9 motive medicale pentru a pune în greutate

Cei mai mulți oameni au greutate pentru că mănâncă și beau mai multe calorii decât arde prin mișcarea zilnică și funcțiile corpului.

Dar, în unele cazuri, creșterea în greutate se poate datora unei stări de sănătate subiacente. Iată 9 probleme medicale care pot cauza creșterea în greutate.

Tiroida nederactivă

O tiroidă nederactivă (hipotiroidism) înseamnă că glanda tiroidă nu produce suficiente hormoni tiroidieni, care joacă un rol central în reglarea metabolismului. Deși o tiroidă nederactivă poate apărea la orice vârstă și la orice sex, este cea mai frecventă la femeile în vârstă.

„Fără suficient hormon tiroidian, metabolismul organismului încetinește, ceea ce poate duce la creșterea în greutate”, spune dietista Catherine Collins. Afecțiunea este de obicei tratată cu tablete de substituție hormonale zilnice, numite levotiroxină.

Care sunt simptomele unei tiroide nederactive?

Tratamentul diabetului

Creșterea în greutate este un efect secundar comun pentru persoanele care iau insulină pentru a-și gestiona diabetul. Insulina vă ajută să vă controlați nivelul de zahăr din sânge. Unele persoane cu diabet zaharat tind să mănânce mai mult decât au nevoie pentru a preveni glicemia scăzută, cunoscută și sub denumirea de „hipo” sau hipoglicemie .

„Snacking excesiv pentru a preveni un hipoxie contribuie la un aport excesiv de calorii și la creșterea totală în greutate”, spune Collins, care recomandă să devină „pacient expert”, urmând un curs de educație pentru diabet, cum ar fi DESMOND pentru persoanele cu diabet de tip 2 sau DAFNE pentru tipul 1 diabet zaharat, pentru a ajuta diabetul să se potrivească stilului dvs. de viață – nu invers.

Aflați mai multe despre Viața cu diabet .

Îmbătrânire

Oamenii încep să piardă cantități modeste de mușchi pe măsură ce îmbătrânesc, în mare parte pentru că devin mai puțin activi. Mușchii sunt un arzător de calorii eficient, deci o pierdere de masă musculară poate însemna că arzi mai puține calorii. Dacă mâncați și beți aceeași cantitate ca întotdeauna și sunteți mai puțin activi fizic, acest lucru poate duce la creșterea în greutate. „Pentru a reduce pierderile musculare, ar trebui să rămâi activ și să încerci să faci regulat exerciții de întărire musculară „, spune Collins.

Tratamentul cu steroizi

Steroizii, de asemenea, cunoscuți sub numele de corticosteroizi , sunt folosiți pentru a trata o varietate de afecțiuni, inclusiv astmul și artrita. Utilizarea pe termen lung a tabletelor corticosteroizi pare să crească pofta de mâncare la unele persoane, ceea ce duce la creșterea în greutate. „Cu cât doza este mai mare și cu cât sunteți mai lungi pe steroizi, cu atât este mai probabil să vă puneți în greutate”, spune Collins. „Acest lucru se datorează faptului că steroizii te fac să te simți flămând, afectând zonele din creier care controlează sentimentele de foame și sațietate.”

Ea spune că a fi foarte atent la ceea ce mănânci în timpul cursului de steroizi te va ajuta să te împiedici să mănânci mai mult decât de obicei.

Nu este o idee bună să reduceți sau să vă opriți tratamentul cu steroizi la jumătatea drumului. Dacă sunteți îngrijorat de creșterea în greutate, discutați cu un medic pentru a vă ajuta să vă controlați greutatea.

Mai multe despre efectele secundare ale tratamentului cu steroizi .

Sindromul Cushing

Sindromul Cushing este foarte rar, afectând aproximativ 1 din 50.000 de oameni și este cauzat de niveluri ridicate ale hormonului cortizol. Se poate dezvolta ca efect secundar al tratamentului cu steroizi pe termen lung (sindromul iatrogenic Cushing) sau ca urmare a unei tumori (sindromul Cushing endogen).

Creșterea în greutate este un simptom comun, în special pe piept, față și stomac. Se produce deoarece cortizolul determină redistribuirea grăsimilor în aceste zone. În funcție de cauză, tratamentul implică, de obicei, fie reducerea sau retragerea utilizării de steroizi, fie o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea tumorii.

Stresul și starea de spirit scăzută

Oamenii răspund diferit la stres, anxietate și dispoziție depresivă . Unii oameni pot slăbi, în timp ce alții pot crește în greutate. „Oamenii pot apela la mâncare ca un mecanism de coping”, spune Collins. „Poate duce la un cerc vicios. Creșterea în greutate din depresie te poate face mai deprimat, ceea ce poate duce la creșterea în greutate suplimentară. Dacă știi că ești un mâncător emoțional, trebuie să găsești alte forme de distragere, cum ar fi exercițiile fizice sau un hobby, să cheme un prieten, să meargă la plimbare sau să facă o baie liniștitoare. ”

Vezi aceste 10 busters de stres .

Oboseală

Unele studii au arătat că persoanele care dorm mai puțin de 7 ore pe zi sunt mai susceptibile să fie supraponderale decât cele care au 9 ore de somn sau mai mult. Nu este clar de ce, dar o teorie este că persoanele lipsite de somn au niveluri reduse de leptină, substanța chimică care te face să te simți plin și niveluri mai mari de ghrelină, hormonul care stimulează foamea.

„Dacă te simți mereu obosit, ai mai multe șanse să găsești gustări bogate în calorii pentru a-ți menține nivelul de energie pe tot parcursul zilei și a face mai puțin activitate fizică, ceea ce înseamnă că arzi mai puține calorii”, spune Collins.

Obțineți sfaturi despre îmbunătățirea somnului .

Retenție de fluide

Retenția de fluide (edem) determină umflarea părților corpului, ceea ce se traduce în creștere în greutate. Acest câștig este cauzat de acumularea de lichide în organism. Unele tipuri de retenție de lichide sunt frecvente – de exemplu, dacă stați în picioare pentru perioade lungi sau sunteți pre-menstruale . Umflarea poate apărea într-o anumită parte a corpului, cum ar fi gleznele, sau poate fi mai generală.

„Retenția de fluide mai severă poate provoca, de asemenea, respirație”, spune Collins. „Dacă observați că aveți glezne umflate în timpul zilei, trebuie să vă ridicați să faceți pipi peste noapte și trebuie să dormiți pe câteva perne pentru a evita respirația, ar trebui să vedeți medicul dumneavoastră medical, deoarece aceste exemple de retenție de lichide pot indica probleme cardiace sau renale. acea evaluare a nevoii „.

Sindromul ovarului polichistic (PCOS)

PCOS este o afecțiune comună care afectează modul de funcționare a ovarelor unei femei. Simptomele pot include perioade neregulate, probleme pentru a rămâne însărcinată, excesul de păr și creșterea în greutate. Nu se cunoaște cauza exactă a PCOS, dar se crede că este legată de hormoni, incluzând prea multă insulină și testosteron.

„Femeile cu PCOS își pun în greutate în jurul taliei”, spune Collins. „Cu cât vă puneți mai multă greutate, cu atât produceți mai multă insulină, ceea ce poate provoca creșterea în greutate suplimentară. Pierderea în greutate prin modificări dietetice și exerciții fizice și, în unele cazuri, medicament, precum orlistat, va ajuta la ruperea ciclului.”

Care sunt semnele PCOS?

Întreabă un doctor onlineRapid și ușor, doctori verificați, confidențial și anonim

Cu Medic Chat ai la dispoziție 400+ doctori online din 40 specialități medicale.

N-a fost niciodată mai ușor să iei legătura cu un medic de specialitate!