Cataracta legata de varsta

Cataracta este atunci când lentila, un mic disc transparent din interiorul ochiului, dezvoltă petele tulbure.

De-a lungul timpului, aceste plasturi devin de obicei mai mari provocând o vedere încețoșată, cețoasă și, în cele din urmă, orbire.

Când suntem tineri, lentilele noastre sunt de obicei ca o sticlă limpede, permițându-ne să vedem prin ele. Pe măsură ce îmbătrânim, încep să devină înghețate, precum sticla din baie și încep să ne limiteze viziunea.

Un ochi cu cataractă

Credit:

DR P. MARAZZI / BIBLIOTECA DE FOTOGRAFIE ȘTIINȚĂ


Cataractele apar de obicei la ambii ochi. Este posibil să nu se dezvolte neapărat în același timp sau să fie la fel în fiecare ochi.

Sunt mai frecvente la adulții în vârstă și îți pot afecta capacitatea de a desfășura activități zilnice, cum ar fi conducerea.

Cataracta poate afecta și bebelușii și copiii mici. Pentru mai multe informații, citiți despre cataractele din copilărie .

Când să solicitați sfaturi medicale

Ar trebui să vedeți un optician dacă aveți oricare dintre aceste simptome:

  • vederea ta este neclară sau necăjită
  • găsești lumini prea luminoase sau strălucitoare
  • vă este mai greu să vedeți la lumină scăzută
  • culorile arată decolorate

Dacă porți ochelari, s-ar putea să simți că lentilele tale sunt murdare și ai nevoie de curățare, chiar și atunci când nu.

Cataracta nu este de obicei dureroasă și nu îți face ochii roșii sau iritați, dar pot fi dureroși dacă se află într-un stadiu avansat sau dacă ai o altă afecțiune a ochilor.

Testarea cataractei legate de vârstă

Opticianul dvs. va face o serie de teste oculare, inclusiv un examen de acuitate vizuală, care măsoară cât de bine vedeți la diverse distanțe.

Dacă opticianul dvs. crede că aveți cataractă, puteți fi trimis la un specialist de ochi (oftalmolog) pentru mai multe teste și tratament.

Tratarea cataractelor legate de vârstă

Dacă cataracta dvs. nu este prea rea, ochelarii mai puternici și luminile de citire mai strălucitoare pot ajuta o perioadă.

Dar cataractele se înrăutățesc în timp, așa că în cele din urmă veți avea nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta și înlocui lentila afectată.

Chirurgia este singurul tratament dovedit a fi eficient pentru cataractă.

Citiți despre chirurgia cataractei

Conducerea și cataracta

Dacă aveți cataractă, aceasta vă poate afecta capacitatea de a conduce.

Nu este necesar să-i spuneți DVLA dacă aveți (sau aveți anterior) cataractă și încă respectați standardele vizuale pentru conducere .

Dacă conduceți un autobuz, un autocar sau un camion, nu trebuie să-i spuneți DVLA dacă aveți (sau aveți anterior) cataractă și:

Pentru mai multe informații, citiți despre cataractă și conducere pe site-ul GOV.UK.

Ce provoacă cataracta legată de vârstă?

Nu este în întregime clar de ce avem mai multe șanse să dezvoltăm cataractă odată cu înaintarea în vârstă, dar unele lucruri vă pot crește riscul de cataractă, inclusiv: