Steroizi

Steroizii, numiți și corticosteroizi, sunt medicamente antiinflamatorii utilizate pentru a trata o serie de afecțiuni.

Sunt diferiți de steroizii anabolici folosiți de sportivi și de constructorii de corp pentru a-și îmbunătăți performanța.

Tipuri de steroizi

Steroizii vin sub mai multe forme diferite.

Principalele tipuri sunt:

Majoritatea steroizilor sunt disponibili doar pe bază de rețetă, dar câteva (cum ar fi unele creme sau spray-uri nazale) pot fi cumpărate din farmacii și magazine.

Efectele secundare ale steroizilor

Steroizii nu tind să provoace efecte secundare semnificative dacă sunt luați pentru o perioadă scurtă de timp sau în doză mică.

Dar, uneori, pot provoca reacții adverse neplăcute, cum ar fi un apetit crescut, schimbări de dispoziție și dificultăți în somn . Acest lucru este cel mai frecvent în cazul tabletelor cu steroizi.

Reacțiile adverse vor avea loc, de obicei, după terminarea tratamentului, dar nu încetați să luați medicamentul fără să discutați cu medicul dumneavoastră. Acest lucru poate provoca reacții adverse neplăcute în continuare (simptome de sevraj).

Citiți mai multe despre:

Puteți raporta orice efect secundar suspectat unui sistem de siguranță din Marea Britanie.

Utilizări pentru steroizi

Steroizii pot fi folosiți pentru a trata o gamă largă de afecțiuni, inclusiv:

Cum funcționează steroizii

Steroizii sunt o versiune creată de om a hormonilor produși în mod normal de glandele suprarenale, două mici glande găsite deasupra rinichilor.

Când sunt luate în doze mai mari decât cantitatea pe care o produce în mod normal corpul, steroizii reduc roșeața și umflarea (inflamație). Acest lucru poate ajuta cu afecțiuni inflamatorii, cum ar fi astmul și eczema.

Steroizii reduc, de asemenea, activitatea sistemului imunitar, apărarea naturală a organismului împotriva bolilor și infecțiilor.

Acest lucru poate ajuta la tratarea afecțiunilor autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă sau lupus, care sunt cauzate de sistemul imunitar care atacă greșit organismul.