Anorexia nervoasă

Anorexia este o tulburare alimentară și o stare gravă de sănătate mintală.

Persoanele care au anorexie încearcă să își mențină greutatea cât mai scăzută, prin faptul că nu consumă suficientă mâncare sau nu fac eforturi prea mari sau ambele. Acest lucru îi poate face foarte bolnavi, deoarece încep să moară de foame.

Adesea au o imagine distorsionată a corpului lor, considerând că sunt grași chiar și atunci când sunt subponderali.

Bărbații și femeile de orice vârstă pot avea anorexie, dar este cel mai frecvent întâlnit la femeile tinere și, de obicei, începe la vârsta mijlocie.

Semne și simptome ale anorexiei

Semnele și simptomele anorexiei includ:

Unele persoane cu anorexie pot, de asemenea, să se îmbolnăvească, să facă o cantitate extremă de exerciții fizice sau să folosească medicamente pentru a-i ajuta să scaun (laxative) sau pentru a le face pipi (diuretice) pentru a încerca să se oprească să câștige în greutate din orice aliment pe care îl mănâncă.

Obținerea ajutorului pentru anorexie

Obținerea de ajutor și sprijin cât mai curând posibil vă oferă cele mai bune șanse de a vă recupera din anorexie.

Dacă credeți că puteți avea anorexie, chiar dacă nu sunteți sigur, consultați medicul dumneavoastră de medic cât mai curând posibil.

Îți vor pune întrebări despre obiceiurile tale alimentare și despre cum te simți și îți vor verifica starea generală de sănătate și greutate.

De asemenea, vă pot face referire pentru anumite analize de sânge pentru a vă asigura că pierderea în greutate nu este cauzată de altceva.

Dacă ei cred că este posibil să aveți anorexie sau o altă tulburare alimentară, ar trebui să vă raporteze la un specialist în tulburări alimentare sau la o echipă de specialiști.

Poate fi foarte greu să recunoști că ai o problemă și să ceri ajutor. Poate face lucrurile mai ușoare dacă aduci un prieten sau persoana iubită cu tine la întâlnirea ta.

Puteți, de asemenea, să discutați cu încredere cu un consilier de tulburări de alimentație caritate Beat, apelând linia de asistență pentru adulți la 0808 801 0677 sau asistența pentru tineri la 0808 801 0711.

Obțineți ajutor pentru altcineva

Dacă vă preocupă faptul că un membru al familiei sau un prieten poate avea anorexie, spuneți-i că sunteți îngrijorați pentru ei și încurajați-i să vadă medicul de familie. Te-ai putea oferi să mergi cu ei.

Citiți mai multe despre a vorbi cu copilul despre tulburările alimentare și pentru a sprijini pe cineva cu o tulburare alimentară .

Tratament pentru anorexie

Vă puteți recupera din anorexie, dar poate dura și recuperarea va fi diferită pentru toată lumea.

Planul dvs. de tratament va fi adaptat la dvs. și ar trebui să ia în considerare orice alt sprijin de care puteți avea nevoie, cum ar fi depresia sau anxietatea.

Dacă aveți peste 18 ani, ar trebui să vi se ofere un tip de terapie de vorbire care să vă ajute să vă gestionați sentimentele despre mâncare și mâncare, astfel încât să puteți mânca suficient pentru a fi sănătos. Terapiile vorbitoare care sunt utilizate frecvent pentru a trata anorexia la adulți includ:

Dacă aveți sub 18 ani, trebuie să vi se ofere terapie de familie. De asemenea, vi se poate oferi un alt tip de terapie de vorbire, cum ar fi CBT sau psihoterapie centrată pe adolescenți.

Riscuri pentru anorexie pentru sănătate

Anorexia pe termen lung poate duce la probleme grave de sănătate asociate cu a nu obține nutrienții potriviți (malnutriție) . Dar, de obicei, acestea vor începe să se îmbunătățească odată ce obiceiurile tale alimentare vor reveni la normal.

Complicațiile posibile includ:

Anorexia îți poate pune viața în pericol. Este una dintre principalele cauze ale deceselor legate de probleme de sănătate mintală. Decesele cauzate de anorexie se pot datora complicațiilor fizice sau sinuciderii.

Cauzele anorexiei

Nu știm exact ce provoacă anorexia și alte tulburări alimentare. Este posibil să fiți mai probabil să aveți o tulburare alimentară dacă:

  • tu sau un membru al familiei dvs. aveți un istoric de tulburări alimentare, depresie sau dependență de alcool sau droguri
  • ai fost criticat pentru obiceiurile tale alimentare, forma corpului sau greutatea ta
  • te preocupă prea mult să fii zvelt, în special dacă simți și presiune din partea societății sau a muncii tale – de exemplu, balerini, jocuri, modele sau sportivi
  • ai anxietate, stima de sine scazuta, o personalitate obsesiva sau esti un perfectionist
  • ai fost abuzat sexual