Copii supraponderali cu vârste cuprinse între 2 și 5 ani

Mai mulți copii decât oricând au supraponderale, dar puteți face multe pentru a vă ajuta copilul să atingă o greutate sănătoasă.

Să ai excesul de greutate este rău pentru sănătatea preșcolarului tău acum și în viitor. Copiii supraponderali sunt mult mai predispuși să devină adulți supraponderali, ceea ce le prezintă un risc crescut de o serie de probleme de sănătate, inclusiv hipertensiunea arterială , boli de inimă și accident vascular cerebral .

Mai mult, nu este întotdeauna ușor de spus dacă copiii mici și copiii foarte mici au supraponderale. Copilul dvs. poate fi considerat ca fiind supraponderal de către calculatorul nostru IMC , chiar dacă nu vă par supraponderali.

Dar sunt știri încurajatoare. Puteți face multe pentru a vă ajuta copilul să atingă și să mențină o greutate sănătoasă. Nu uitați, dacă sunteți îngrijorat de greutatea copilului dvs., atunci medicul dumneavoastră, asistenta medicală, asistenta școlară sau vizitatorul de sănătate vă pot oferi ajutor și sfaturi.

Cum copiii devin supraponderali

La fel ca adulții, copiii devin supraponderali atunci când consumă mai multă energie prin alimente și băuturi decât folosesc. Dar, spre deosebire de adulți, copiii încă cresc și asta înseamnă că au nevoie de mai multă energie pentru creștere.

Este vital ca aceștia să obțină această energie din alimente hrănitoare, sănătoase și nu din alimente pline de grăsimi și zahăr .

Majoritatea copiilor supraponderali nu au nevoie de dieta. Este posibil să nu aibă nevoie să slăbească. În schimb, pot încerca să-și păstreze greutatea la fel ca aceștia să devină mai înalți. În acest fel, se vor apropia constant de o greutate sănătoasă. Dar dacă copilul dumneavoastră are un IMC supraponderal, este important să-și schimbe comportamentul alimentar și să facă o activitate fizică regulată pentru a realiza acest lucru.

Mâncare bună pentru copii mici

Când vine vorba de dieta copilului dvs., nu trebuie să contați caloriile. În schimb, dă-le o dietă sănătoasă, echilibrată, care le va stabili pentru o viață sănătoasă.

Cea mai bună metodă de a-ți determina copilul să mănânce sănătos este să conduci prin exemplu. Dacă copilul tău are un exces de greutate, gândește-te la atitudinile față de mâncare în casa ta. Mâncați împreună ca familie, sau luați gustări din mers? Televiziunea este pornită la ora de masă? Vă pregătiți singuri mâncarea sau vă bazați pe mâncare?

Stabiliți un tipar regulat de mese, astfel încât întreaga familie să se poată bucura de mese împreună, în loc să permiteți copilului dvs. să gustați ori de câte ori va dori.

Gătesc aceeași mâncare pentru toată lumea, chiar dacă nu este posibil ca toată lumea să mănânce în același timp. Opriți televizorul în timpul mesei, deoarece este ușor de supraalimentat dacă este distras.

Cum să-i faci pe copii să fie mai activi

Activitatea fizică arde calorii consumate de copilul tău. De asemenea, este important dacă copilul tău trebuie să dezvolte oase și mușchi puternici, sănătoși. Cel mai bun lucru este să faci parte din copilărie și este foarte distractiv.

Copiii care se pot plimba pe cont propriu ar trebui să fie activi fizic în fiecare zi timp de cel puțin 3 ore, răspândiți pe tot parcursul zilei, în interior sau afară.

În afară de somn, copiii sub 5 ani ar trebui să evite să fie inactivi pentru perioade lungi. Să te uiți la televizor ore în șir sau să fii legat prea mult timp într-un cărucior nu este bine pentru sănătatea și dezvoltarea lor.

Alăturați-vă gratuit Change4Life și copilul dvs. va primi propriul plan de activitate personalizat, plin de idei bune pentru a se deplasa.

Citiți mai multe la Change4Life despre a mânca mai sănătos și a fi mai activ .

Norme alimentare sănătoase pentru copiii mici

  • Bazați-vă mesele pe carbohidrați amidonici , cum ar fi pastele, orezul și cartofii.
  • Mâncați 5 porții de fructe și legume pe zi.
  • Mănâncă proteine slabe, cum ar fi carne, pește, ouă, fasole, leguminoase și linte.
  • Reduceți grăsimile saturate (găsite în carnea procesată, plăcintele, prăjiturile și biscuiții).
  • Reduceți alimentele zaharoase, cum ar fi biscuiți, prăjituri și băuturi fastuoase.
  • Tăiați băuturi zaharoase precum sucurile de fructe îndulcite și băuturile fainoase, iar dacă îi oferiți copilului dvs. suc de fructe neîndulcit, diluați-l cu apă. Aflați despre băuturile sănătoase pentru copiii preșcolari .
  • Se taie pe sare, atât la gătit, cât și la masă. Majoritatea copiilor cu vârsta peste 4 ani mănâncă prea multă sare. Mesele gata de supermarket și cărnile prelucrate sunt adesea bogate în sare, așa că verificați etichetele alimentare când cumpărați. Iată modalități de reducere a sării .

Puteți găsi mai multe informații despre mâncare sănătoasă pentru copii în Ce să hrăniți copiii mici .

Gustări sănătoase pentru cei sub 5 ani

Dacă copilul tău îi este foame între mese, dă-i gustări sănătoase, cum ar fi fructe proaspete sau un pahar de lapte. Evitați alimentele zaharoase, cum ar fi biscuiți, ciocolată și prăjituri.

Calciul este deosebit de important pentru copii, așa că asigurați-vă că copilul dvs. are 3 porții de alimente bogate în calciu în fiecare zi. Mâncarea lactată este o sursă excelentă de calciu, astfel încât 3 porții ar putea fi un pahar de lapte, o bucată de brânză de chibrituri și un iaurt.

Începând cu vârsta de 2 ani, puteți da lapte semi-degresat copilului dumneavoastră. Laptele complet degresat nu este potrivit până la vârsta de 5 ani.

Încercați aceste sfaturi pentru gustări sănătoase Change4Life pentru copii mici.

Sfaturi pentru mâncătorii de bătaie

Dacă copilul tău refuză să mănânce anumite alimente poate părea dificil să introduci o dietă mai sănătoasă.

Încercați să schimbați obiceiurile alimentare ale copilului dvs. cu un pas la rând. În primul rând, gândiți-vă la restul obiceiurilor alimentare ale familiei, deoarece copilul dvs. le poate copia. Dacă nu mănânci legume, este puțin probabil ca copilul tău.

Gândiți-vă la alimentația sănătoasă, echilibrată pe care doriți să o mănânce copilul și apoi să facă asta normal în casa ta.

Introduceți-vă treptat copilul într-o gamă mai largă de alimente, inclusiv fructe și legume noi. Încercați următoarele sfaturi:

  • Dă-le la început cantități de mărimea mușcăturii. Porțiuni mari de alimente necunoscute vor fi dezafectate.
  • Lăudați-vă copilul că încearcă alimente noi, dar nu le criticați dacă nu. Masa trebuie să fie distractivă, nu stresantă sau ca un test.
  • Dovada sugerează că, uneori, alimentele noi trebuie să fie oferite de până la 15 ori înainte de a fi acceptate, dar trebuie să oferiți doar o cantitate foarte mică (de mărunțire) de fiecare dată. Ai răbdare și continuă să dai mâncarea copilului tău în diferite ocazii.

Citiți mai multe despre ce puteți face pentru a vă ajuta dacă copilul dvs. are supraponderale .

Întreabă un doctor onlineRapid și ușor, doctori verificați, confidențial și anonim

Cu Medic Chat ai la dispoziție 400+ doctori online din 40 specialități medicale.

N-a fost niciodată mai ușor să iei legătura cu un medic de specialitate!