Gestionarea greutății cu un handicap de învățare

Dacă aveți grijă de o persoană cu un handicap de învățare, este posibil să aibă nevoie de ajutor și sprijin pentru a menține o greutate sănătoasă.

Persoanele cu un handicap de învățare au mai multe probleme cu greutatea lor.

Unele persoane pot fi subponderale, deoarece handicapul lor înseamnă că au dificultăți în a mânca sau a înghiți, de exemplu.

Alții pot avea supraponderale, deoarece au o afecțiune care le crește riscul de obezitate, cum ar fi sindromul Down și sindromul Prader-Willi .

Cum să verifici greutatea cuiva

Indicele de masă corporală (IMC) este o măsură utilă dacă cineva are o greutate sănătoasă pentru înălțimea sa.

Puteți verifica IMC-ul cuiva de care aveți grijă folosind calculatorul nostru de greutate BMI sănătos .

Dacă vă preocupă greutatea cuiva

Dacă sunteți îngrijorat de greutatea persoanei pe care o îngrijiți, încercați-i să-i ajutați să înțeleagă riscurile asupra sănătății de a fi subponderali sau supraponderali.

O conversație care include persoana cu dizabilități de învățare, îngrijitori și lucrători de sprijin este o modalitate bună de a începe să schimbe stilul de viață.

GP-ul lor poate verifica, de asemenea, dacă există probleme medicale care pot provoca modificări în greutate. Unele medicamente vă pot afecta greutatea, de exemplu.

Mâncare sănătoasă pentru gestionarea greutății

  • Cumpărături pentru mâncare: susțineți persoana pe care o îngrijiți pentru a-și planifica mesele cu o săptămână în avans. Ajutați-i să ia alegeri sănătoase folosind ghidul Eatwell și să scrieți o listă de cumpărături împreună. Utilizarea imaginilor este utilă dacă cumpără singuri și au probleme la citit. Accesați O imagine a sănătății sau site-ul Easyhealth pentru imagini cu alimente sănătoase.
  • Între mese: încurajează persoana pe care o îngrijești să facă alegeri mai sănătoase atunci când cumpără gustări, de exemplu, schimbând biscuiți pentru fructe sau băuturi zaharoase pentru dovlecel sau apă fără zahăr. Vezi mai multe idei de gustări sănătoase .
  • Afară și despre: dacă persoana pe care o îngrijești mănâncă regulat într-o cantină sau într-un centru de zi, încurajează-i să ia alegeri sănătoase din meniu și roagă-i personalul să îi sprijine.
  • Dimensiunea porțiunii: dacă persoana pe care o susțineți mănâncă porții mari la orele de masă, încurajați-i să le reducă ușor. Umpleți până la jumătate din farfurie cu legume sau salată la orele de masă
  • Păstrați evidența: dacă simțiți că persoana de care aveți grijă nu mănâncă corect, păstrați evidența alimentelor pe care le mănâncă și a alimentelor pe care nu le fac, pentru a crea o imagine a obiceiurilor lor alimentare.

Dacă aveți nevoie de mai mult sprijin pentru a ajuta persoana pe care o îngrijiți să-și gestioneze greutatea, mergeți cu ei pentru a vedea medicul de familie. GP-ul poate sfătui cu privire la activitatea fizică și alimentația sănătoasă.

Pot exista, de asemenea, programe de administrare a greutății comunitare disponibile care sunt potrivite pentru persoanele cu dizabilități de învățare – cereți mai multe informații medicului dumneavoastră.

Verificări anuale de sănătate

În cazul în care persoana de care aveți grijă este în registrul de dizabilitate de învățare a medicului de familie, ar trebui să li se ofere un control anual de sănătate cu medicul de familie. Aceasta este o ocazie bună de a vorbi despre orice probleme cu greutate.

Sfaturi pentru creșterea în greutate

Dacă persoana de care aveți grijă trebuie să crească în greutate, creșterea dimensiunilor porțiunilor sale vă poate ajuta. Sau încercați să oferiți mese mai mici și gustări pe tot parcursul zilei.

Dacă încă nu pot mânca mult, sau greutatea lor scăzută, este posibil să fie necesar să oferiți alimente sau băuturi speciale îmbogățite în calorii, precum și dieta lor obișnuită. Acestea conțin adesea vitamine și minerale suplimentare.

Medicul dumneavoastră vă poate sfătui cu privire la alimentele și suplimentele îmbogățite în calorii și să le prescrie, dacă este necesar. De asemenea, se pot referi la persoana pe care o îngrijești unui dietetician dacă au nevoie de mai mult sprijin.

Obțineți mai multe sfaturi pentru copii subponderali și adulți subponderali .

Activitate fizică și dizabilități de învățare

Exercitarea este esențială pentru gestionarea greutății. Ajută la arderea caloriilor pentru persoanele care trebuie să slăbească. De asemenea, poate stimula apetitul pentru persoanele care trebuie să crească în greutate.

Întrebați persoana de care aveți grijă ce activități le interesează. Încercați să vă gândiți la cele care se vor încadra în rutina lor și pe care le vor plăcea.

Dacă puteți, organizați o activitate fizică regulată și susțineți persoana pe care o îngrijiți pentru a vă asigura că se întâmplă.

Adulții mobili cu vârste cuprinse între 19 și 64 de ani ar trebui să încerce să fie activi în fiecare zi și să facă cel puțin 30 de minute de activitate aerobă cu intensitate moderată, cum ar fi mersul cu bicicleta sau mersul rapid, cel puțin 5 zile pe săptămână.

Acest lucru poate fi defalcat în cantități mai mici, de exemplu, 3 plimbări scurte de 10 minute.

Special Olympics Marea Britanie ajută persoanele cu dizabilități de învățare să se implice în sport – vezi pagina lor de Facebook .

Mai multe informatii