Glicemie scăzută (hipoglicemie)

Un nivel scăzut de zahăr din sânge, numit și hipoglicemie sau „hipo”, este locul în care nivelul de zahăr (glucoză) din sângele tău scade prea mic.

Afectează în principal persoanele cu diabet , în special dacă luați insulină.

Un nivel scăzut de zahăr din sânge poate fi periculos dacă nu este tratat prompt, dar de obicei îl puteți trata cu ușurință singur.

Simptomele glicemiei scăzute

Un nivel scăzut de zahăr din sânge provoacă simptome diferite pentru toată lumea. Veți afla cum vă face să vă simțiți dacă îl continuați, deși simptomele dvs. se pot schimba în timp.

Primele semne ale nivelului scăzut de zahăr din sânge includ:

Dacă nu sunt tratate, puteți avea apoi alte simptome, cum ar fi:

 • slăbiciune
 • vedere încețoșată
 • dificultate de concentrare
 • confuzie
 • comportament neobișnuit, vorbire încețoșată sau stânjeneală (cum ar fi să fii beat)
 • simtandu-se somnoroasa
 • potriviri (confiscări)
 • prăbușindu-se sau trecând

Ipoteza poate apărea și în timpul somnului, care vă poate trezi în timpul nopții sau poate provoca dureri de cap , oboseală sau foi umede (din transpirație) dimineața.

Dacă aveți un dispozitiv care să vă verifice nivelul de zahăr din sânge, o valoare mai mică de 4mmol / L este prea mică și trebuie tratată.

Cum să tratezi singur glicemia scăzută

Urmați acești pași dacă glicemia este mai mică de 4mmol / L sau dacă aveți simptome de hipo:

 1. Ia o băutură sau o gustare zaharoasă – încercați ceva precum un pahar mic de băutură fără gust dietetice sau suc de fructe, o mână mică de dulciuri sau 4 sau 5 tablete de dextroză.
 2. Testează-ți glicemia după 10 până la 15 minute – dacă are 4 mmoli sau peste și te simți mai bine, treceți la pasul 3. Dacă este încă sub 4 mmoli, tratați din nou cu o băutură sau o gustare zaharoasă și faceți o altă lectură în 10-15 minute.
 3. Mâncați-vă masa principală (care conține carbohidrați) dacă doriți să o luați sau să aveți o gustare care conține carbohidrați – aceasta ar putea fi o felie de pâine prăjită cu răspândire, câteva biscuiți sau un pahar de lapte.

De obicei, nu trebuie să obțineți ajutor medical odată ce vă simțiți mai bine dacă aveți doar câțiva hipoteze, dar spuneți-vă echipei de diabet dacă continuați să le aveți sau dacă încetați să aveți simptome atunci când nivelul glicemiei scade.

Tratarea cuiva care este inconștient sau foarte somnolent

Urmați acești pași:

 1. Puneți persoana în poziția de recuperare și nu puneți nimic în gură – pentru a nu se sufoca.
 2. Dă-le o injecție cu medicament glucagon – dacă este disponibil și știi cum să o faci. Sunați la 112 pentru o ambulanță dacă o injecție nu este disponibilă sau nu știți cum să o faceți.
 3. Așteptați aproximativ 10 minute dacă le-ați făcut o injecție – treceți la pasul 4 dacă persoana se trezește și începe să se simtă mai bine. Sunați la 112 pentru o ambulanță dacă nu se îmbunătățesc în 10 minute.
 4. Dă-le o băutură sau o gustare zaharoasă, urmată de o gustare care conține carbohidrați – băuturile și gustările folosite pentru a trata un nivel scăzut de zahăr din sânge ar trebui să funcționeze.

Spuneți-vă echipei de îngrijire a diabetului dacă aveți vreodată un hipo sever care v-a determinat să vă pierdeți cunoștința.

Tratarea cuiva care se potriveste (confiscare)

Urmați acești pași dacă cineva are o potrivire cauzată de un nivel scăzut de zahăr din sânge:

 1. Stai alături de ei și oprește-i să se rănească pe ei înșiși – așezați-i pe ceva moale și îndepărtați-i de orice periculos (cum ar fi un drum sau o aragaz cald).
 2. Oferă-i o gustare cu zahăr odată ce încetarea se potrivește – dacă potrivirea se oprește în câteva minute, tratează-le așa cum ai trata singur un nivel scăzut de zahăr din sânge odată ce poți.
 3. Sunați la 112 pentru o ambulanță dacă potrivirea durează mai mult de 5 minute

Spuneți-vă echipei de îngrijire a diabetului dacă aveți vreodată un hipopat sever care v-a determinat să aveți o formă.

Cauzele glicemiei scăzute

La persoanele cu diabet, principalele cauze ale glicemiei scăzute sunt:

Uneori, nu există un motiv evident pentru care se întâmplă un nivel scăzut de zahăr din sânge.

Foarte ocazional, se poate întâmpla la persoanele care nu au diabet.

Aflați mai multe despre glicemia scăzută fără diabet

Prevenirea glicemiei scăzute

Dacă aveți diabet, aceste sfaturi vă pot ajuta să reduceți șansele de a obține glicemie scăzută:

Dacă continui să ai un nivel scăzut de zahăr din sânge, discută cu echipa ta de îngrijire a diabetului despre lucrurile pe care le poți face pentru a ajuta la prevenirea acestuia.

Glicemie scăzută fără diabet

Glicemia scăzută este mai puțin frecventă la persoanele care nu au diabet.

Cauzele posibile includ:

Vedeți un medic de familie dacă credeți că vă păstrați glicemia scăzută. Ele pot aranja câteva teste simple pentru a verifica dacă nivelul glicemiei este scăzut și să încerce să afle care este cauza acestuia.

Glicemie scăzută și conducere

A avea un nivel scăzut de zahăr din sânge în timpul conducerii ar putea fi periculos pentru tine și pentru alții.

De obicei, puteți conduce în continuare dacă aveți riscul de a avea un nivel scăzut de zahăr din sânge, dar va trebui să luați precauții suplimentare pentru a reduce șansa ca acest lucru să se întâmple în timpul conducerii.

De asemenea, trebuie să informați Agenția de Licențiere a Șoferilor și Vehiculelor (DVLA) și companiei dvs. de asigurări auto despre starea dumneavoastră.

Pentru mai multe informații, consultați: