Psoriazis

Psoriazisul este o afecțiune a pielii care provoacă petele de piele roșie, pline, cruste, acoperite cu solzi argintii.

Aceste plasturi apar în mod normal pe coatele, genunchii, scalpul și spatele inferior, dar pot apărea oriunde pe corp.

Majoritatea oamenilor sunt afectate doar cu mici plasturi. În unele cazuri, patch-urile pot fi mâncărime sau dureroase.

Psoriazisul afectează aproximativ 2% din persoanele din Marea Britanie. Poate începe la orice vârstă, dar cel mai adesea se dezvoltă la adulți sub 35 de ani și afectează în egală măsură bărbații și femeile.

Severitatea psoriazisului variază mult de la persoană la persoană. Pentru unii este doar o iritare minoră, dar pentru alții poate afecta majoritatea calității vieții lor.

Psoriazisul este o boală de lungă durată (cronică), care implică de obicei perioade în care nu aveți simptome sau simptome ușoare, urmată de perioade în care simptomele sunt mai severe.

De ce se întâmplă

Persoanele cu psoriazis au o producție crescută de celule ale pielii.

Celulele pielii sunt făcute în mod normal și înlocuite la fiecare 3 până la 4 săptămâni, dar în psoriazis acest proces durează doar aproximativ 3 până la 7 zile.

Acumularea rezultată a celulelor pielii este ceea ce creează patch-urile asociate cu psoriazisul.

Deși procesul nu este pe deplin înțeles, se crede că este legat de o problemă cu sistemul imunitar.

Sistemul imunitar este apărarea organismului dumneavoastră împotriva bolilor și infecțiilor, dar atacă celulele sănătoase ale pielii din greșeală la persoanele cu psoriazis.

Psoriazisul poate rula în familii, deși rolul exact pe care genetica îl joacă în determinarea psoriazisului nu este clar.

Simptomele psoriazisului multor oameni încep sau se agravează din cauza unui anumit eveniment, cunoscut sub numele de declanșator.

Posibilele declanșatoare ale psoriazisului includ o vătămare a pielii, infecțiile gâtului și utilizarea anumitor medicamente.

Starea nu este contagioasă, deci nu poate fi răspândită de la persoană la persoană.

Aflați mai multe despre cauzele psoriazisului

Cum este diagnosticat psoriazisul

Un medic de obicei poate diagnostica psoriazisul pe baza aspectului pielii tale.

În cazuri rare, un mic eșantion de piele numit biopsie va fi trimis la laborator pentru examinare la microscop.

Acest lucru determină tipul exact de psoriazis și exclude alte afecțiuni ale pielii, cum ar fi dermatita seboreeică, lichen plan , lichen simplex și pityriasis rosea .

Puteți face referire la un specialist în diagnosticarea și tratarea afecțiunilor pielii (dermatolog) dacă medicul dumneavoastră nu este sigur în legătură cu diagnosticul dvs. sau dacă starea dumneavoastră este severă.

Dacă medicul dumneavoastră suspectează că aveți artrită psoriazică, care este uneori o complicație a psoriazisului, puteți fi trimis la un medic specializat în artrită (reumatolog).

Este posibil să faceți analize de sânge pentru a exclude alte afecțiuni, cum ar fi artrita reumatoidă și radiografiile articulațiilor afectate.

Tratarea psoriazisului

Nu există tratament pentru psoriazis, dar o serie de tratamente pot îmbunătăți simptomele și aspectul petelor de piele.

În cele mai multe cazuri, primul tratament utilizat va fi un tratament de actualitate, cum ar fi analogii de vitamina D sau corticosteroizii topici . Tratamente topice sunt creme și unguente aplicate pe piele.

Dacă acestea nu sunt eficiente sau dacă starea ta este mai severă, se poate utiliza un tratament numit fototerapie. Fototerapia presupune expunerea pielii dvs. la anumite tipuri de lumină ultravioletă.

În cazuri grave, în care tratamentele de mai sus sunt ineficiente, pot fi utilizate tratamente sistemice. Acestea sunt medicamente administrate pe cale orală sau injectate, care funcționează pe tot corpul.

Trăind cu psoriazis

Deși psoriazisul este doar o iritare minoră pentru unii oameni, poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții pentru cei mai afectați.

De exemplu, unele persoane cu psoriazis au o stimă de sine scăzută din cauza efectului pe care afecțiunea îl are asupra aspectului lor.

De asemenea, este destul de comun să dezvolți tandrețe, durere și umflare la nivelul articulațiilor și țesutului conjunctiv. Aceasta este cunoscută sub numele de artrită psoriazică.

Vorbiți cu un medic de familie sau cu echipa de asistență medicală dacă aveți psoriazis și aveți probleme cu privire la bunăstarea dvs. fizică și psihică. Acestea pot oferi sfaturi și tratament suplimentar, dacă este necesar.

Există, de asemenea, grupuri de sprijin pentru persoanele cu psoriazis, precum Asociația psoriazisului , unde puteți vorbi cu alte persoane cu afecțiunea.

Aflați mai multe despre trăirea cu psoriazis