • Cefalosporine (cum ar fi ceflexina) – utilizate pentru a trata o gamă largă de infecții, dar unele sunt eficiente și pentru tratarea infecțiilor mai grave, precum septicemia și meningita
 • Aminoglicozidele (cum ar fi gentamicina și tobramicina) – tind să fie utilizate doar în spital pentru a trata boli foarte grave, cum ar fi septicemia, deoarece pot provoca reacții adverse grave, inclusiv pierderea auzului și leziuni renale; de obicei se administrează prin injecție, dar pot fi administrate sub formă de picături pentru unele infecții ale urechii sau ale ochilor
 • Tetraciclinele (cum ar fi tetraciclina și doxiciclina ) – pot fi utilizate pentru a trata o gamă largă de infecții, dar sunt utilizate în mod obișnuit pentru a trata acneea și o afecțiune a pielii numită rozacee.
 • Macrolidele (cum ar fi eritromicina și claritromicina ) – pot fi utile în special pentru tratarea infecțiilor pulmonare și toracice sau ca o alternativă pentru persoanele cu alergie la penicilină sau pentru tratarea tulpinilor de bacterii rezistente la penicilină
 • Fluorochinolonele (cum ar fi ciprofloxacina și levofloxacina) – sunt antibiotice cu spectru larg, care au fost odată folosite pentru a trata o gamă largă de infecții, în special infecții ale căilor respiratorii și ale căilor urinare. Aceste antibiotice nu mai sunt utilizate de rutină din cauza riscului de reacții adverse grave