Tiroida nederactivă (hipotiroidism)

O glanda tiroidă nederactivă (hipotiroidism) este locul în care glanda tiroidă nu produce suficiente hormoni.

Semnele comune ale unei tiroide nederactive sunt oboseala, creșterea în greutate și sentimentul deprimat.

O tiroidă nederactivă poate fi adesea tratată cu succes, luând zilnic comprimate de hormoni pentru a înlocui hormonii pe care tiroidă nu îi face.

Nu există nicio modalitate de a preveni o tiroidă nederactivă. Majoritatea cazurilor sunt cauzate fie de sistemul imunitar care atacă glanda tiroidă și de deteriorarea acesteia, fie de deteriorarea tiroidei care apare în timpul unor tratamente pentru o tiroidă hiperactivă sau cancer tiroidian .

Când să vă vedeți medicul

Simptomele unei tiroide nederactive sunt adesea similare cu cele ale altor afecțiuni și, de obicei, se dezvoltă lent, așa că este posibil să nu le observați de ani de zile.

Ar trebui să vă vedeți medicul de familie și să cereți să fie testat pentru o tiroidă nederactivă dacă aveți simptome, inclusiv:

  • oboseală
  • creștere în greutate
  • depresiune
  • fiind sensibil la frig
  • pielea uscată și părul
  • dureri musculare

Singura modalitate exactă de a afla dacă aveți o problemă tiroidiană este să faceți un test de funcție tiroidiană , unde este testat un eșantion de sânge pentru a vă măsura nivelul hormonilor.

Citiți mai multe despre testarea unei tiroide nederactive .

Cine este afectat

Atât bărbații, cât și femeile pot avea o tiroidă nederactivă, deși este mai frecventă la femei. De asemenea, copiii pot dezvolta o tiroidă nederactivă și unii bebeluși se nasc cu ea.

Toți bebelușii născuți în Marea Britanie sunt analizați pentru hipotiroidism congenital folosind un test de sânge atunci când copilul are aproximativ 5 zile.

Tratarea unei tiroide nederactive

Tratamentul pentru o tiroidă nederactivă presupune administrarea zilnică de comprimate de înlocuire a hormonilor, numită levotiroxină, pentru a vă ridica nivelul de tiroxină.

Inițial, veți face teste de sânge periodice până când se va ajunge la doza corectă de levotiroxină. Acest lucru poate dura puțin pentru a obține corect.

Odată ce luați doza corectă, de obicei, veți face un test de sânge o dată pe an pentru a vă monitoriza nivelul hormonilor.

De obicei, vei avea nevoie de tratament pentru tot restul vieții. Cu toate acestea, cu un tratament adecvat, ar trebui să poți duce o viață normală și sănătoasă.

Dacă o tiroidă nederactivă nu este tratată, aceasta poate duce la complicații, inclusiv boli de inimă , gâscă , probleme de sarcină și o afecțiune care poate pune viața în pericol, numită coma micoedemă (deși aceasta este foarte rară).

Glanda tiroidă

Glanda tiroidă este o glandă mică în formă de fluture în gât, chiar în fața vântului (trahee).

Una dintre principalele sale funcții este aceea de a produce hormoni care ajută la reglarea metabolismului organismului (procesul care transformă alimentele în energie). Acești hormoni se numesc triiodotironină (T3) și tiroxină (T4).

Multe dintre funcțiile organismului încetinesc atunci când tiroida nu produce suficient de mulți hormoni.