Adulți subponderali

Să fii subponderal nu este bun pentru sănătatea ta. Află ce poți face dacă ești preocupat de tine sau de altcineva.

Cântăritul prea puțin poate contribui la un sistem imunitar slăbit, oase fragile și senzație de oboseală.

Puteți verifica dacă sunteți subponderal folosind calculatorul nostru de sănătate sănătos , care arată indicele de masă corporală (IMC).

Dacă IMC dvs. este sub 18,5, acest lucru sugerează că greutatea dvs. poate fi prea mică.

Dacă sunteți subponderal sau sunteți îngrijorat de faptul că cineva cunoașteți este, spuneți medicului dumneavoastră de familie sau asistentei medicale. Vă pot oferi ajutor și sfaturi.

De ce ești subponderal?

Dacă calculatorul nostru sănătos de greutate v-a spus că este posibil să aveți subponderale, gândiți-vă de ce ar putea fi:

 • Te-ai simțit rău? Ar putea exista o cauză medicală de bază pentru greutatea scăzută , cum ar fi o tiroidă hiperactivă.
 • Ți-a fost greu să îți faci timp să ai o dietă sănătoasă, echilibrată, cu mese regulate?
 • Ți-ai pierdut pofta de mâncare, poate pentru că ești îngrijorat sau stresat?
 • Ai încercat să slăbești?

Tulburari de alimentatie

Dacă vă simțiți anxioși sau îngrijorați când vă gândiți la mâncare sau dacă simțiți că stresul sau stima de sine scăzută afectează modul în care mâncați, este posibil să aveți o tulburare alimentară .

Dacă credeți că puteți avea o tulburare alimentară, discutați cu cineva de încredere și luați în considerare să vorbiți cu medicul dumneavoastră de familie, deoarece ajutorul este disponibil.

Dacă sunteți preocupat de altcineva, aflați cum le puteți susține .

De ce să fii subponderal ar putea fi o problemă

Să fii subponderal nu este bine pentru tine. Poate provoca:

 • Deficiențe nutritive: dacă sunteți subponderal, este probabil să nu consumi o dietă sănătoasă, echilibrată, ceea ce poate duce la lipsa de nutrienți de care organismul tău trebuie să funcționeze corect. Calciul, de exemplu, este important pentru menținerea oaselor puternice și sănătoase. Dacă nu primiți suficient calciu, riscați să dezvoltați osteoporoză (boală osoasă fragilă) în viața ulterioară. Dacă nu consumi suficient fier, s-ar putea să dezvolți anemie , care te poate lăsa să te simți scursă și obosită.
 • Sistemul imunitar slăbit: sistemul dumneavoastră imunitar nu este de 100% atunci când sunteți subponderale, așa că aveți mai multe șanse să prindeți o răceală, gripă sau alte infecții.
 • Probleme de fertilitate : femeile care sunt subponderale pot constata că perioadele lor se opresc.

Cum să te îmbraci în siguranță

Dacă dieta este cauza greutății scăzute, schimbând-o într-o dietă sănătoasă, echilibrată, care oferă cantitatea potrivită de calorii pentru vârsta, înălțimea și cât de activ ești te poate ajuta să obții o greutate sănătoasă.

Scopul este să crești în greutate treptat până când vei ajunge la o greutate sănătoasă.

Încercați să evitați să vă bazați pe alimente bogate în calorii, pline de grăsimi saturate și zahăr – cum ar fi ciocolată, prăjituri și băuturi zaharoase – pentru a câștiga în greutate.

Aceste alimente pot crește grăsimea corporală în loc de masa corporală slabă și vă pot crește riscul de a dezvolta niveluri ridicate de colesterol în sângele dumneavoastră.

În schimb, vizați mesele obișnuite și gustările ocazionale și bazați- vă dieta pe Ghidul Eatwell . Asta înseamnă:

 • Mănâncă cel puțin cinci porții dintr-o varietate de fructe și legume în fiecare zi.
 • Mese pe bază de cartofi, pâine, orez, paste sau alte carbohidrați amidonici . Alegeți întregi, dacă este posibil.
 • Aveți câteva produse lactate sau lactate (cum ar fi băuturi de soia și iaurturi). Aveți lapte integral (cu grăsime completă) până când vă ridicați greutatea.
 • Mănâncă câteva fasole, legume , pește , ouă , carne și alte proteine. Obțineți două porții de pește în fiecare săptămână – dintre care una ar trebui să fie grasă, cum ar fi somonul sau macroul.
 • Alegerea uleiurilor și a împrăștiaților nesaturați, cum ar fi floarea-soarelui sau rapiță și consumarea acestora în cantități mici.
 • Se bea multe lichide . Guvernul recomandă 6-8 cani / pahare pe zi. Încercați însă să nu beți băuturi chiar înainte de mese, pentru a evita să vă simțiți prea plini pentru a mânca.

Dacă aveți alimente și băuturi cu conținut ridicat de grăsimi , sare și zahăr , luați-le mai rar și în cantități mici.

Încercați să alegeți o varietate de alimente diferite din cele cinci grupuri principale de alimente. Aflați mai multe despre aceste grupuri alimentare și cum fac parte dintr-o dietă sănătoasă .

Cu toate acestea, este important să ne amintim că Ghidul Eatwell se adresează populației generale. Pentru cei care au nevoie de mai multe sfaturi specializate în nutriție, consultați medicul dumneavoastră de familie sau un dietetician înregistrat.

Dacă nu mănânci carne, află cum să ai o dietă vegetariană sănătoasă .

Sfaturi pentru a vă stimula aportul de calorii

Dacă încercați să creșteți în greutate, mâncați alimente care sunt nu numai sănătoase, dar și bogate în energie. Încercați următoarele:

 • Pentru micul dejun, terciuri făcute cu lapte integral (cu grăsime completă) cu fructe tocate sau stafide stropite deasupra; sau ouă pe pâine prăjită.
 • Milkshake-urile sunt o gustare minunată (faceți-le acasă și duceți-le la muncă sau la facultate). Fortificați-le cu lapte praf pentru un plus de proteine și calorii.
 • Pentru un prânz mai sănătos, încercați un cartof de geacă cu fasole coaptă sau ton deasupra, care conține carbohidrați de amidon și proteine cu energie.
 • Untul de arahide pe pâine prăjită face o gustare excelentă cu energie mare.
 • Iaurturile și budincile lăptoase, cum ar fi budinca de orez, sunt bogate în energie.
 • Nuci nesalate

Deși sucurile și smoothie-urile de fructe și legume contează pentru cele 5 zile pe zi, nu uitați să le limitați la cel mult 150 ml pe zi.

Persoanele în vârstă subponderale

La persoanele în vârstă se poate mânca mai puțin și pierderea în greutate neintenționată. Dar îmbătrânirea nu înseamnă că pierderea în greutate este inevitabilă. Aflați ce să faceți dacă aveți peste 60 de ani și subponderali .