Cum să alimentați

O masă cu un bol de salată și o persoană care scrie un plan de dietă

Credit:

Rawpixel Ltd / Thinkstock


Carboidere scăzută, dieta 5: 2, detox, ciorbă de varză … nu lipsesc programele de alimentație inedite care promit să vă ajute să pierdeți în greutate rapid.

Marea întrebare este: funcționează? Cei mai mulți duc la pierderea în greutate rapidă, uneori dramatică, dar numai pentru ca kilogramele să reia din nou la sfârșitul dietei.

Mai îngrijorător, multe diete fad se bazează pe știința dodgy sau deloc cercetări, care prescriu practici alimentare care sunt nesănătoase și te pot îmbolnăvi.

Asociația britanică dietetică spune că nu există o „minune-dietă pe care să o urmați fără un risc nutrițional sau sănătos asociat”.

O dietă fad este de obicei o dietă scăzută în calorii, cu puține alimente sau o combinație neobișnuită de alimente.

Oamenii pot slăbi foarte repede inițial, dar în curând se obosesc și revin la vechile obiceiuri alimentare și sfârșesc prin a-i pune greutatea înapoi.

5 motive pentru a evita dietele fad

Iată 5 motive pentru care urmarea celei mai recente noutăți poate să nu fie o modalitate bună de a slăbi.

1. Unele diete te pot îmbolnăvi

Multe diete, în special dietele de accident, sunt orientate spre reducerea dramatică a numărului de calorii pe care le consumi.

„Dietele de prăbușire te fac să te simți foarte rău și incapabil să funcționezi corect”, spune dieteticianul Ursula Arens. „Deoarece sunt dezechilibrate din punct de vedere nutrițional, dietele accidentale pot duce la o sănătate slabă pe termen lung”.

Află cum să începi să slăbești

2. Excluderea alimentelor este periculoasă

Unele diete recomandă tăierea anumitor alimente, cum ar fi carne, pește, grâu sau produse lactate.

Reducerea anumitor grupuri alimentare ar putea împiedica obținerea de nutrienți și vitamine importante de care organismul dvs. are nevoie să funcționeze corect.

Puteți pierde în greutate fără a elimina alimentele din dieta dvs. Ghidul Eatwell arată diferitele alimente pe care ar trebui să le consumăm .

3. Dietele cu conținut scăzut de carbohidrați pot avea un conținut mare de grăsimi

Unele diete au un conținut foarte scăzut de carbohidrați (precum pastele, pâinea și orezul), care sunt o sursă importantă de energie.

În timp ce este posibil să slăbești pentru aceste tipuri de diete, acestea sunt adesea bogate în proteine și grăsimi , ceea ce te poate îmbolnăvi.

Dietele cu conținut scăzut de carbohidrați pot provoca, de asemenea, reacții adverse, cum ar fi respirația urâtă, durerile de cap și constipația.

„S-a sugerat că conținutul ridicat de proteine al acestor diete„ amortizează ”apetitul și sentimentele de foame”, spune Arens.

Multe diete cu conținut scăzut de carbohidrați vă permit să mâncați alimente bogate în grăsimi saturate, precum unt, brânză și carne.

Prea multa grasime saturata iti poate creste colesterolul si iti poate creste riscul de boli de inima si accident vascular cerebral.

4. Dietele Detox nu funcționează

Dietele de detoxifiere se bazează pe ideea că toxinele se acumulează în organism și pot fi îndepărtate prin consumul sau nu mâncarea anumitor lucruri.

Dar nu există dovezi că toxinele se acumulează în corpul nostru. Dacă ar face acest lucru, ne-am simți foarte rău.

Dietele despre detoxifiere pot duce la pierderea în greutate, deoarece implică restricționarea caloriilor, tăierea completă a anumitor alimente, precum grâu sau lactate și consumul unei game foarte limitate de alimente.

„Dietele Detox nu funcționează”, spune Arens. „Sunt, de fapt, o formă de post modificat”.

5. Supa de varză, grupa de sânge, dieta 5: 2 și alte diete fad sunt adesea îndepărtate

Unele diete fad se bazează pe consumul unui singur aliment sau o masă, cum ar fi supa de varză, ciocolată sau ouă.

Alții recomandă consumul de alimente doar în anumite combinații bazate pe tipul dvs. genetic sau grupa de sânge.

De multe ori există puține sau nicio dovadă pentru a susține aceste diete și pot fi dificil de păstrat pe termen lung.

„Dacă sunt urmate pe perioade lungi, aceste diete pot fi foarte dezechilibrate și rele pentru sănătatea ta”, spune Arens. „S-ar putea să slăbești pe termen scurt, dar este mult mai bine să slăbești treptat și să fii sănătos”.

Cum să slăbești în mod sănătos

Ne punem în greutate atunci când cantitatea de calorii pe care o consumăm depășește cantitatea de calorii pe care le ardem prin activități normale de zi cu zi și exerciții fizice. Majoritatea adulților trebuie să mănânce mai puțin și să devină mai activi .

Singura modalitate de a pierde în greutate sănătos și de a o menține este de a face schimbări permanente ale modului în care mâncați și faceți exerciții fizice.

Câteva mici modificări, cum ar fi consumul mai puțin și alegerea băuturilor cu un conținut mai scăzut de grăsimi, zahăr și alcool, vă pot ajuta să pierdeți în greutate.

Există, de asemenea, o mulțime de moduri de a face activitatea fizică o parte din viața ta .

Dacă sunteți supraponderali, doriți să pierdeți aproximativ 5 până la 10% din greutatea inițială, pierzând 0,5 până la 1 kg (1 până la 2lb) pe săptămână.

Ar trebui să poți pierde această cantitate dacă mănânci cu aproximativ 500 până la 600 de calorii mai puțin decât în mod normal consumi în fiecare zi.

Un bărbat mediu are nevoie de aproximativ 2.500 de calorii pe zi, iar o femeie medie de aproximativ 2.000 de calorii pentru a rămâne aceeași greutate.

Aflați dacă este sigur să pierdeți în greutate rapid

6 moduri de a demara planul sănătos de slăbit

Iată 6 lucruri simple pe care le poți face pentru a mânca sănătos și pentru a te ajuta să slăbești.

Veți găsi multe alte sfaturi și informații în secțiunea noastră pentru slăbit .

  • Pentru a reduce cantitatea de grăsime pe care o mănânci, ai putea tăia grăsimea de pe carne, bea lapte degresat sau semi-degresat în loc de grăsime completă, alege o răspândire redusă sau cu conținut scăzut de grăsimi și înlocuiește crema cu iaurt cu conținut scăzut de grăsimi. Aflați despre unele schimburi alimentare mai sănătoase
  • Mâncați alimente integrale, cum ar fi pâine integrală, orez brun și paste. Sunt digerate mai lent decât soiurile albe, deci te vor ajuta să te simți plin pentru mai mult timp.
  • Nu săriți micul dejun. Un mic dejun sănătos vă va oferi energia de care aveți nevoie pentru a începe ziua și există unele dovezi că persoanele care mănâncă micul dejun în mod regulat sunt mai puțin susceptibile să fie supraponderale.
  • Vindeți să mâncați cel puțin 5 porții dintr-o varietate de fructe și legume pe zi. Aflați mai multe în De ce 5 pe zi?
  • Dacă vă simțiți ca o gustare, încercați mai întâi să beți o băutură, cum ar fi un pahar cu apă sau o ceașcă de ceai. De multe ori credem că ne este foame când într-adevăr ne este sete.
  • Swap bea un conținut ridicat de calorii pentru alternative de calorii mai scăzute – asta înseamnă că băuturile sunt mai puține în grăsimi, zaharuri și alcool. Schimbă o băutură fainoasă cu zahăr pentru apă spumantă cu o felie de lămâie. Nu uitați că alcoolul are un conținut ridicat de calorii, așa că reducerea alcoolului vă poate ajuta să vă controlați greutatea.

Exercițiu și pierderea în greutate

Activitatea fizică regulată nu numai că te va ajuta să slăbești, dar îți poate reduce și riscul de a dezvolta o boală gravă.

Cantitatea de activitate fizică recomandată depinde de vârsta ta. Adulții cu vârsta cuprinsă între 19 și 64 de ani, care sunt noi în activitate, ar trebui să urmărească să construiască până la 150 de minute de activitate aerobă cu intensitate moderată pe săptămână.

Aflați mai multe despre orientările privind activitatea fizică pentru adulți

Aveți grijă să cumpărați produse medicale false sau fără licență vândute ca produse de slăbire. Fii informat și știi ce cumperi .