Înlocuirea genunchiului

Chirurgia de înlocuire a genunchiului (artroplastie) este o operație comună care presupune înlocuirea unui genunchi deteriorat, uzat sau bolnav cu o articulație artificială.

Adulții de orice vârstă pot fi luați în considerare pentru o înlocuire a genunchiului, deși majoritatea sunt efectuate la persoane cu vârste cuprinse între 60 și 80 de ani.

O operație mai mică, numită înlocuire parțială a genunchiului, tinde să fie efectuată la tineri cu vârste cuprinse între 55 și 64 de ani, unde este de așteptat ca articulația artificială să aibă nevoie de refacere în termen de 10 ani.

Când este nevoie de o înlocuire a genunchiului

Chirurgia de înlocuire a genunchiului este de obicei necesară atunci când articulația genunchiului este purtată sau deteriorată, astfel încât mobilitatea dvs. este redusă și aveți dureri chiar și în timp ce vă odihniți.

Cel mai frecvent motiv pentru o intervenție chirurgicală de înlocuire a genunchiului este artroza . Alte afecțiuni de sănătate care provoacă leziuni la genunchi includ:

 • artrita reumatoida
 • hemofilie
 • gută
 • tulburări care determină o creștere osoasă neobișnuită
 • moartea oaselor în articulația genunchiului în urma unor probleme de alimentare cu sânge
 • rană la genunchi
 • deformarea genunchiului cu durere și pierderea cartilajului

Cui i se oferă o intervenție chirurgicală de înlocuire a genunchiului

O înlocuire a genunchiului este o intervenție chirurgicală majoră, de aceea este recomandată în mod normal numai dacă alte tratamente, cum ar fi fizioterapia sau injecțiile cu steroizi , nu au redus durerea sau mobilitatea îmbunătățită.

Vi se poate oferi o intervenție chirurgicală de înlocuire a genunchiului dacă:

 • aveți dureri severe, umflături și rigiditate la nivelul articulației genunchiului și mobilitatea dvs. este redusă
 • durerea de genunchi este atât de severă încât interferează cu calitatea vieții și a somnului
 • sarcinile de zi cu zi, cum ar fi cumpărăturile sau ieșirea din baie, sunt dificile sau imposibile
 • te simți deprimat din cauza durerii și lipsei de mobilitate
 • nu poți să muncești sau să ai o viață socială

De asemenea, va trebui să fie suficient de bine pentru a face față atât o operațiune majoră și ulterior reabilitării.

Tipuri de chirurgie de înlocuire a genunchiului

Există 2 tipuri principale de operații:

 • înlocuirea totală a genunchiului – ambele părți ale articulației genunchiului sunt înlocuite
 • înlocuire parțială (jumătate) a genunchiului – doar o parte a articulației dvs. este înlocuită într-o operație mai mică, cu o ședere mai scurtă de spital și o perioadă de recuperare

Alte opțiuni chirurgicale

Există și alte tipuri de intervenții chirurgicale, care sunt o alternativă la înlocuirea genunchiului, dar rezultatele nu sunt adesea la fel de bune pe termen lung. Medicul dumneavoastră va discuta despre cea mai bună opțiune de tratament. Alte tipuri de intervenții chirurgicale pot include:

 • spălare artroscopică și debridare – un telescop minuscul (artroscop) este introdus în genunchi, care este apoi spălat cu soluție salină pentru a șterge orice bucăți de os sau cartilaj
 • osteotomie – chirurgul taie osul lucios și îl realignează astfel încât greutatea ta să nu mai fie purtată de partea deteriorată a genunchiului
 • mosaicplasty – o operație cu gaura cheii care presupune transferul dopurilor de cartilaj dur, împreună cu unele os subiacente dintr-o altă parte a genunchiului, pentru a repara suprafața deteriorată

Pregătirea pentru intervenția chirurgicală de înlocuire a genunchiului

Înainte de a merge la spital, află cât poți despre ce este implicat în operația ta. Spitalul dvs. ar trebui să furnizeze informații sau videoclipuri în scris.

Rămâi cât poți de activ. Consolidarea mușchilor din jurul genunchiului vă va ajuta recuperarea. Dacă puteți, continuați să faceți exerciții blânde, cum ar fi mersul și înotul, în săptămânile și lunile anterioare operației. Poți fi trimis la un fizioterapeut, care îți va oferi exerciții utile.

Citiți despre pregătirea pentru intervenție chirurgicală , inclusiv informații despre aranjamentele de călătorie, ce să aduceți cu dvs. și participați la o evaluare preoperatorie.

Recuperarea de la intervenția chirurgicală de înlocuire a genunchiului

De obicei, veți fi în spital timp de 3 până la 5 zile, dar timpul de recuperare poate varia.

După ce vei fi externat, spitalul tău îți va oferi sfaturi despre îngrijirea genunchiului acasă. La început va trebui să folosiți un cadru sau cârje, iar un kinetoterapeut vă va învăța exerciții care să vă ajute la întărirea genunchiului.

Majoritatea oamenilor pot înceta să folosească ajutoare pentru mers în jurul a 6 săptămâni după operație și să înceapă să conducă după 6 până la 8 săptămâni.

Recuperarea completă poate dura până la 2 ani, deoarece țesutul cicatric se vindecă și mușchii se restabilesc prin exerciții fizice. O cantitate foarte mică de oameni va continua să aibă dureri după 2 ani.

Riscurile intervențiilor chirurgicale de înlocuire a genunchiului

Chirurgia de înlocuire a genunchiului este o operație obișnuită și majoritatea oamenilor nu au complicații. Cu toate acestea, ca în orice operațiune, există riscuri, precum și avantaje.

Complicațiile sunt rare, dar pot include:

 • rigiditatea genunchiului
 • infecția plăgii
 • infecția înlocuirii articulației, necesitând operații suplimentare
 • sângerare neașteptată în articulația genunchiului
 • ligamentul, artera sau afectarea nervilor în zona din jurul articulației genunchiului
 • tromboză venoasă profundă (DVT)
 • durere persistentă la genunchi
 • o ruptură în os în jurul înlocuirii genunchiului în timpul sau după operație

În unele cazuri, noua articulație a genunchiului poate să nu fie complet stabilă și poate fi necesară o intervenție chirurgicală suplimentară pentru corectarea acesteia.

Registrul național comun

Registrul național comun (NJR) colectează detalii despre înlocuirile genunchiului efectuate în Anglia și Țara Galilor. Deși este voluntar, merită înregistrat. Acest lucru permite NJR să monitorizeze înlocuirile genunchiului, astfel încât să poți fi identificat dacă apar probleme în viitor.

Registrul vă oferă, de asemenea, șansa de a participa la un sondaj de feedback al pacienților.

Este confidențial și ai dreptul la Legea privind libertatea informațiilor de a vedea ce detalii sunt păstrate despre tine.