Terapia de substituție hormonală (HRT)

Terapia de înlocuire a hormonilor (HRT) este un tratament pentru ameliorarea simptomelor menopauzei . Înlocuiește hormonii care sunt la un nivel mai mic în timp ce vă apropiați de menopauză.

Beneficiile HRT

Principalul beneficiu al HRT este că poate ajuta la ameliorarea majorității simptomelor menopauzei , cum ar fi:

Multe dintre aceste simptome trec după câțiva ani, dar pot fi neplăcute și luând HRT poate oferi alinare pentru multe femei.

De asemenea, poate ajuta la prevenirea slăbirii oaselor (osteoporoza) , care este mai frecventă după menopauză.

Riscurile HRT

Unele tipuri de HRT vă pot crește riscul de cancer de sân.

În general, se consideră că beneficiile HRT depășesc riscurile. Dar vorbiți cu un medic de familie dacă aveți vreo îngrijorare cu privire la administrarea HRT.

Citiți mai multe despre riscurile HRT .

Cum să începeți HRT

Vorbiți cu un medic de familie dacă sunteți interesat să începeți HRT.

De obicei, puteți începe HRT imediat ce începeți să vă confruntați cu simptome de menopauză și nu va trebui de obicei să faceți teste mai întâi.

Un medic de familie poate explica diferitele tipuri de HRT disponibile și vă poate ajuta să alegeți unul care este potrivit pentru dvs.

De obicei, veți începe cu o doză mică, care poate fi crescută într-o etapă ulterioară. Este posibil să dureze câteva săptămâni pentru a simți efectele tratamentului și pot exista unele reacții adverse la început.

Un medic de obicei va recomanda să încercați tratamentul timp de 3 luni pentru a vedea dacă vă ajută. Dacă nu, acestea pot sugera schimbarea dozei sau modificarea tipului de HRT pe care îl luați.

Cine poate lua HRT

Majoritatea femeilor pot avea HRT dacă au simptome asociate menopauzei.

Dar HRT poate să nu fie adecvat dacă:

În aceste condiții, pot fi recomandate alternative la HRT.

Tipuri de HRT

Există multe tipuri diferite de HRT și poate găsi dificil 1 pentru tine.

Sunt diferite:

  • Hormoni HRT – majoritatea femeilor iau o combinație de hormoni estrogeni și progestatini, deși femeile care nu au uterul pot lua estrogeni pe cont propriu
  • modalități de a lua HRT – inclusiv tablete, plasturi de piele, geluri și creme vaginale, sesiuni sau inele
  • Planuri de tratament HRT – Medicamentul HRT poate fi luat fără oprire sau utilizat în cicluri în care luați estrogenul fără oprire, dar luați progestogen doar la fiecare câteva săptămâni

Un medic de familie vă poate oferi sfaturi pentru a vă ajuta să alegeți ce tip este cel mai potrivit pentru dvs. Poate trebuie să încercați mai mult de 1 tip înainte de a găsi unul care funcționează cel mai bine.

Aflați mai multe despre diferitele tipuri de HRT .

Oprirea HRT

Nu există nicio limită la cât timp puteți lua HRT, dar discutați cu un medic despre cât timp vă recomandă să luați tratamentul.

Majoritatea femeilor încetează să o ia odată ce trec simptomele menopauzei lor, care este de obicei după câțiva ani.

Femeile care iau HRT mai mult de 1 an au un risc mai mare de cancer la sân decât femeile care nu folosesc niciodată HRT. Riscul este legat de toate tipurile de HRT, cu excepția estrogenului vaginal.

Riscul crescut de cancer de sân scade după încetarea administrării HRT, dar un risc crescut este de mai mult de 10 ani în comparație cu femeile care nu au folosit niciodată HRT.

Când decideți să vă opriți, puteți alege să o faceți brusc sau treptat.

Scăderea treptată a dozei de HRT este de obicei recomandată, deoarece este mai puțin probabil să provocați revenirea simptomelor pe termen scurt.

Contactați un medic de familie dacă aveți simptome care persistă timp de mai multe luni după ce opriți HRT sau dacă aveți simptome deosebit de severe. Este posibil să fie nevoie să începeți din nou HRT.

Efectele secundare ale HRT

Ca în orice medicament, HRT poate provoca reacții adverse. Dar acestea vor trece de obicei în termen de 3 luni de la începerea tratamentului.

Reacțiile adverse frecvente includ:

Alternative la HRT

Dacă nu puteți lua HRT sau decideți să nu o faceți, poate doriți să luați în considerare modalități alternative de control al simptomelor menopauzei.

Alternativele la HRT includ:

  • măsuri de stil de viață. cum ar fi exerciții fizice în mod regulat , consumul unei alimentații sănătoase , reducerea la cafea, alcool și alimente picante și oprirea fumatului
  • tibolonă – un medicament similar cu HRT combinat (estrogen și progestogen), dar poate să nu fie la fel de eficient și este potrivit doar pentru femeile care au avut ultima perioadă în urmă cu mai bine de 1 an
  • antidepresive – unii antidepresivi pot ajuta cu bufeuri și transpirații nocturne, deși pot provoca, de asemenea, reacții adverse neplăcute, cum ar fi agitație și amețeli
  • clonidină – un medicament non-hormonal care poate ajuta la reducerea bufeurilor și a transpirațiilor nocturne la unele femei, deși orice beneficiu este probabil să fie mic

Mai multe remedii (cum ar fi hormonii bioidentici) se pretind că ajută la simptomele menopauzei, dar acestea nu sunt recomandate, deoarece nu este clar cât de sigure și eficiente sunt.

Citiți mai multe despre alternative la HRT .