Menopauza

Menopauza este atunci când o femeie nu mai are perioade și nu mai este capabilă să rămână însărcinată în mod natural.

De obicei, perioadele încep să devină mai puțin frecvente peste câteva luni sau ani înainte de a se opri cu totul. Uneori se pot opri brusc.

Menopauza este o parte naturală a îmbătrânirii care apare de obicei între 45 și 55 de ani, deoarece nivelul de estrogen al femeii scade. În Marea Britanie, vârsta medie a unei femei pentru a ajunge la menopauză este de 51 de ani.

Dar în jur de 1 din 100 de femei prezintă menopauză înainte de 40 de ani. Aceasta este cunoscută sub denumirea de menopauză prematură sau insuficiență ovariană prematură.

Simptomele menopauzei

Majoritatea femeilor vor avea simptome de menopauză. Unele dintre acestea pot fi destul de severe și au un impact semnificativ asupra activităților dvs. de zi cu zi.

Simptomele comune includ:

Simptomele menopauzei pot începe luni sau chiar ani înainte ca perioadele tale să se oprească și să dureze aproximativ 4 ani după ultima perioadă, deși unele femei le experimentează mult mai mult.

Când să vezi un medic

Merită să vorbiți cu un medic de familie dacă aveți simptome de menopauză care vă deranjează sau dacă aveți simptome ale menopauzei înainte de vârsta de 45 de ani.

De obicei, pot confirma dacă sunteți menopauză pe baza simptomelor dvs., dar un test de sânge pentru a măsura nivelul hormonilor dvs. poate fi efectuat dacă aveți sub 45 de ani.

Tratamente pentru simptomele menopauzei

Medicul dumneavoastră poate oferi tratamente și poate sugera modificări ale stilului de viață dacă aveți simptome severe de menopauză care interferează cu viața de zi cu zi.

Acestea includ:

Medicul dumneavoastră poate să vă adreseze unui medic menopauză dacă simptomele dvs. nu se îmbunătățesc după încercarea tratamentului sau dacă nu puteți lua HRT.

Ce provoacă menopauză?

Menopauză este cauzată de o modificare a echilibrului hormonilor sexuali ai corpului, care apare pe măsură ce îmbătrânești.

Se întâmplă atunci când ovarele încetează să mai producă o cantitate mare de hormoni estrogeni și nu mai eliberează un ou în fiecare lună.

Menopauza prematură sau precoce poate apărea la orice vârstă și, în multe cazuri, nu există o cauză clară.

Uneori este cauzată de un tratament, cum ar fi o intervenție chirurgicală, pentru a îndepărta ovarele (ooforectomie), unele tratamente pentru cancerul de sân , chimioterapia sau radioterapia sau poate fi determinată de o afecțiune medicală de bază, cum ar fi sindromul Down sau boala Addison .