Ce pot face dacă copilul meu este foarte supraponderal?

Dacă copilul dvs. este foarte supraponderal, puteți face multe pentru a-i ajuta să devină o greutate sănătoasă pe măsură ce cresc.

Copiii foarte supraponderali tind să crească până la adulți foarte supraponderali, ceea ce poate duce la probleme de sănătate precum diabetul de tip 2 , boli de inimă și anumite tipuri de cancer.

Cercetările arată că copiii care ating o greutate sănătoasă tind să fie mai potriviți, mai sănătoși, mai capabili să învețe și sunt mai siguri de sine. De asemenea, este mai puțin probabil să aibă o stimă de sine scăzută și să fie agresat.

Ca părinte, poți face multe pentru a-ți ajuta copilul să devină o greutate mai sănătoasă. Obținerea lor pentru a fi mai activi și a mânca bine este importantă.

Ascultă grija copilului tău cu privire la greutatea lor. Copiii supraponderali știu adesea că au o problemă cu greutatea și trebuie să se simtă susținuți și să își controleze greutatea.

Lasă-i să știe că îi iubești, indiferent de greutatea lor și tot ce îți dorești este ca ei să fie sănătoși și fericiți.

Pași pentru succes

Iată 5 moduri cheie de a vă ajuta copilul să atingă o greutate sănătoasă:

  • fi un bun model de rol
  • încurajați 60 de minute și până la câteva ore, de activitate fizică pe zi
  • păstrați la porțiuni de dimensiuni pentru copii
  • mâncați mese sănătoase, băuturi și gustări
  • mai puțin timp de ecran și mai mult somn

Dacă copilul dumneavoastră are o afecțiune medicală, este posibil ca sfaturile din acest articol să nu fie relevante. Ar trebui să vă consultați mai întâi cu un medic de familie sau cu un spital.

Fii un bun model de rol

Una dintre cele mai bune metode de a insufla obiceiuri bune la copilul tău este să fii un bun model de rol.

Copiii învață prin exemplu. Unul dintre cele mai puternice moduri de a-ți încuraja copilul să fie activ și să mănânce bine este să faci acest lucru singur.

Puneți un exemplu bun mergând la plimbare sau plimbare cu bicicleta în loc să urmăriți televizorul sau să navigați pe internet.

Să te joci în parc sau să înoți cu copiii tăi, arată că a fi activ este distractiv.

Orice schimbări pe care le faceți în dieta și stilul de viață al copilului dvs. sunt mult mai probabil să fie acceptate dacă modificările sunt mici și implică întreaga familie.

Aflați modalități de a deveni sănătos ca o familie

Dacă nu sunteți sigur pentru ce activități doriți să încercați ca familie, încercați acest sport pentru care sunteți făcut? instrument pentru a descoperi care vă este cel mai potrivit.

Fii activ

Copiii foarte supraponderali nu trebuie să facă mai mult exerciții fizice decât copiii mai slabi. Greutatea lor corporală suplimentară înseamnă că vor arde în mod natural mai multe calorii pentru aceeași activitate.

Toți copiii au nevoie de aproximativ 60 de minute de activitate fizică pe zi pentru o sănătate bună, dar nu trebuie să fie toate simultan.

Câteva explozii scurte de 10 minute sau chiar 5 minute pe parcursul zilei pot fi la fel de bune ca o întindere de o oră.

Pentru copiii mai mici poate lua forma jocului activ, cum ar fi jocuri cu minge, jocuri de alergare precum „it” și „tag”, călărit cu scuterul și folosind leagăne de joacă, rame de cățărare și ferăstrău.

Pentru copiii mai mari poate include călăritul cu bicicleta, skateboarding-ul, mersul la școală, saltul, înotul, dansul și artele marțiale.

Dacă copilul dvs. nu este obișnuit să fie activ, încurajați-i să înceapă cu ceea ce pot face și construiți până la 60 de minute pe zi.

Au mai multe șanse să rămână la noul lor nivel de activitate dacă le lași să aleagă tipul de activitate cu care sunt confortabili.

Mersul pe jos sau mersul cu bicicleta pe distanțe scurte în loc să folosești mașina sau autobuzul este o modalitate excelentă de a fi activ împreună ca familie. Și veți economisi bani, de asemenea.

Aflați cantitatea și tipurile de activitate fizică recomandate persoanelor sub 5 ani

Aflați cantitatea și tipurile de activitate fizică recomandate copiilor și tinerilor cu vârste cuprinse între 5 și 18 ani

Alăturați-vă gratuit Change4Life și copilul dvs. va primi propriul plan de activitate personalizat, plin de idei bune pentru a se deplasa.

Porțiuni pentru copii

Încercați să evitați să-i hrăniți copilului porții mari. O regulă bună este să începeți mesele cu porții mici și lăsați-i copilul să ceară mai multe dacă tot le este foame.

Încercați să nu-l faceți pe copilul dvs. să termine totul pe farfurie sau să mănânce mai mult decât vor.

Și evitați să folosiți farfurii de dimensiuni adulte pentru copiii mai mici, deoarece îi încurajează să mănânce porții supradimensionate.

Ferește-te de alimentele bogate în calorii. Caloriile sunt o măsură a energiei din alimente.

Știind câte calorii consumă copilul dvs. în fiecare zi și echilibrarea acestora cu cantitatea de energie pe care o consumă în activitate, îi va ajuta să atingă și să rămână la o greutate sănătoasă.

Puteți urmări aportul zilnic de calorii al copilului dvs. cu ajutorul contorului de calorii online gratuit MyFitnessPal (disponibil și ca aplicație).

Explicați-i copilului dvs. cum să obțineți echilibrul dietei corecte folosind Ghidul Eatwell . Acesta arată cât de mult ar trebui să mănânce din fiecare grup alimentar.

Citiți mai multe despre ceea ce contează ca o dietă echilibrată .

Obțineți idei pentru prânzuri sănătoase la pachet

Aflați mai multe despre cum să înțelegeți caloriile

Aflați de câte calorii au nevoie copiii de 7 – 10 ani

Aflați de câte calorii au nevoie adolescenții

Mănâncă mese sănătoase

Copiii, la fel ca adulții, ar trebui să își propună să mănânce în fiecare zi 5 sau mai multe porții de fructe și legume. Sunt o sursă excelentă de fibre și vitamine și minerale .

A lua 5 pe zi nu ar trebui să fie prea dificil. Aproape toate fructele și legumele contează pentru o zi de 5 zile a copilului dvs., inclusiv proaspete, conserve, înghețate și uscate.

Sucurile, smoothie-urile, fasolea și legumele contează și ele.

Însă fiți atenți că sucul de fructe, sucul de legume și smoothie-urile 100% neindulcit pot conta vreodată doar 1 porție din cele 5 pe zi.

De exemplu, dacă au 2 pahare de suc de fructe și un smoothie în 1 zi, asta contează doar ca 1 porție.

Totalitatea lor combinată de băuturi din suc de fructe, suc de legume și smoothie-uri nu trebuie să fie mai mare de 150 ml pe zi, ceea ce este un pahar mic.

De exemplu, dacă au 150 ml suc de portocale și un smoothie de 150 ml într-o zi, vor fi depășit recomandarea cu 150 ml.

Când fructele sunt amestecate sau sucite, eliberă zaharurile. Acest lucru crește riscul de cariță a dinților, așa că cel mai bine este să bei suc de fructe sau smoothie-uri în timpul mesei.

Încurajați-vă copilul să nu aibă alimente zaharoase sau cu conținut ridicat de grăsimi, precum dulciuri, prăjituri, biscuiți, unele cereale zaharoase și băuturi răcoritoare și îndulcite.

Aceste alimente și băuturi tind să fie bogate în calorii și sărace în nutrienți.

Obțineți-vă ca copilul dvs. să-și procure majoritatea caloriilor din alimente mai sănătoase, cum ar fi fructe și legume, și alimente amidonice, precum pâine, cartofi, paste și orez (de preferință integral).

Și schimbați băuturile îndulcite pentru apă.

Obțineți sfaturi pentru a vă ajuta copiii să se bucure de 5 zile pe zi

Obține rețete gustoase de 5 pe zi pentru familie .

Aflați mai multe despre băuturile sănătoase pentru copii

Schimbă alimente bogate în grăsimi pentru alternative mai sănătoase

Obțineți idei pentru schimburi de zahăr atunci când faceți cumpărături și schimburi mai sănătoase pentru micul dejun, gustări și budinci.

Mai puțin timp de ecran și mai mult somn

Ajută-ți copiii să evite să stea prea mult și să stea culcat, deoarece face mai probabil să se poarte în greutate.

Limitați perioada de timp pe care copilul o petrece în timpul activităților inactive, precum vizionarea televiziunii, jocul video și jocul pe dispozitive electronice.

Nu există sfaturi dure și rapide despre cât de mult este prea mult, dar specialiștii spun că copiii nu ar trebui să privească cel mult 2 ore de televiziune în fiecare zi.

Și eliminați toate ecranele (inclusiv telefoanele mobile) din dormitorul lor noaptea.

De asemenea, îi ajută pe copii să rămână tăiați dacă dorm bine. S-a demonstrat că copiii care nu au somnul recomandat sunt mai susceptibili să fie supraponderali.

Cu cât copiii dorm mai puțin, cu atât este mai mare riscul de a deveni obezi. Lipsa de somn le poate afecta și starea de spirit și comportamentul.

Aflați cât de mult au nevoie de somn în funcție de vârstă

Aflați cum ecranele afectează somnul copiilor

Obțineți sfaturi pentru somn pentru copii

Aflați cauzele ascunse ale creșterii în greutate

Obținerea de sprijin

Dacă ați primit o scrisoare despre greutatea copilului dvs. după ce au fost măsurați la școală, puteți utiliza numărul de contact din scrisoare pentru a vorbi cu un lucrător din domeniul sănătății și pentru a obține mai multe informații despre ce puteți face și ce suport este disponibil în zona dvs.

Un medic de familie sau o asistentă medicală vă poate oferi sfaturi suplimentare. De asemenea, este posibil să vă poată referi la un program local de gestionare a greutății pentru copii, cum ar fi cele administrate de MEND și More Life .

Aceste programe sunt adesea gratuite pentru a participa prin intermediul autorității dumneavoastră locale de sănătate și implică de obicei o serie de sesiuni de ateliere de grup săptămânal cu alți părinți și copiii lor.

Veți afla mai multe despre modificările regimului alimentar și a stilului de viață care vă pot ajuta copilul să atingă o greutate sănătoasă.

Întreabă un doctor onlineRapid și ușor, doctori verificați, confidențial și anonim

Cu Medic Chat ai la dispoziție 400+ doctori online din 40 specialități medicale.

N-a fost niciodată mai ușor să iei legătura cu un medic de specialitate!