Scanarea densității osoase (scanare DEXA)

O scanare a densității osoase utilizează raze X cu doze mici pentru a vedea cât de dens (sau puternic) sunt oasele tale. Puteți auzi, de asemenea, denumirea de scanare DEXA.

Scanările de densitate osoasă sunt adesea folosite pentru a diagnostica sau a evalua riscul dvs. de osteoporoză , o stare de sănătate care slăbește oasele și face ca acestea să fie mai susceptibile să se rupă.

Pe lângă faptul că este rapid și nedureros, o scanare a densității osoase este mai eficientă decât razele X normale în identificarea densității osoase scăzute.

Cine trebuie să aibă o scanare a densității osoase

Este posibil să fie nevoie să aveți o scanare a densității osoase dacă sunteți:

  • peste 50 de ani cu risc de a dezvolta osteoporoză
  • sub 50 de ani cu alți factori de risc, cum ar fi fumatul sau un os rupt anterior

Rezultatele de la o scanare a densității osoase sunt de obicei utilizate alături de o evaluare a riscului de fractură pentru a evalua șansele de osteoporoză și ruperea unui os.

Osteoporoza poate afecta pe oricine la orice vârstă, deși femeile în vârstă aflate în postmenopauză sunt în special în pericol.

Acest lucru se datorează faptului că nivelul de estrogen scade după menopauză , ceea ce duce la o scădere a densității osoase.

Cu cât oasele sunt mai dense, cu atât sunt mai puternice și mai puțin probabil să se rupă (să se fractureze). Osteoporoza nu produce simptome până când un os nu este rupt.

Aflați când sunt utilizate scanări ale densității osoase

Măsurarea densității osoase

În timpul unei scanări de densitate osoasă, un tip special de raze X, numit absorbttiometrie cu raze X cu energie dublă, este trecut prin corp. Aceasta este scurtată la DEXA.

Unele radiații sunt absorbite de os și țesuturile moi, iar unele călătoresc prin corp.

Detectoarele speciale ale aparatului DEXA măsoară câtă radiație îți trece prin oase și aceste informații sunt trimise către un computer.

Măsurătorile dvs. de densitate osoasă vor fi comparate cu densitatea osoasă a unui tânăr adult sănătos sau a unui adult de propria vârstă, sex și etnie.

Aflați mai multe despre efectuarea scanărilor de densitate osoasă

Cât de sigure sunt scanările de densitate osoasă (DEXA)

Scanările de densitate osoasă sunt foarte sigure. Ei folosesc un nivel de radiații mult mai mic decât razele X standard, ceea ce înseamnă că radiograful (specialistul tehnic care efectuează scanarea) poate rămâne în camera de scanare cu tine în timpul scanării.

Cantitatea de radiații utilizate în timpul unei scanări a densității osoase este foarte mică și expunerea la mai puțin de 2 zile la radiațiile naturale de fond (BNR).

Prin comparație, un piept cu raze X utilizează echivalentul a expunerii la aproximativ 3 zile la BNR, și un zbor în America de Nord este echivalentă cu o expunere de aproximativ o săptămână la BNR.

În ciuda faptului că sunt foarte sigure, scanările de densitate osoasă și radiografiile nu sunt recomandate femeilor însărcinate, deoarece razele X pot deteriora un copil nenăscut.

Aflați mai multe despre sănătatea dvs. în timpul sarcinii