Sindromul ovarului polichistic

Sindromul ovarului polichistic (PCOS) este o afecțiune obișnuită care afectează modul de funcționare a ovarelor unei femei.

Cele trei caracteristici principale ale PCOS sunt:

  • perioade neregulate – ceea ce înseamnă că ovarele nu eliberează în mod regulat ouă (ovulație)
  • excesul de androgeni – niveluri ridicate de hormoni „masculi” din corpul vostru, care pot provoca semne fizice, cum ar fi excesul de păr facial sau corp
  • ovare polichistice – ovarele tale se măresc și conțin multe saci (foliculi) plini de lichid care înconjoară ouăle (dar, în ciuda numelui, nu ai chisturi, dacă ai PCOS)

Dacă aveți cel puțin 2 dintre aceste caracteristici, puteți fi diagnosticat cu PCOS.

Ovare polichistice

Ovarele polichistice conțin un număr mare de foliculi inofensivi care au dimensiuni de până la 8mm (aproximativ 0,3in).

Foliculii sunt sacuri subdezvoltate în care se dezvoltă ouăle. În PCOS, aceste sacuri sunt adesea incapabile să elibereze un ou, ceea ce înseamnă că ovulația nu are loc.

Este dificil să știi exact câte femei au PCOS, dar se consideră a fi foarte frecvente, afectând aproximativ 1 din 5 femei din Marea Britanie.

Mai mult de jumătate dintre aceste femei nu prezintă simptome.

Simptomele sindromului ovarului polichistic (PCOS)

Dacă aveți semne și simptome de PCOS , acestea vor deveni evidente în perioada adolescenței târzii sau la începutul anilor 20.

Acestea pot include:

PCOS este, de asemenea, asociat cu un risc crescut de a dezvolta probleme de sănătate în viața ulterioară, cum ar fi diabetul de tip 2 și nivelurile ridicate de colesterol .

Ce cauzează sindromul ovarului polichistic (PCOS)?

Nu se cunoaște cauza exactă a PCOS, dar se desfășoară adesea în familii.

Este legată de nivelurile anormale de hormoni din organism, inclusiv niveluri ridicate de insulină.

Insulina este un hormon care controlează nivelul de zahăr din organism.

Multe femei cu PCOS sunt rezistente la acțiunea insulinei în corpul lor și produc niveluri mai mari de insulină pentru a depăși aceasta.

Aceasta contribuie la creșterea producției și activității hormonilor precum testosteronul.

Să fii supraponderal sau obez crește, de asemenea, cantitatea de insulină pe care o produce corpul tău.

Tratarea sindromului ovarului polichistic (PCOS)

Nu există tratament pentru PCOS, dar simptomele pot fi tratate. Vorbiți cu un medic de familie dacă credeți că puteți avea afecțiunea.

Dacă aveți PCOS și sunteți supraponderali, pierdeți în greutate și mâncați o dietă sănătoasă, echilibrată, pot îmbunătăți unele simptome.

De asemenea, medicamente sunt disponibile pentru a trata simptome precum creșterea excesivă a părului, perioade neregulate și probleme de fertilitate.

Dacă medicamentele pentru fertilitate nu sunt eficiente, poate fi recomandată o procedură chirurgicală simplă numită foraj ovarian laparoscopic (LOD).

Aceasta implică utilizarea căldurii sau a unui laser pentru a distruge țesutul din ovarele care produc androgeni, cum ar fi testosteronul.

Odată cu tratamentul, majoritatea femeilor cu PCOS sunt capabile să rămână însărcinate.