Accident vascular cerebral

Un accident vascular cerebral este o afecțiune medicală care poate pune viața în pericol, care se întâmplă atunci când alimentarea cu sânge a unei părți din creier este întreruptă.

AVC-urile reprezintă o urgență medicală, iar tratamentul urgent este esențial.

Cu cât o persoană primește mai curând un tratament pentru un accident vascular cerebral, cu atât este mai puțin posibil să se producă daune.

Dacă bănuiești că tu sau altcineva suferă un accident vascular cerebral, telefonează 112 imediat și solicită o ambulanță.

Simptomele unui accident vascular cerebral

Principalele simptome ale AVC pot fi amintite cu ajutorul cuvântului FAST:

  • Fața – este posibil ca fața să fi căzut pe o parte, este posibil ca persoana să nu poată să zâmbească sau poate că gura sau ochiul lor au căzut.
  • Brațele – persoana cu suspiciune de accident vascular cerebral este posibil să nu poată ridica ambele brațe și să le țină acolo din cauza slăbiciunii sau amorțeli la 1 braț.
  • Discursul – discursul lor poate fi înclinat sau năprasnic sau este posibil ca persoana să nu poată vorbi deloc în ciuda faptului că pare să fie trează; s-ar putea să aibă probleme și să înțeleagă ce le spui.
  • Ora – este timpul să apelați 112 imediat dacă vedeți oricare dintre aceste semne sau simptome.

Cauzele unui accident vascular cerebral

Ca toate organele, creierul are nevoie de oxigen și nutrienți furnizați de sânge pentru a funcționa corect.

Dacă furnizarea de sânge este restricționată sau oprită, celulele creierului încep să moară. Acest lucru poate duce la vătămări cerebrale, invaliditate și eventual moarte.

Există 2 cauze principale ale accidentelor vasculare cerebrale:

Există, de asemenea, o afecțiune asociată numită atac ischemic tranzitoriu (TIA) , unde alimentarea cu sânge a creierului este întreruptă temporar.

Acest lucru provoacă ceea ce este cunoscut sub numele de mini-accident vascular cerebral. Poate dura câteva minute sau poate persista până la 24 de ore.

TIA-urile ar trebui tratate de urgență, deoarece acestea sunt adesea un semn de avertizare ai riscul de a avea un atac cerebral complet în viitorul apropiat.

Caută sfaturi medicale cât mai curând posibil, chiar dacă simptomele tale se îmbunătățesc.

Anumite afecțiuni cresc riscul de a suferi un AVC, inclusiv:

Tratarea unui AVC

Tratamentul depinde de tipul de accident vascular cerebral pe care îl aveți, inclusiv ce parte a creierului a fost afectată și ce a provocat-o.

AVC-urile sunt de obicei tratate cu medicamente. Aceasta include medicamente pentru prevenirea și dizolvarea cheagurilor de sânge, reducerea tensiunii arteriale și reducerea nivelului de colesterol.

În unele cazuri, pot fi necesare proceduri pentru a elimina cheagurile de sânge. Chirurgia poate fi, de asemenea, necesară pentru a trata umflarea creierului și pentru a reduce riscul de sângerare suplimentară dacă aceasta a fost cauza accidentului vascular cerebral.

Recuperarea dintr-un accident vascular cerebral

Persoanele care supraviețuiesc unui accident vascular cerebral sunt adesea lăsate cu probleme pe termen lung cauzate de rănirea creierului.

Unii oameni au nevoie de o perioadă lungă de reabilitare înainte de a-și putea recupera independența anterioară, în timp ce mulți nu se recuperează niciodată pe deplin și au nevoie de sprijin continuu după atacul cerebral.

Autoritățile locale ar trebui să ofere servicii de reabilitare gratuite pentru oricine este evaluat ca are nevoie de ele.

Aceste servicii ajută persoana care se recuperează dintr-un accident vascular cerebral să învețe sau să-și relateze abilitățile de care are nevoie pentru a trăi acasă independent.

Unii oameni vor continua să aibă nevoie de o formă de îngrijire sau de ajutor cu activitățile lor zilnice.

De exemplu, un lucrător de îngrijire poate veni la domiciliul persoanei pentru a ajuta cu spălarea și îmbrăcarea sau pentru a oferi tovărășie.

Citește despre:

Dacă vă recuperați de un accident vascular cerebral sau aveți grijă de cineva care este, poate fi util să citiți un ghid pentru îngrijire și asistență .

Acest lucru este scris pentru persoanele cu nevoi de îngrijire și sprijin, precum și pentru îngrijitorii și rudele lor.

Prevenirea unui infarct

Puteți reduce în mod semnificativ riscul de a face un AVC prin:

Dacă aveți o afecțiune care vă crește riscul de accident vascular cerebral, este important să o gestionați eficient. De exemplu, luând medicament vi s-a prescris scăderea tensiunii arteriale ridicate sau a nivelului de colesterol.

Dacă ați avut un accident vascular cerebral sau AVC în trecut, aceste măsuri sunt deosebit de importante, deoarece riscul de a avea un alt AVC este foarte mare.

AVC la copii

Accidentul vascular cerebral nu afectează doar adulții. În fiecare an, aproximativ 400 de copii din Marea Britanie suferă de un accident vascular cerebral, potrivit Stroke Association.

Citiți mai multe despre accidentul vascular cerebral pe site-ul Asociației Stroke.

Informație:

Ghid de îngrijire și asistență socială

Daca tu:

  • au nevoie de ajutor în ceea ce privește viața de zi cu zi din cauza bolilor sau a dizabilității
  • aveți grijă de cineva în mod regulat, deoarece sunt bolnavi, vârstnici sau cu dizabilități (inclusiv membrii familiei)

Ghidul nostru pentru îngrijire și asistență explică opțiunile dvs. și unde puteți obține sprijin.