Cancerul de sân la femei

Cancerul de san este cel mai frecvent tip de cancer in Marea Britanie. Majoritatea femeilor diagnosticate cu cancer de sân au peste 50 de ani, dar femeile mai tinere pot primi și cancer de sân.

Aproximativ 1 din 8 femei sunt diagnosticate cu cancer de sân în timpul vieții lor. Există șanse mari de recuperare dacă este detectată într-un stadiu incipient.

Din acest motiv, este vital ca femeile să își verifice sânii în mod regulat pentru orice schimbări și să aibă întotdeauna orice modificări examinate de un medic de familie.

În cazuri rare, barbatii pot fi, de asemenea, diagnosticate cu cancer de san. Aflați mai multe despre cancerul de sân la bărbați .

Simptomele cancerului de sân

Cancerul de sân poate avea mai multe simptome, dar primul simptom vizibil este, de obicei, o forfotă sau o zonă de țesut mamar îngroșat.

Majoritatea baloanelor de sân nu sunt canceroase, dar este întotdeauna cel mai bine să le verificați de către un medic.

Ar trebui să vedeți, de asemenea, un medic de familie dacă observați oricare dintre aceste simptome:

 • o modificare a dimensiunii sau a formei unuia sau a ambilor sâni
 • evacuare din oricare dintre sfârcurile dvs. , care pot fi strecurate cu sânge
 • o umflătură sau umflături în oricare dintre axile tale
 • scufundându-se pe pielea sânilor
 • o erupție pe sau în jurul sfârcului
 • o schimbare a aspectului sfârcului tău, cum ar fi să te afunde în sân

Durerea la sân nu este de obicei un simptom al cancerului de sân.

Aflați mai multe despre simptomele cancerului de sân .

Cauzele cancerului de sân

Cauzele exacte ale cancerului de sân nu sunt pe deplin înțelese. Cu toate acestea, sunt cunoscuți anumiți factori care cresc riscul de cancer la sân.

Acestea includ:

 • varsta – riscul creste odata cu inaintarea in varsta
 • un istoric familial de cancer de sân
 • un diagnostic anterior al cancerului de sân
 • o cremă anterioară necanceroasă (benignă) a sânului
 • fiind înalt, supraponderal sau obez
 • consumul de alcool

Aflați mai multe despre cauzele cancerului de sân .

Diagnosticarea cancerului de sân

După examinarea sânilor, un medic de familie poate să vă adreseze la o clinică de cancer de sân specializată pentru teste suplimentare. Aceasta poate include screeningul mamar (mamografie) sau prelevarea unui mic eșantion de țesut mamar pentru a fi examinat la microscop (o biopsie) .

Aflați mai multe despre cum este diagnosticat cancerul de sân .

Tipuri de cancer de sân

Există mai multe tipuri diferite de cancer de sân, care se dezvoltă în diferite părți ale sânului.

Cancerul de sân este adesea împărțit în:

 • cancer de sân neinvaziv (carcinom in situ) – găsit în canalele de sân (carcinom ductal in situ sau DCIS) care nu s-a răspândit în țesutul mamar care înconjoară canalele. Cancerul de sân neinvaziv se găsește, de obicei, în timpul unei mamografii și se manifestă mai rar ca o sân.
 • cancer de sân invaziv – unde celulele canceroase s-au răspândit prin căptușeala conductelor în țesutul mamar din jur. Acesta este cel mai frecvent tip de cancer de sân.

Alte tipuri de cancer de sân mai puțin frecvente includ:

Este posibil ca cancerul de sân să se răspândească în alte părți ale corpului, de obicei prin sânge sau ganglionii axilari. Acestea sunt mici glande limfatice care filtrează bacteriile și celulele din glanda mamară.

Dacă se întâmplă acest lucru, este cunoscut sub numele de cancer de sân secundar sau metastatic.

Screeningul cancerului de sân

Screeningul mamografic , în care sunt luate imagini cu raze X ale sânului, este cel mai frecvent mod disponibil de a găsi o modificare a țesutului sânului (leziune) într-un stadiu incipient.

Cu toate acestea, ar trebui să fiți conștienți că o mamografie nu poate detecta unele tipuri de cancer mamar.

De asemenea, vă poate crește șansele de a face teste și intervenții suplimentare, inclusiv intervenții chirurgicale, chiar dacă nu sunteți afectat de cancerul de sân.

Femeilor cu un risc mai mare decât media de a dezvolta cancer de sân li se poate oferi screening și testare genetică pentru afecțiune.

Deoarece riscul de cancer de sân crește odată cu vârsta, toate femeile cu vârsta cuprinsă între 50 și 70 de ani sunt invitate la screeningul cancerului de sân la fiecare 3 ani.

Femeile cu vârsta peste 70 de ani au, de asemenea, dreptul la screening și pot aranja o programare prin intermediul Medic de familie-ului sau al unității lor de screening local.

este în proces de extindere a programului ca un studiu, oferind screening pentru unele femei cu vârste între 47 și 73 de ani.

Aflați mai multe despre screeningul cancerului de sân .

Găsiți un serviciu de depistare a cancerului de sân în apropierea dvs.

Tratarea cancerului de sân

Dacă cancerul este detectat într-un stadiu incipient, acesta poate fi tratat înainte de a se răspândi în alte părți ale corpului.

Cancerul de sân este tratat folosind o combinație de:

Chirurgia este de obicei primul tip de tratament pe care îl veți urma, urmat de chimioterapie sau radioterapie sau, în unele cazuri, hormoni sau tratamente vizate.

Tipul de operație și tratamentul pe care îl aveți ulterior vor depinde de tipul de cancer de sân pe care îl aveți. Medicul dumneavoastră ar trebui să discute cu dumneavoastră cel mai bun plan de tratament.

La o proporție mică de femei, cancerul de sân este descoperit după ce a fost răspândit în alte părți ale corpului (cancer de sân metastatic).

Cancerul secundar, denumit și cancer avansat sau metastatic, nu poate fi vindecat, astfel încât scopul tratamentului este de a ameliora simptomele.

Aflați mai multe despre tratarea cancerului de sân .

Trăind cu cancer de sân

A fi diagnosticat cu cancer de sân poate afecta viața de zi cu zi în multe feluri, în funcție de stadiul în care se află și de tratamentul pe care îl vei avea.

Modul în care oamenii fac față diagnosticului și tratamentului diferă de la o persoană la alta. Dacă aveți nevoie, există mai multe forme de asistență.

Formele de sprijin pot include:

 • familia și prietenii, care pot fi un sistem puternic de sprijin
 • comunicarea cu alte persoane aflate în aceeași situație
 • aflând cât mai multe despre starea ta
 • nu încercați să faceți prea mult sau să exagerați singur
 • făcând timp pentru tine

Aflați mai multe despre viața cu cancer de sân .

Prevenirea cancerului de sân

Deoarece cauzele cancerului de sân nu sunt pe deplin înțelese, momentan nu este posibil să știm dacă poate fi prevenit.

Dacă aveți un risc crescut de a dezvolta afecțiunea, sunt disponibile unele tratamente pentru a vă reduce riscul.

Studiile au analizat legătura dintre cancerul de sân și dietă. Deși nu există concluzii clare, există beneficii pentru femeile care:

S-a sugerat că exercițiile fizice regulate pot reduce riscul de cancer de sân cu aproape o treime. Exercitarea periodică și un stil de viață sănătos pot îmbunătăți, de asemenea, perspectivele pentru persoanele afectate de cancerul de sân.

Dacă ați trecut prin menopauză, este deosebit de important să încercați să atingeți și să mențineți o greutate sănătoasă.

Acest lucru se datorează faptului că a fi supraponderal sau obez determină producerea de mai mult estrogen, ceea ce poate crește riscul de cancer la sân.

Aflați mai multe despre prevenirea cancerului de sân .