„Chirurgia mea de pierdere în greutate a benzii gastrice”

Vicky Finch povestește cum a avut o bandă gastrică montată după ce creșterea în greutate a început să-și pună sănătatea pe termen lung în pericol.

„Greutatea mea a început să crească la 25 de ani, după ce am avut copii și, în ciuda numeroaselor încercări de a pierde în greutate, am devenit mai grea cu fiecare deceniu.

„În momentul în care am ajuns la cincizeci de ani, trebuia să iau medicamente pentru a-mi controla tensiunea arterială și tiroida nederactivă .

„Nu am fost niciodată unul pentru sport sau exerciții fizice și am avut o muncă sedentară la birou toată viața. În timp ce am crescut copii și am lucrat cu normă întreagă, am dezvoltat obiceiuri alimentare proaste.

„Am mâncat prea repede, am avut porții mari, am gustat gustări zaharoase și nu am dormit suficient. Îmi place să gătesc, dar aș fi obsedat de mâncare.

„Am încercat să combin dieta cu mersul la sală și am continuat diverse programe de slăbire.

„Aceste abordări au funcționat inițial, dar am găsit o dietă grea și nu am putut să țin greutatea pe termen lung. În curând aș pune totul pe loc și multe altele.

„La cea mai grea mea, am cântărit 17,5 piatră (111 kg) și, deoarece am 5ft 1in, acest lucru mi-a dat un IMC de 47. Am început să am griji serioase cu privire la sănătatea mea.

„Am avut deja hipertensiune arterială și probleme la rinichi și am avut două înlocuitori de genunchi . Știam că sunt în risc de accident vascular cerebral , boli de inimă și de a dezvolta diabet ”.

Drumul către chirurgia de slăbit

„Am vizitat medicul de mai multe ori despre greutatea mea și am fost încurajat să slăbesc prin dieta înainte de a alege o intervenție chirurgicală de slăbit (numită și chirurgie bariatrică).

„Mi s-a oferit, de asemenea, programări regulate cu asistenta medicală pentru a mă cântări și a discuta despre dieta mea.

„În cele din urmă, am aflat despre o bandă gastrică și chirurgia de bypass gastric . O bandă gastrică este locul în care o bandă este montată în jurul vârfului stomacului.

„Acest lucru provoacă o senzație de plinătate după consumul unei cantități foarte mici de alimente și înseamnă că mâncarea trebuie consumată foarte încet.

„Chirurgul meu mi-a oferit o mulțime de informații despre operația de slăbit, inclusiv toate riscurile, precum și beneficiile.

„În urma unei evaluări a adecvării mele și, după mult timp, luând în considerare sfaturile, am optat pentru o bandă gastrică, deoarece este reversibilă și am simțit o ocolire gastrică – unde se face stomacul mai mic – era prea extremă pentru mine.”

Procedura benzii gastrice

„Am fost pus pe o dietă lichidă cu două săptămâni înainte de operație [în februarie 2012], pentru a-mi micșora ficatul și pentru a mă obișnui să fiu după o dietă lichidă.

Operațiunea a decurs foarte bine. Am stat peste noapte la spital, dar m-am simțit suficient de bine să mă duc acasă imediat.

„Am rămas cu un port de acces sub piele, care este atașat la o coastă superioară. Acest lucru se face astfel încât soluția salină poate fi injectată în banda gastrică prin port la fiecare șase până la opt săptămâni, până la atingerea nivelului adecvat de restricție.

„Urmărirea pe care am primit-o după operație a fost bună. Am putut discuta despre progresele mele, inclusiv despre orice dificultăți pe care le-am avut, cu o echipă de dietetici și asistente.

„După ce am urmat o dietă lichidă, apoi moale, timp de câteva săptămâni, asistenta a injectat primii 5 ml (o linguriță) de soluție salină în port.

„După opt luni, acum am 10,5 ml în formația mea dintr-un posibil 14 ml și chiar încep să simt restricția. Am crezut că sentimentul de restricție va fi imediat, dar a luat timp.”

Trăind cu o bandă gastrică

„Înainte de operație, m-am gândit:„ Această bandă gastrică va fi bagheta magică ”. Cu toate acestea, oamenii trebuie să se poată angaja să facă modificările necesare în urma operației.

„Nu mi-am dat seama ce eforturi mari ar trebui să fac pentru a schimba felul în care mănânc. De exemplu, pe lângă faptul că mănânc mai sănătos, trebuie întotdeauna să iau guri mici și să mestec încet și minuțios. Pentru a mă ajuta să-mi controlez dimensiuni de porție, trebuie să mănânc dintr-o farfurie de ceai, mai degrabă decât o farfurie de cină și să nu petrec mai mult de 20 de minute pentru fiecare masă.

„Nu este ușor. Dacă îmi este foame, tind să cad din nou în obiceiurile proaste de a mânca repede și de a nu mesteca corect. Când se întâmplă acest lucru, devin rapid foarte incomod și trebuie să încetez să mănânc și să aștept până când unele alimente se mișcă prin artificial gât în sacul meu stomacal. Uneori, dacă am o reacție proastă, ajung să retrag saliva, care este destul de antisocială.

„A avea o bandă gastrică m-a făcut mai prudent față de mâncare. Deși îmi este în continuare foame, știu că dacă nu iau gurile mai mici mă voi simți inconfortabil sau mă voi îmbolnăvi.

„Cu toate acestea, am noroc – acum pot mânca aproape orice, pe care nu oricine are o bandă gastrică. Singura mâncare pe care trebuie să o evit este pâinea crustă, deoarece reacționez prost la ea.

„Până acum, singurul meu regret a fost că nu am putut să slăbesc fără operație. A fost dificil să le spun familiei și prietenilor despre decizia mea la început.

„Dar, de când mi-am montat banda gastrică, greutatea se decalează încet, dar continuu. Am pierdut două pietre și jumătate și am renunțat la două rochii.

„După opt luni, acum am 15 pietre (IMC 39). Greutatea mea țintă este 9-9,5 piatră (IMC 24). Încerc să introduc mai multe exerciții fizice, ceea ce mă va face să slăbesc mai repede și mă uit înaintea unei vieți mai sănătoase, mai îndeplinite, cu mai puțină nevoie de medicamente. ”

Sfatul lui Vicky pentru persoanele care au în vedere o bandă gastrică

„Pentru oricine ia în considerare o intervenție chirurgicală pe bandă gastrică, sfatul meu este să citiți despre asta și să petreceți timp gândindu-l prin prima.

„Este important să fii realist cu privire la ce se va întâmpla după operație, să înțelegi că nu vei putea niciodată să mănânci la fel cum ai făcut înainte și să apreciezi că procesul de scădere în greutate durează timp.

„De asemenea, trebuie să faceți o mulțime de muncă asiduă. Cred că este ușor să fii influențat de poveștile de succes ale benzilor gastrice din mass-media, care pot împiedica oamenii să accepte care sunt realitățile operației.

„Dacă nu credeți că veți putea face schimbări permanente și sănătoase în dieta dvs., atunci probabil că nu este pentru dvs.

„Personal, restricția trupei m-a făcut de fapt să mă simt mai eliberată în general. Acum am control asupra mâncării; nu mă controlează. Și soțul meu a observat că sunt mai subțire și mă pot mișca mai bine!”

Nota editorului: Vicky avea 66 de ani când a fost intervievat pentru acest articol.

Întreabă un doctor onlineRapid și ușor, doctori verificați, confidențial și anonim

Cu Medic Chat ai la dispoziție 400+ doctori online din 40 specialități medicale.

N-a fost niciodată mai ușor să iei legătura cu un medic de specialitate!