Copii subponderali cu vârste cuprinse între 2 și 5 ani

Laptele este una dintre cele mai bune băuturi pentru copiii mici

Credit:

Sasiistock / Thinkstock


Copiii între doi și cinci ani pot fi mici, dar cresc și au nevoie de energie (calorii) și de nutrienți care provin dintr-o dietă variată și echilibrată. Dacă copilul dvs. este subponderal, s-ar putea să nu primească suficiente calorii.

Dacă vă preocupă faptul că copilul dvs. este subponderal sau nu crește normal, consultați medicul dumneavoastră. Greutatea scăzută poate apărea din mai multe motive.

Cum pot spune dacă copilul meu este subponderal?

În calitate de părinte, poate fi dificil de spus dacă copilul dvs. este subponderal.

Dacă știți deja înălțimea și greutatea copilului dvs. și doriți să știți dacă acestea sunt o greutate sănătoasă pentru vârsta, înălțimea și sexul lor, puteți verifica folosind calculatorul nostru de greutate sănătos .

Dacă copilul dvs. este în primire (patru și cinci ani), este posibil să fi fost deja cântăriți și înălțimea lor măsurată ca parte a Programului național de măsurare a copilului .

În unele zone, este posibil să vi se trimită rezultatele pentru copilul dumneavoastră. În alte domenii, va trebui să contactați autoritatea locală pentru a afla măsurătorile copilului dumneavoastră.

Dacă rezultatele arată că copilul dvs. este subponderal, consultați medicul dumneavoastră medical, care vă poate vorbi despre posibilele cauze.

Dacă există o problemă cu dieta copilului dvs., medicul dumneavoastră de familie poate oferi sfaturi care vă vor ajuta să ridicați copilul la o greutate sănătoasă sau să le adreseze unui dietetician.

De ce are nevoie copilul tău

Toți copiii au nevoie de energie (calorii) și nutrienți care provin dintr-o dietă variată și echilibrată.

O dietă sănătoasă pentru un copil mic nu este aceeași cu cea pentru un adult. Multe dintre „alternativele mai sănătoase” pe care adulții li se recomandă să le mănânce nu sunt potrivite pentru copii mici și copii foarte mici.

Copiii au stomacul mai mic decât adulții și trebuie să mănânce mai des cantități mai mici. Trei mese pe zi cu trei gustări mai mici la intervale regulate este tipic.

Dacă copilul dvs. are subponderale, ar putea fi tentant să le oferiți alimente bogate în calorii, dar nesănătoase, cum ar fi dulciuri, ciocolată, prăjituri, băuturi zaharoase și alimente și băuturi grase. Dar o dietă variată și echilibrată este cheia creșterii în greutate sănătoasă a copilului.

Ce este o dietă echilibrată?

O dietă echilibrată pentru un copil mic înseamnă a avea o varietate de alimente, urmând Ghidul Eatwell . De la vârsta de doi ani, un copil ar trebui să se îndrepte către o dietă care este similară cu restul familiei, în conformitate cu Ghidul Eatwell:

 • Cel puțin cinci porții dintr-o varietate de fructe și legume în fiecare zi.
 • Mese pe bază de cartofi, pâine, orez, paste sau alte carbohidrați amidonici .
 • Unele alternative la lactate sau lactate (cum ar fi băuturile de soia și iaurturile). Alegeți opțiunile cu conținut mai scăzut de grăsimi și zahăr.
 • Unele fasole și legume , pește , ouă , carne și alte proteine. Obțineți două porții de pește în fiecare săptămână – dintre care una ar trebui să fie grasă, cum ar fi somonul sau macroul.
 • Uleiuri și imprastieri nesaturate – mâncați în cantități mici.
 • Multe lichide – guvernul recomandă 6-8 cani / pahare pe zi.

Copiii mici, în special cei sub vârsta de doi ani, au nevoie de energia concentrată furnizată de grăsime. Există, de asemenea, unele vitamine care se găsesc doar în grăsimi.

Acesta este motivul pentru care alimentele bogate în energie, cum ar fi laptele integral, iaurtul, brânza și peștele gras sunt atât de importante.

Odată ce copilul are doi ani, puteți introduce treptat produse lactate cu conținut mai mic de grăsimi și reduceți grăsimile în alte alimente – cu condiția ca copilul dvs. să fie un aliment bun și să crească bine.

Până când copilul dvs. are cinci ani, ar trebui să mănânce o dietă sănătoasă cu conținut scăzut de grăsimi, precum cea recomandată adulților.

Aflați mai multe în Ce să hrăniți copiii mici .

Ce trebuie să urmăriți în dieta copilului dumneavoastră

 • Băuturi și alimente suculente – nu este recomandat să oferiți copilului dvs. băuturi și alimente bogate în zahăr. Cu cât zahărul atinge mai mult și mai des dinții copilului dvs., cu atât afectează mai mult. Dacă copilul tău are alimente sau băuturi zaharoase, cel mai bine este să le dai la orele de masă pentru a minimiza deteriorarea dinților.
 • Grăsimi saturate – acestea sunt grăsimi nesănătoase, precum cele conținute în burgeri, cârnați, plăcinte, biscuiți, tort și brânză. Încercați să nu le dați prea des.
 • Integrale – alimentele integrale, cum ar fi pastele integrale, pâinea și orezul brun, pot avea un conținut mare de fibre și pot umple copilul înainte de a lua caloriile și nutrienții de care au nevoie. După vârsta de doi ani, puteți introduce treptat mai multe alimente integrale.

Bauturi in dieta copilului tau

Apa sau laptele de vaci simple sunt cele mai bune băuturi pentru copiii mici după vârsta de 12 luni.

Copiii mici pot trece de la a avea lapte integral (cu grăsime completă) la lapte semi-degresat odată ce au doi ani, dar numai dacă au o dietă variată și cresc bine pentru vârsta lor.

În cazul în care copilul dvs. este subponderal, medicul dumneavoastră sau dieteticianul vă poate recomanda să continue lapte integral.

Sucurile de fructe sunt o sursă bună de vitamine și minerale, dar sunt, de asemenea, bogate în zaharuri și acizi, care pot deteriora dinții.

Dacă alegeți să oferiți copilului dvs. suc de fructe sau smoothie-uri, acestea trebuie diluate (o parte sucul la 10 părți apă).

Fii atent la cantitatea de suc de fructe și smoothie-urile pe care le are copilul tău. Și amintiți-vă să păstrați acestea la mese, deoarece acestea pot provoca cariile dinților.

Asigurați-vă că copilul dvs. nu se umple de lichide. Copiii subponderali care beau prea mult lichid și nu mănâncă suficient nu consumă suficiente calorii și lipsesc nutrienții importanți.

Aflați mai multe despre diferitele grupuri alimentare și cum fac parte dintr-o dietă echilibrată .

Vitamine pentru copii

Departamentul de Sănătate recomandă tuturor copiilor cu vârste cuprinse între șase luni și cinci ani să li se administreze picături de vitamina A, C și D.

Acestea pot fi deosebit de importante pentru copiii subponderali, care pot să nu consume o dietă suficient de variată pentru a oferi toți nutrienții de care au nevoie.

Puteți întreba vizitatorul dumneavoastră de sănătate unde să obțineți picături de vitamine sau să discutați cu farmacistul sau medicul pentru mai multe sfaturi.

Cum să crești aportul caloric al copilului tău

Există câțiva pași pe care îi puteți face pentru a crește aportul caloric al copilului dvs. până când vor atinge o greutate sănătoasă, oferind în același timp o dietă sănătoasă.

 • încărcați piureul de cartofi punând lapte sau brânză în el
 • pune brânză rasă pe fasole
 • fă budinci de lapte
 • faceți supe cu lapte în loc de apă

Intoleranță alimentară la copii

Dacă credeți că copilul dvs. poate fi intolerant la un anumit aliment sau are o alergie la alimente , este important să discutați cu medicul pentru a afla exact ce ar putea cauza simptomele lor.

Dacă copilul dvs. nu poate tolera nicio lactoză (un tip de zahăr care se găsește în lapte și produse lactate), de exemplu, medicul vă poate adresa unui dietetician pentru sfaturi nutritive adaptate.

Acestea te pot ajuta să te asiguri că copilul tău primește cantitatea potrivită de nutrienți în dieta lor pentru o creștere și dezvoltare sănătoasă.

O atitudine sănătoasă față de mâncare

Copiii își pot învăța atitudinea față de mâncare de la adulții din jurul lor. Cel mai bun mod de a-ți configura copilul pentru o viață sănătoasă este să-i lăsați să vă vadă că mâncați o dietă sănătoasă și să aveți o atitudine sănătoasă față de alimente.

Faceți timp de familie. Stați în jurul unei mese și bucurați-vă de mâncarea pe care o mâncați. Ar trebui să fie o parte distractivă și fericită a zilei.

Nu asociați mâncarea cu recompensa sau dragostea, deoarece copilul dvs. va învăța să apeleze la mâncare pentru confort în loc de când le este foame.

Introduceți din timp o mare varietate de alimente și gusturi. Dacă copilul tău este un mâncător de băuturi , introduceți noi alimente treptat și în porții mici.

Oferiți multe laude atunci când mănâncă un aliment nou și ignorați răspunsurile negative la mâncare. Ai răbdare – unii copii trebuie să li se ofere alimente noi de multe ori înainte să le mănânce.

Nu insistați că un copil mănâncă totul pe farfurie sau nu le critica atunci când nu mănâncă atât cât doriți. Acest lucru se transformă într-o experiență negativă pentru copil.

Mențineți-vă copilul activ

Chiar dacă copilul dvs. este subponderal, este important să fie activi fizic.

Activitatea fizică îi ajută să dezvolte oase și mușchi puternici, sănătoși. Este o parte importantă a modului în care învață despre ei înșiși și despre lume. Și, cel mai bine, este o distracție minunată.

Dacă copilul dvs. are subponderale, cantitatea de activitate fizică pe care ar trebui să o facă poate diferi de ceilalți copii. Medicul dumneavoastră, asistenta medicală, asistenta școlară sau vizitatorul de sănătate vă pot oferi sfaturi.

Află cum să te activezi cu copilul tău .

Monitorizează progresul copilului tău

Dacă furnizați o dietă sănătoasă folosind aceste orientări, însoțite de sfaturile medicului dumneavoastră de familie, ar trebui să vedeți greutatea și creșterea copilului dumneavoastră îmbunătățindu-se.

Asigurați-vă că vă întoarceți la medicul dumneavoastră de familie pentru a verifica creșterea în greutate a copilului dvs. se întâmplă așa cum trebuie.

Odată ce copilul dvs. are o greutate sănătoasă, dieta lor poate avea nevoie de ajustare, astfel încât să nu devină supraponderali.

Întreabă un doctor onlineRapid și ușor, doctori verificați, confidențial și anonim

Cu Medic Chat ai la dispoziție 400+ doctori online din 40 specialități medicale.

N-a fost niciodată mai ușor să iei legătura cu un medic de specialitate!