Boala renală cronică

Boala cronică a rinichilor (CKD) este o afecțiune pe termen lung în care rinichii nu funcționează la fel de bine.

Este o afecțiune comună adesea asociată cu îmbătrânirea. Poate afecta pe oricine, dar este mai frecvent la persoanele negre sau de origine sud-asiatică.

CKD se poate agrava în timp și, în cele din urmă, rinichii pot înceta să funcționeze cu totul, dar acest lucru este neobișnuit. Multe persoane cu CKD sunt capabile să trăiască viață lungă cu această afecțiune.

Simptomele CKD

De obicei nu există simptome ale bolii renale în stadiile incipiente. Poate fi diagnosticat numai dacă aveți un test de sânge sau urină din alt motiv, iar rezultatele arată o posibilă problemă cu rinichii.

Într-o etapă mai avansată, simptomele pot include:

Consultați un medic de familie dacă aveți simptome persistente sau îngrijorătoare care credeți că ar putea fi cauzate de boala renală.

Aflați mai multe despre simptomele CKD .

Cauzele CKD

Boala renală cronică este de obicei cauzată de alte afecțiuni care pun o încordare asupra rinichilor. Adesea este rezultatul unei combinații de diferite probleme.

CKD poate fi cauzată de:

Puteți ajuta la prevenirea CKD, făcând schimbări de stil de viață sănătoase și asigurând că toate condițiile de bază pe care le aveți sunt bine controlate.

Teste pentru CKD

CKD poate fi diagnosticat folosind teste de sânge și urină. Aceste teste caută niveluri ridicate ale anumitor substanțe din sângele și urina dvs., care sunt semne că rinichii dvs. nu funcționează corect.

Dacă aveți un risc ridicat de a dezvolta boli renale (de exemplu, aveți un factor de risc cunoscut, cum ar fi hipertensiunea arterială sau diabetul), este posibil să fiți sfătuit să aveți teste periodice pentru a verifica CKD, astfel încât să se găsească într-un stadiu incipient .

Rezultatele testelor de sânge și urină pot fi folosite pentru a spune stadiul bolii renale. Acesta este un număr care reflectă cât de gravă este afectarea rinichilor, cu un număr mai mare care indică CKD mai grav.

Aflați mai multe despre cum este diagnosticat CKD .

Tratamente pentru CKD

Nu există leac pentru CKD, dar tratamentul poate ajuta la ameliorarea simptomelor și la oprirea agravării acestuia.

Tratamentul dvs. va depinde de cât de severă este starea dumneavoastră.

Principalele tratamente sunt:

De asemenea, vi se va recomanda să aveți controale periodice pentru a vă monitoriza starea.

Aflați mai multe despre cum este tratat CKD și trăind cu CKD .

Perspective pentru CKD

CKD poate varia de la o afecțiune ușoară, fără simptome sau puține, până la o stare foarte gravă în care rinichii nu mai funcționează, uneori numită insuficiență renală.

Majoritatea persoanelor cu CKD vor putea controla starea lor cu medicamente și controale periodice. CKD progresează doar la insuficiență renală la aproximativ 1 din 50 de persoane cu afecțiune.

Dacă aveți CKD, chiar dacă este ușoară, aveți un risc crescut de a dezvolta alte probleme grave, cum ar fi bolile cardiovasculare . Acesta este un grup de afecțiuni care afectează inima și vasele de sânge, care include atacul de cord și accidentul vascular cerebral .

Boala cardiovasculară este una dintre principalele cauze ale decesului la persoanele cu boală renală, deși schimbările de viață sănătoase și medicamentele pot ajuta la reducerea riscului de a o dezvolta.

Vrei să afli mai multe?

Informație:

Ghid de îngrijire și asistență socială

Daca tu:

  • au nevoie de ajutor în ceea ce privește viața de zi cu zi din cauza bolilor sau a dizabilității
  • îngrijește cuiva în mod regulat, deoarece este bolnav, în vârstă sau cu dizabilități – inclusiv membrii familiei

Ghidul nostru de asistență și asistență socială explică opțiunile dvs. și de unde puteți obține sprijin.