Copii subponderali cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani

Copiii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani sunt în continuă creștere, ceea ce înseamnă că au nevoie de energie (calorii) și nutrienți care provin dintr-o dietă variată și echilibrată. Dacă copilul dvs. este subponderal, s-ar putea să nu primească suficiente calorii.

Dacă vă preocupă faptul că copilul dvs. este subponderal sau nu crește normal, consultați medicul dumneavoastră. Greutatea scăzută poate apărea din mai multe motive.

Cum pot spune dacă copilul meu este subponderal?

În calitate de părinte, poate fi dificil de spus dacă copilul dvs. este subponderal.

Dacă știți deja înălțimea și greutatea copilului dvs. și doriți să știți dacă acestea sunt o greutate sănătoasă pentru vârsta, înălțimea și sexul lor, puteți verifica folosind calculatorul nostru de greutate sănătos .

Dacă copilul dvs. este în anul șase (între 10 și 11 ani), este posibil să fi fost deja cântăriți și înălțimea lor măsurată ca parte a programului național de măsurare a copilului .

În unele zone, este posibil să vi se trimită rezultatele pentru copilul dumneavoastră. În alte domenii, va trebui să contactați autoritatea locală pentru a afla măsurătorile copilului dumneavoastră.

Dacă rezultatele arată că copilul dvs. este subponderal, consultați medicul dumneavoastră medical, care vă poate vorbi despre posibilele cauze.

Dacă există o problemă cu dieta copilului dvs., medicul dumneavoastră de familie poate oferi sfaturi care vă vor ajuta să ridicați copilul la o greutate sănătoasă sau să le adreseze unui dietetician.

Dieta copilului tău

Toți copiii au nevoie de energie (calorii) și nutrienți care provin dintr-o dietă variată și echilibrată.

În cazul în care copilul dvs. este subponderal, poate fi tentant să le completați cu alimente bogate în calorii, dar nesănătoase, cum ar fi dulciuri, tort, ciocolată și alimente și băuturi zaharoase și grase. Cu toate acestea, este important ca copilul dvs. să câștige în greutate într-un mod sănătos, iar acest lucru înseamnă să mâncați o dietă echilibrată.

Odată ce copilul dvs. are cinci ani, ar trebui să mănânce o dietă sănătoasă, cu conținut scăzut de grăsimi, precum cea recomandată adulților. Aflați mai multe în Ce să hrăniți copiii mici .

Ce este o dietă echilibrată?

Guvernul recomandă ca copiii cu vârsta de cinci ani și peste să urmeze Ghidul Eatwell . Acest ghid arată proporțiile în care sunt necesare diferite tipuri de alimente pentru a avea o dietă bine echilibrată:

 • Mâncați cel puțin cinci porții dintr-o varietate de fructe și legume în fiecare zi.
 • Mese de bază pe cartofi, pâine, orez, paste sau alte carbohidrați amidonici . Alegeți întregi, dacă este posibil.
 • Aveți câteva alternative la lactate sau lactate (cum ar fi băuturi de soia și iaurturi). Alegeți opțiunile cu conținut mai scăzut de grăsimi și zahăr.
 • Mâncați câteva fasole și legume , pește , ouă , carne și alte proteine. Obțineți două porții de pește în fiecare săptămână – dintre care una ar trebui să fie grasă, cum ar fi somonul sau macroul.
 • Alegeți uleiuri și uleiuri nesaturate și mâncați în cantități mici.
 • Bea multe lichide – guvernul recomandă 6-8 cani / pahare pe zi.

Încercați să alegeți o varietate de alimente diferite din cele cinci grupuri principale de alimente prezentate mai sus.

Consumați alimente și băuturi bogate în grăsimi , sare și zahăr mai rar și în cantități mici.

Majoritatea oamenilor din Marea Britanie mănâncă și beau prea multe calorii, prea multă grăsime, zahăr și sare și nu sunt suficiente fructe, legume, pește gras sau fibre .

Aflați mai multe despre diferitele grupuri alimentare și cum fac parte dintr-o dietă sănătoasă, echilibrată .

Mâncarea copiilor acasă

Ți-e greu să-ți faci timp să pregătești mese echilibrate sănătoase pentru întreaga familie? Dacă da, asta ar putea face parte din motivul pentru care copilul dvs. nu consumă suficiente calorii.

Încercați să vă faceți timp pentru micul dejun și cină și mâncați împreună în familie. Faceți din timpul mesei o parte distractivă a zilei.

Prânzuri pentru copii

În timpul săptămânii, copilul dvs. va mânca prânzul la școală. Este imposibil să monitorizezi exact ceea ce copilul tău mănâncă departe de casă, dar îl poți ajuta pe copilul tău să ia alegeri sănătoase.

 • Vorbeste cu copilul tau despre importanta unei alimentatii sanatoase si echilibrate.
 • Oferă-i copilului tău prânzuri școlare preplătite sau un prânz sănătos ambalat, în loc să dai bani pe care copilul tău îl poate cheltui pentru mâncare.
 • Aflați care este politica de alimentație sănătoasă a școlii.

În aceste zile, prânzurile școlare sunt mai susceptibile să îndeplinească cerințele nutriționale ale unui copil în comparație cu media prânzului ambalat.

Dacă preferați să faceți copilul dvs. un prânz la pachet, asigurați-vă că este echilibrat nutrițional.

Un prânz ambalat mai sănătos trebuie:

 • să se bazeze pe carbohidrați amidonici (pâine, cartofi, orez, paste)
 • include fructe și legume proaspete / salată
 • include proteine precum fasolea și legumele, ouăle, peștele, carnea, brânza (sau alternativa lactată)
 • includeți o farfurie laterală, cum ar fi un iaurt cu conținut scăzut de grăsimi și conținut redus de zahăr (sau o alternativă lactată), prăjitură cu ceai, pâine cu fructe, prăjituri simple cu orez / porumb, floricele de casă simple, jeleu fără zahăr
 • includeți o băutură, cum ar fi apă, lapte degresat sau semi-degresat, băutură fără zahăr sau fără adăugare

Obțineți idei de la Change4Life despre ce să puneți la școala copilului dvs., prânzul la pachet .

Cum să crești aportul caloric al copilului tău

Pentru a-ți ajuta copilul să crească în greutate, încearcă să crești dimensiunile porțiunii lor în timpul mesei, în special pentru alimentele cu amidon, precum pâine, orez, paste și cartofi.

În mod alternativ, dacă copilului dvs. îi este greu să mănânce porții mai mari, încercați să creșteți densitatea energetică a meselor copilului dvs., până când au ajuns la o greutate sănătoasă.

Densitatea energetică este cantitatea de energie (calorii) pe gram de aliment. Alimentele cu densitate energetică mai mare tind să fie mai mari în grăsimi, cum ar fi brânza, nuci, lapte integral și unturi de nuci.

Încerca:

 • un cartof de jachete cu fasole coapte completată cu brânză rasă
 • turta cu pastă de ton
 • piure de avocado completat cu ou turtit tare pe pâine prăjită integral

De asemenea, puteți stimula aportul zilnic de calorii al copilului dvs., oferind gustări mai sănătoase.

Idei grozave de gustări includ:

 • sandvișuri mici cu umplutură de proteine, precum brânză sau ouă
 • branza si biscuiti sau branza pe paine integrala sau maro
 • iaurt, care contine proteine si calciu
 • coafuri și mâncăruri pe bază de legume, cum ar fi hummus

Mențineți-vă copilul activ

Chiar dacă copilul dvs. este subponderal, este încă important să fie activi fizic.

Activitatea fizică îi ajută să dezvolte oase și mușchi puternici, sănătoși. Este o parte importantă a modului în care învață despre ei înșiși și despre lume. Și, cel mai bine, este o distracție minunată.

Copiii peste cinci ani ar trebui să facă cel puțin 60 de minute de activitate de intensitate cel puțin moderată în fiecare zi. Dar cantitatea de activitate fizică pe care ar trebui să o facă copilul dvs. poate fi diferită dacă sunt subponderali. Medicul dumneavoastră, asistenta medicală sau asistenta școlară vă pot sfătui în acest sens.

Găsește idei despre cum să te activezi cu copilul tău .

Monitorizează progresul copilului tău

Dacă furnizați o dietă sănătoasă folosind aceste orientări, ar trebui să vedeți greutatea și creșterea copilului dumneavoastră îmbunătățindu-se.

Păstrați înregistrări periodice cu privire la înălțimea și greutatea copilului dvs. și duceți-vă copilul înapoi la medicul dumneavoastră pentru a verifica dacă creșterea lor în greutate se întâmplă așa cum trebuie.

Odată ce copilul dvs. a ajuns la o greutate sănătoasă, dieta lor ar putea avea nevoie de ajustare, astfel încât să nu devină supraponderal.

Întreabă un doctor onlineRapid și ușor, doctori verificați, confidențial și anonim

Cu Medic Chat ai la dispoziție 400+ doctori online din 40 specialități medicale.

N-a fost niciodată mai ușor să iei legătura cu un medic de specialitate!